Μακράν υψηλότερες αποδόσεις προσφέρουν οι ελληνικές εισηγμένες έναντι των ομολόγων, είτε διεθνών, είτε των ελληνικών εταιρικών ομολόγων. Oι αποδόσεις μάλιστα έως 6-7% είναι από τις υψηλότερες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξ ου και οι θετικές αναφορές από επενδυτικούς οίκους όπως η Jefferies η οποία είναι “ταύρος” για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Την ίδια περίοδο, όμως, οι Έλληνες επενδυτές, όπως δείχνουν και οι καθημερινοί τζίροι, αλλά και η συμπεριφορά τους μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου (πωλητές τόσο στις τράπεζες όσο και στην ΔΕΗ ήταν κυρίως Έλληνες επενδυτές) αποστρέφονται τις μετοχές, τόσο λόγω συνδρόμου του 1999, όσο και εξαιτίας της δεκαετούς κρίσης που ακολούθησε μετά την χρεοκοπία. Αντίθετα, όπως έχουμε δει πρόσφατα όταν πρόκειται για ομόλογα οι Έλληνες επενδυτές σπεύδουν και υπερκαλύπτουν τις εκδόσεις, αν και έχουν χαμηλότερες αποδόσεις.

Ευρωζώνη: Σε υψηλό τριών μηνών οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Τα εταιρικά ομόλογα ενισχύουν τις τράπεζες

Τα εταιρικά ομόλογα ενισχύουν, κυρίως, τις ελληνικές τράπεζες καθώς σε κάθε έκδοση εταιρικού ομολόγου αποπληρώνεται ένα μεγάλο μέρος του δανεισμού εισηγμένων, ωστόσο, η συμφέρουσα επιλογή για τους επενδυτές είναι να εμπιστευτούν εισηγμένες εταιρείες οι οποίες έχουν ιστορικό απόδοσης υψηλών μερισμάτων. Ακόμη, όμως, και έναντι διεθνών ομολόγων κάθε σύγκριση με τις μερισματικές αποδόσεις των ελληνικών εισηγμένων είναι καταλυτική. Kι αυτό ισχύει ακόμα και όταν συγκρίνουμε ομολόγο – μετοχή της ίδιας εταιρείας.

Για παράδειγμα, το ομόλογο του ΟΤΕ λήξεως έχει κουπόνι 0,875% λήξεως 2026 (επταετές με τιμή 102,3. Για το 2020, όμως, ο ΟΤΕ διένειμε καθαρό μέρισμα (έκτακτο και τακτικό) 0,89 ευρώ ανά μετοχή. Η μερισματική απόδοση του ΟΤΕ, σχεδόν 6% δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με την απόδοση στο αντίστοιχο ομόλογο το οποίο βεβαίως είναι αγγλικού δικαίου και απευθύνεται σε διεθνείς και εξειδικευμένους επενδυτές.

Επιπρόσθετα εκτός από την υψηλή μερισματική απόδοση, ο ΟΤΕ κάθε χρόνο προχωρά σε αγορές ίδιων μετοχών αποδίδοντας στους μετόχους του κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό. Μερισματική απόδοση 8% ή 1 ευρώ ανά μετοχή είναι η δέσμευση της διοίκησης του ΟΠΑΠ, ο οποίος επίσης διαθέτει εταιρικό ομόλογο στην Αθήνα με χαμηλότερη απόδοση. Υψηλές μερισματικές αποδόσεις, όμως, προσφέρει η Motor Oil (διένειμε ήδη προμέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή) σε μια χρονιά (2021) όπου βελτιώνονται τόσο τα περιθώρια διύλισης όσο και η κατανάλωση καυσίμων.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων

H μερισματική απόδοση

Συνεπώς, η μερισματική απόδοση θα είναι επίσης υψηλή κοντά στο 5-6%. Απόδοση 6% προσφέρει και η Jumbo η οποία εντός του 2021 πραγματοποίησε δυο χρηματικές καταβολές. Η Optima χρηματιστηριακή σε ανάλυση της επισήμανε ότι ανάλογη υψηλή μερισματική απόδοση αναμένεται να συνεχιστεί για τα δυο επόμενα χρόνια. Υψηλές αποδόσεις αναμένονται επίσης από την Infoquest, την Autohellas, την ΕΥΔΑΠ. Ανάλογες αποδόσεις αναμένονται, όμως, και από τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης (ΟΛΘ, Σαράντης).

Επιπλέον, οι τράπεζες για την χρήση του 2022 θα ξεκινήσουν την διανομή μερισμάτων καθώς η Eurobank θα ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον επόπτη εντός του 2022. Και το μέρισμα που προτίθεται να δώσει δεν είναι αμελητέο. Θα πρόκειται για μέρισμα ύψους 4% ή 0,04 ευρώ ανά μετοχή. Aπό την άλλη πλευρά, όπως συμβαίνει σε όλα τα ομόλογα, στα εταιρικά ομόλογα η τιμή τους ανεβαίνει σε περίπτωση υποχώρησης των επιτοκίων και αντίστροφα, η τιμή τους μειώνεται σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι ο χρόνος ωρίμανσης του ομολόγου τόσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωση στη μεταβολή της τιμής του ομολόγου. Δηλαδή, δύο ομόλογα με το ίδιο σταθερό επιτόκιο και διαφορετικές χρονικές διάρκειες ωρίμανσης έχουν διαφορετική συμπεριφορά σε περίπτωση μεταβολής των επιτοκίων.