Ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι «στην απειλή πολέμου, αντιτάσσουμε την τεκμηριωμένη παράθεση των επιχειρημάτων μας, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά πως «ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας μας, δεν επιδέχονται συζήτηση ή αμφισβήτηση».

«Τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας κλιμακούμενης απειλής εκ μέρους της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη και αδιανόητη την άσκηση πολιτικής με την απειλή χρήση βίας, πόσω μάλλον όταν η απειλή εκτοξεύεται από μία χώρα προς έναν σύμμαχό της», σημείωσε.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως «η Ελλάδα έχει επιλέξει να απαντά σε αυτήν την πρωτοφανή λεκτική έξαρση των απειλών με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, δεν εφησυχάζει και συνεχίζει με νηφαλιότητα να αποδομεί τις τουρκικές θεωρήσεις και αξιώσεις, χωρίς να εμπλέκεται σε προσωπικές αντιδικίες και χαρακτηρισμούς, ευελπιστώντας, πάντα, ότι κάποια στιγμή και η απέναντι πλευρά θα κάνει την… υπέρβαση που απαιτείται, ώστε να έλθουν οι δύο χώρες σε μία συνεννόηση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», αποτυπώνοντας την εικόνα των διμερών σχέσεων.

Παράλληλα, κατέστησε εκ νέου σαφές πως «ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι πάντα ευκταίος, υπό έναν, ωστόσο, απαράβατο όρο. Ότι θα διεξαχθεί στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για τη μοναδική διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Ωστόσο, καυτηρίασε ότι «εδώ και –πρωτοφανώς– μεγάλο διάστημα, η Τουρκία υπονομεύει το κλίμα που θα ήταν απαραίτητο ως προϋπόθεση για να αρχίσει ένας διάλογος, θέτοντας απαράδεκτες αξιώσεις, αμφισβητώντας ακόμα και την κυριαρχία των νησιών μας και προχωρώντας σε ένα κρεσέντο απειλών κατά της χώρας μας, ενώ, με αδιανόητες και συχνά προσβλητικές εκφράσεις, όχι μόνο υποσκάπτει το όποιο πεδίο ενδεχόμενης συνεννόησης, αλλά ταυτόχρονα, δηλητηριάζει και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι στην παρούσα φάση και εν όψει της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, δεν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Όμως, θεωρεί σημαντικό, «έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, ή καλύτερα εξαιτίας αυτών των συνθηκών, να μπορούμε σε κάποιο επίπεδο να μιλάμε μεταξύ μας για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων». Όσον αφορά το ενδεχόμενο η έξαρση της εκδήλωσης επιθετικών προθέσεων της Τουρκίας να συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, αναγνώρισε πως η χρονική συγκυρία διαδραματίζει ρόλο, αλλά δηλώνει πως δεν είναι βέβαιος ότι οφείλεται μόνο σε αυτόν τον λόγο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Δένδιας εντόπισε ότι «είναι ένα μονομερές, αναφαίρετο, μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Αποτελεί ένα δικαίωμα που υφίσταται εσαεί και επαφίεται στην εκάστοτε κυβέρνηση να κρίνει πότε, πού και πώς θα το ασκήσει, με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος».

Στη συνέχεια, «ξεδιπλώνοντας» το πλέγμα της εκστρατείας διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων, τόνισε πως «είναι συντονισμένη, αποφέρει καρπούς και ότι πρόκειται για μία διαρκή προσπάθεια, την οποία θα συνεχίσουμε ακόμη πιο εντατικά και στοχευμένα». Προσέθεσε ότι κατά το τελευταίο διάστημα, τις περισσότερες φορές, «οι απολύτως απαράδεκτες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων καθιστούν το έργο μας αυταπόδεικτο, υπό την έννοια ότι δε χρήζουν καν περαιτέρω σχολίων».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη στάση των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ότι «αντιλαμβάνονται πλήρως το διακύβευμα και καταδικάζουν την απειλητική ρητορική της Άγκυρας, προφορικώς, καθώς και γραπτώς, με ανακοινώσεις στις οποίες σχολιάζεται με απολύτως αρνητικό τρόπο και καταδικάζεται κατηγορηματικά η στάση της γείτονος, συνολικά». Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, τόνισε πως «σε επίπεδο κρατών – μελών, εν πολλοίς, ισχύει το ίδιο, αλλά είναι γνωστό ότι θα θέλαμε περισσότερο σαφή και κατηγορηματική τη διατύπωση των θέσεων του Γενικού Γραμματέα».

Αναφερθείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, επεσήμανε πως «δε μπορεί κανείς να παραβλέψει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στην Τουρκία όσον αφορά την αγορά και ανανέωση στρατιωτικού εξοπλισμού, ούτε τις συχνές παρεμβάσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ερωτήσεις για την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας».

Για το πότε θα υπογραφεί το συνυποσχετικό με την Αλβανία για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο Νίκος Δένδιας γνωστοποίησε ότι στη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες με την Αλβανίδα ομόλογό του στα Τίρανα, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας που κατ’ αρχήν έχει υπάρξει, για την παραπομπή αυτής της διαφοράς με σύναψη συνυποσχετικού στη Χάγη. «Πιστεύουμε ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό. Σε πνεύμα συνεργασίας με την αλβανική κυβέρνηση, αυτό το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί και αυτό θα συμβεί».

Σχετικά με τη Λιβύη, ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι «η θέση της χώρας μας είναι σαφής και παραμένει αμετακίνητη. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με την κυβέρνηση που θα προκύψει στη χώρα από τις εκλογές, ούτως ώστε η εν λόγω εκλεγμένη κυβέρνηση να εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης.

Δυστυχώς, παρατηρεί ότι αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και πολύ περισσότερο ο ίδιος ο λιβυκός λαός, βρίσκεται μπροστά σ’ ένα μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα, το οποίο αντίθετα προς τη νόμιμη υποχρέωση και δέσμευσή του, κωλυσιεργεί ως προς την άμεση διεξαγωγή εκλογών και το σημαντικότερο για εμάς, συνάπτει παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία εις βάρος της χώρας μας».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το χθεσινό (29/12) επεισόδιο ορθοστατικής υπότασης που υπέστη κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι αποδείχθηκε πως δεν ήταν κάτι σοβαρό.

Διαβάστε ακόμη: