Την ίδια ώρα που υπάρχει ανησυχία στους διαχειριστές για την φετινή κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων αρχίζει να “κτυπά” το κόστος και τα περιθώρια κερδών των private equity funds τα οποία έχουν επενδύσει στην Ελλάδα (BcPartners – CvC Capital – Macquarie – HiG).
Και οι συνέπειες, όπως θα δούμε, για τους επενδυτές αφορούν στα αυξημένα κόστη, μισθούς, αλλά και στις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων που θα επηρεάσουν όσες εταιρείες διαθέτουν υψηλότερο δανεισμό.
Ερωτώμενος από το πρακτορείο Bloomberg ο managing Partner της BcPartners (United, Nova – Wind) κ. Νίκος Σταθόπουλος δήλωσε επιφυλακτικά αισιόδοξος, αλλά παραδέχθηκε ότι εξαιτίας της εκτόξευσης του πληθωρισμού έχουν ξεκινήσει πιέσεις στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών οι οποίες επηρεάζουν τα κόστη και περιθώρια κέρδους των εταιρειών.
Ανάλογα με τον κλάδο που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις υπάρχουν αυξήσεις σε υλικά, μισθούς κ.ά., ωστόσο, όπως είπε όλα κρίνονται από την δυνατότητα των εταιρειών να μετακυλήσουν τα αυξημένα κόστη στις τιμές.
Όπου δεν υπάρχει, όμως, η δυνατότητα τότε η δουλειά θα πρέπει να είναι πιο σκληρή προκειμένου να βγουν χρήματα για τους επενδυτές των private equity funds.
Ο κ. Σταθόπουλος επισήμανε επίσης ότι η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει τους πολλαπλασιαστές των εταιρειών (multiples) οι οποίοι είναι το “κλειδί” για τις αποδόσεις του κλάδου.
Μάλιστα, προέβλεψε πως θα υπάρχει μια προσαρμογή για τις αποτιμήσεις, η οποία για τις ιδιωτικές εταιρίες πάντοτε καθυστερεί 6-9 μήνες –έναντι των δημόσιων εταιρειών– αλλά στο τέλος θα συμβεί.
Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, οι αμυντικοί κλάδοι της υγείας, των τηλεπικοινωνιών των media αποτελούν πλέον τις επιλογές για τα private equity funds καθώς οτιδήποτε σχετίζεται με την κατανάλωση επηρεάζεται από τα χαμηλότερα διαθέσιμα εισοδήματα που έχουν πληγεί από τις ενεργειακές αυξήσεις.
Πάντως, ο κ. Σταθόπουλος αναμένει ότι εξαιτίας της ρευστότητας του κλάδου οι επενδύσεις θα συνεχιστούν για όποιους κλάδους δεν υφίστανται αβεβαιότητες ή καθυστερήσεις.
Το 2021 η United μέσω και των εξαγορών εμφάνισε έσοδα 1,89 δισ. ευρώ και αυξημένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κατά 63% στα 679 εκατ.ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές 104 εκατ. ευρώ. Το Nova εμφάνισε 243, 5 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα κέρδη Ebidta 69,6 εκατ. ευρώ.
Στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών του Cvc, oι ασφάλειες (Εθνική Ασφαλιστική) αλλά και η υγεία εκτιμάται ότι ως αμυντικοί κλάδοι αναμένεται να συνεχίσουν να απορροφούν ως έναν βαθμό τα αυξημένα κόστη.
Στα τρόφιμα, όμως, και ειδικότερα στην γαλακτοβιομηχανία οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στην αγορά είναι σαρωτικές τόσο για τις βιομηχανίες όσο και για τις λιανικές πωλήσεις καθώς οι καταναλώσεις μειώνονται δραματικά, όπως ήδη επισημαίνουν τόσο παράγοντες της αγοράς αλλά και οι αλυσίδες λιανικής.
Υπό αυτά τα δεδομένα για το Cvc Capital, όπως και για τα υπόλοιπα funds, δεν έχουν σημασία τόσο οι ισολογισμοί του 2021 –οι οποίοι δεν έχουν καν δημοσιευθεί– αλλά οι φετινοί ισολογισμοί οι οποίοι θα εμφανίσουν τις πιέσεις στα κόστη, στους μισθούς και, κυρίως, στην κατανάλωση.