Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Περάκη, με την προβολή επτά από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του, θα πραγματοποιηθεί, από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς, στον Κεραμεικό. Το αφιέρωμα διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να τιμήσει τον σπουδαίο δημιουργό με το ιδιαίτερο χιούμορ  και ξεχωριστή την κινηματογραφική γραφή.
Ο Νίκος Περάκης

Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ταινίες που ο ίδιος επέλεξε ως τις αγαπημένες του. Πρόκειται για τις «Bomber & Paganini», «Ιδού η Μήλος», «Άρπα Colla», «Λούφα + Παραλλαγή», «Bίοs + Πολιτεία» , «Προστάτης οικογενείας» και «Ψυχραιμία».

Παρών στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης θα είναιο ίδιος ο Νίκος Περάκης αλλά και εκλεκτοί προσκεκλημένοι που θα προλογίσουν τις ταινίες του και θα παρευρεθούν στις προβολές.

Ο Νίκος Περάκης αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές και τολμηρές φωνές του σύγχρονου ελληνικού σινεμά. Το αφιέρωμα αναδεικνύει τη χαρισματική και ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του, αλλά και τη συμβολή του ως production designer σε εμβληματικές ταινίες του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου. Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα από το προσωπικό του σύμπαν, όπως η υπόγεια ειρωνεία, οι κωμικοτραγικές καταστάσεις και οι αποπροσανατολισμένοι ήρωες που βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα πνιγηρό περιβάλλον.

Ανανεωτής της ελληνικής κωμωδίας, με έμφαση στην καυστική πολιτική σάτιρα και στην απεικόνιση του κοινωνικού παραλόγου, ο Νίκος Περάκης ξεκίνησε την πορεία του στο σινεμά στη δεκαετία του ’60, σπουδάζοντας σκηνογραφία και ενδυματολογία στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου. Μετά τη στρατιωτική του θητεία στην Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων, επέστρεψε στη Γερμανία, όπου άρχισε να εργάζεται ως σκηνογράφος και σχεδιαστής παραγωγής στο σινεμά, στο θέατρο και στην τηλεόραση, κάνοντας παράλληλα και τα πρώτα του σκηνοθετικά βήματα στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στις απαρχές της έκρηξης του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου.

Παράλληλα με τη σκηνοθετική του πορεία, ο Νίκος Περάκης συνέχισε τη συναρπαστική του διαδρομή ως production designer, συνεργαζόμενος με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού και γερμανικού κινηματογράφου: από τον Φόλκερ Σλέντορφ στο βραβευμένο με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και Χρυσό Φοίνικα Ταμπούρλο, μέχρι τον Γιώργο Πανουσόπουλο και τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο μέσα από ορισμένες από τις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 19/9
20.30 Bomber & Paganini (1976, 104’)
Προλογίζει ο Νίκος Περάκης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9
20.30 Ιδού η Μήλος/ Milo Milo (1979, 96’)
Προλογίζει ο Πέτρος Τατσόπουλος, συγραφέας

22.30 Άρπα Colla (1982, 98’)
Προλογίζει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9
20.30 Λούφα + Παραλλαγή (1984, 96’)
Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης, κριτικός κινηματογράφου

22.30 Bίοs + Πολιτεία (1987, 101’)
Προλογίζει ο Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/9
20.30 Προστάτης οικογενείας (1997, 96’)
Προλογίζει ο Ρένος Χαραλαμπίδης, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός

22.30 Ψυχραιμία (2007, 99’)
Προλογίζει ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ηθοποιός, σκηνοθέτης