Πολύτιμα ενθύμια από ένα μεγάλο ταξίδι που πραγματοποίησε ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, το οποίο επηρέασε βαθιά την τέχνη του αλλά και τη ζωή του, παρουσιάζει η έκθεση με τίτλο «Γκίκας: Ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή» που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατό του.
Gikas
Ο καλλιτέχνης ήταν 52 ετών το 1936 όταν προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα με χορηγία της αμερικανικής κυβέρνησης. Κάπως έτσι ξεκίνησε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενδιαφέροντα ταξίδια της ζωής του, έχοντας στο πλευρό του την μετέπειτα σύζυγό του Barbara Warner, με πολλούς διαφορετικούς σταθμούς μεταξύ των οποίων η Αμερική, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, η Ινδία και το Νεπάλ.
Gikas_-__Barbara_Warner
Νίκος Χατζηκυριάκος- Γκίκας, Η Barbara στο Κιότο, 1958 Μαρκαδόρος και μολύβι σε χαρτί
Η πρώτη ενότητα της έκθεσης καλύπτει τις περιηγήσεις του στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε Βοστώνη, Φιλαδέλφεια, Μπάφαλο, Σικάγο, Νέα Ορλεάνη, Αριζόνα, Καλιφόρνια, Χαβάη αλλά και στο Μεξικό και την επιστροφή του στην Ελλάδα μέσω της Ανατολής. Μέσα από την αλληλογραφία του, τις σημειώσεις και τα έργα που φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του αλλά και νωρίτερα ο επισκέπτης ανακαλύπτει τη σπουδή που είχε κάνει ο Γκίκας πάνω στην τέχνη, στη σκέψη και στις θρησκείες της Ανατολής, ήδη από τη δεκαετία του ΄30, την αναγνώριση που εισέπραττε από τους καλλιτεχνικούς κύκλους της Αμερικής αλλά και τις πολύτιμες εμπειρίες που συνέλεξε κατά τις επισκέψεις του σε ιδιαίτερους τόπους και μνημεία και φυσικά μέσα από τις ανθρώπινες επαφές του.
Gikas_-_taxidi_2
Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Εκκλησίες στο Μεξικό, 1958. Σινική μελάνη σε χαρτί
Η δεύτερη ενότητα καλύπτει τις διαδρομές του στην Ανατολή, με σταθμούς σε Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Καμπότζη, Λάος, Ινδία και Νεπάλ, παρουσιάζει το θέατρο, τη μουσική, τον χορό και τις αναπαραστάσεις του Βούδα στις χώρες της Ανατολής, καθώς και έργα που φιλοτέχνησε πριν και μετά το 1958, στα οποία είναι αποτυπωμένες με σαφήνεια οι επιρροές του από τις ανατολικές παραδόσεις.
Gikas_-_taxidi_4_epistoli
Χειρόγραφες σημειώσεις του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα για τους ναούς του και τα παλάτια του Κιότο, 1958

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η συλλογή του με έργα τέχνης και αντικείμενα από την Ασία η οποία εκτίθεται σε ένα γοητευτικό περιβάλλον με έντονο άρωμα Άπω Ανατολής αλλά και η διαδραστική οπτικοακουστική εφαρμογή με την ξενάγηση του καλλιτέχνη και της συντρόφου του μέσα από κείμενα και σχέδια.

Gikas_-_taxidi_6
Σκηνή από το Θέατρο Καμπούκι, 1958. Μελάνι και λευκή τέμπερα σε χαρτί japon
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει κείμενα της επιμελήτριάς της, Ιωάννας Μωραΐτη, προλογικό σημείωμα του επιστημονικού διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Γιώργη Μαγγίνη, συνοδευτικό κείμενο της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας στο ΕΜΣΤ Ανίνας Βαλκανά και πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.
Επιπλέον υπάρχει ένα ξεχωριστό ένθετο με τις ανέκδοτες σημειώσεις του καλλιτέχνη από το ταξίδι του, μαζί με αποσπάσματα επιστολών του.Παράλληλες εκδηλώσειςΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από την επιμελήτρια της έκθεσης Ιωάννα Μωραΐτη τις ακόλουθες μέρες και ώρες:Σάββατο 23.11.2024, ώρα: 13:00
Σάββατο 7 & Κυριακή 8.12.2024, ώρα: 13:00
Σάββατο 14.12.2024, ώρα 17:30
Κυριακή 15.12.2024, ώρα 13:00

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη σχεδιάζει μία σειρά δράσεων στο πλαίσιο της έκθεσης, όπως:

Πρόγραμμα «Βλέποντας με τις αισθήσεις». Πέμπτη 14.11.2024, ώρες: 16:00-18:00
Το τακτικό πρόγραμμα περιηγήσεων και εργαστηρίων «Βλέποντας με τις Αισθήσεις» υποδέχεται στην έκθεση τους επισκέπτες με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Μέσα από λεκτικές περιγραφές, αναγνώσεις, ηχητικά ερεθίσματα, γεύσεις και απτικές εμπειρίες συμπορευόμαστε νοερά με τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τη σύντροφό του Barbara Warner στην εμπειρία ενός μοναδικού ταξιδιού από τη Δύση στην Ανατολή.

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για το ενήλικο κοινό (Ιανουάριος 2025)
Η ιστορικός και συγγραφέας Λένα Διβάνη θα πραγματοποιήσει για το ενήλικο κοινό ένα Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με το γραπτό υλικό που προσφέρει το οδοιπορικό του Γκίκα και της συντρόφου του.

«Το Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης» (Φεβρουάριος 2025)
«Το Μικρό Εργαστήρι της Τέχνης» θα προσκαλέσει τα παιδιά που είναι 6 έως 9 χρονών σε ένα μαγικό ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή στα ίχνη του μεγάλου καλλιτέχνη.