Ολοκληρώθηκαν οι βουλευτικές εκλογές Κύπρου για το 2021. Με ποσοστό 27,77%, το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Κύπρο, καταγράφοντας, ωστόσο, απώλειες.

Δεύτερο ήλθε το ΑΚΕΛ με ποσοστό 22,34%.

Εκλογές Κύπρου: Η σειρά κατάταξης των κομμάτων

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων παγκύπρια, η σειρά κατάταξης των κομμάτων είναι:

  • ΔΗΚΟ: 11.29%
  • ΕΛΑΜ: 6.78%
  • ΕΔΕΚ: 6.72%
  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ: 6.10%
  • ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: 4.41%
  • ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: 3.27%
  • ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ: 2.82%
  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: 2.31%
  • ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: 1.56%
  • ΑΦΥΠΝΙΣΗ 2020: 1.35%
  • ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ: 1.28%
  • ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ: 1.00%

Ο Γενικός Έφορος Εκλογής ανακοίνωσε ότι κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 για την εκλογή μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, από σύνολο 557.836 εγγεγραμμένων εκλογέων, ψήφισαν 366.608 (65,72%). Η αποχή στις εκλογές της Κύπρου ανήλθε στο 34,28%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 357.712 (97,57%), τα άκυρα σε 6.826 (1,86%) και τα λευκά σε 2.070 (0.56%).

Η συγκέντρωση και κατάταξη των αποτελεσμάτων, προέκυψε ύστερα και από την κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 32 και 33 των περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμων του 1979 έως 2021 και καθορίστηκαν ως εκλεγέντες τα 56 νέα πρόσωπα, 19 από τα οποία εισέρχονται για πρώτη φορά στη νέα Βουλή.

Νίκη με απώλειες για Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ στις εκλογές της Κύπρου

Ν. Αναστασιάδης: Αίσθημα αυξημένης ευθύνης

Η επόμενη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι προτίθεται να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τη νέα της σύνθεση, όταν αυτή συνέλθει και αφότου εκλέξει νέο Πρόεδρο της Βουλής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μου για τον άψογο τρόπο διεξαγωγής των καθοριστικών, για το αύριο, εκλογών.

Ο λαός έδωσε την ετυμηγορία του, το αποτέλεσμα είναι απόλυτα σεβαστό αλλά και καθοριστικό της ευθύνης των όσων έτυχαν της εμπιστοσύνης του.

Συγχαρητήρια στα κόμματα που έτυχαν της ψήφου εμπιστοσύνης του λαού.

Ξεχωριστά συγχαρητήρια στην κάθε μια και στον καθένα που εξελέγησαν, αλλά και σ’ όσους με την υποψηφιότητα τους έχουν συνεισφέρει στην εκλογική διαδικασία.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως άλλο η προεκλογική διαδικασία και άλλο η επόμενη μέρα των εκλογών.

Η πρώτη χαρακτηρίζεται από μια δεδομένη έντονη προβολή θέσεων ή σε μια εντός ή εκτός ορίων κριτική.

Η επόμενη όμως των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας.

Για αυτό και επικαλούμαι τον πατριωτισμό που διακρίνει ή πρέπει να διακρίνει την κάθε πολιτική δύναμη, προκειμένου, πέραν προεκλογικών σκοπιμοτήτων, να ανταποκριθούμε στην εντολή του λαού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση είμαι αποφασισμένος να κινηθώ. Ήδη έχω την πρόθεση να καλέσω τους αρχηγούς των κομμάτων της νέας Βουλής, ώστε να αναζητήσουμε από κοινού, σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης, τον οδικό χάρτη για το αύριο της πατρίδας μας.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα για την προκοπή και την ευημερία του κυπριακού λαού. Να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις προσδοκίες του κάθε πολίτη, ανεξάρτητα τι έχει ψηφίσει, τι έχει επιλέξει.

Τέλος, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Υπουργείο Εσωτερικών και σε όλες τις άλλες Υπηρεσίες που συνέβαλαν στην καθ’όλα άψογη εκλογική διαδικασία.

Σας καλώ από αύριο, όλοι μαζί, να προχωρήσουμε για το καλό της πατρίδας μας, για την Κύπρο του Αύριο».

Ερωτηθείς πότε θα συγκαλέσει σε συνάντηση τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «αφού συνέλθει η νέα Βουλή, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής».

Μείωση ποσοστών

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ΔΗΣΥ είχε μείωση των ποσοστών του και ερωτηθείς πώς το ερμηνεύει και αν αναθεωρεί την άποψη του και να θέσει υποψηφιότητα για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 ώστε να συσπειρωθεί η παράταξη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «σήμερα είχαμε Βουλευτικές Εκλογές. Ο λαός αποφάσισε και επέλεξε και έδωσε εμπιστοσύνη ή τον βαθμό εμπιστοσύνης ανάλογα με τα έργα και τις ημέρες του καθενός. Πέραν τούτου δεν έχω να προβώ σε σχόλια».

Κληθείς να πει αν θεωρεί το αποτέλεσμα των εκλογών ως μια προσωπική δικαίωση στα όσα επικριτικά δέχθηκε ο ίδιος ως τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θέλω να είμαι αντιπαραθετικός με δεδομένο το αποτέλεσμα, αλλά και το τέλος μιας εκλογικής διαδικασίας. Όμως, αυτό που θα μπορούσε να παρατηρήσω είναι ότι δεν δικαιώθηκαν όσοι με υπερβολικό και χωρίς να αιτιολογείται, τρόπο, θέλησαν, ακολουθώντας μια πορεία να αποδώσουν ευθύνες ή και χαρακτηρισμούς στην Κυβέρνηση. Ο λαός απάντησε».

Ερωτηθείς τι ελέχθη κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «απλά μου μετέφερε το αποτέλεσμα, το οποίο βεβαίως γνώριζα, τον έχω συγχαρεί και αυτό ήταν».