Νέοι περιορισμοί για την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 6 σήμερα το πρωί και οι οποίοι θα ισχύσουν έως και τις 10 Ιανουαρίου.

Με τις νέες ρυθμίσεις πλέον προβλέπεται ότι για την είσοδο στη χώρα είναι απαραίτητη η διενέργεια PCR (μοριακού) τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν και για παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω.

Ο έλεγχος του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του είναι ευθύνη των αεροπορικών, ναυτιλιακών, σιδηροδρομικών εταιρειών, όπως και των εταιρειών οδικών μεταφορών. Οι εταιρείες πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης φέρει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr.

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό:

-υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό, κατ’ οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές, για δέκα ημέρες,

-ενώ όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ δεκατεσσάρων ημερών και διαγιγνώσκονται θετικοί, τίθενται σε προσωρινό περιορισμό επτά ημερών.

Λόγω της νέας μετάλλαξης περιορίζονται προσωρινά οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Τουρκία, ενώ μειώνεται η πληρότητα στα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αλβανία.

Όσοι ετοιμάζονται για ταξίδι στο εξωτερικό θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τις προϋποθέσεις της χώρας άφιξης.

Στην Αυστρία δεν ισχύουν πλέον τα rapid, ενώ απαιτείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού έως 270 ημέρες μετά την τελευταία δόση, είτε πιστοποιητικό νόσησης (εντός 180 ημερών).

Για ταξίδι στη Γερμανία γίνεται δεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση), ή αρνητικό μοριακό τεστ, ή πιστοποιητικό νόσησης (τουλάχιστον από 28 ημέρες και έως 6 μήνες νωρίτερα).

Στην Ιταλία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου απαιτείται τεστ για όλους τους επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προ της αναχώρησης. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι πολίτες που φτάνουν στην Ιταλία θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες και μετά απαιτείται εκ νέου τεστ.

Στη Γαλλία όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν ένα PCR ή rapid τεστ στο 48ωρο προ του ταξιδιού. Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία καλύπτονται από το πιστοποιητικό των γονέων/κηδεμόνων τους.

Στην Ισπανία, όσοι ταξιδιώτες δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, πρέπει να επιδεικνύουν PCR 72 ωρών ή rapid 48 ωρών από την άφιξη. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξαιρούνται.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πλήρως εμβολιασμένοι -εξαιρούνται τα παιδιά 11 ετών και κάτω- κάνουν τεστ εντός δυο ημερών προ της άφιξης και δεύτερο τεστ εντός δυο ημερών μετά την άφιξη. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα. Οι ανεμβολίαστοι παραμένουν σε καραντίνα δέκα ημερών, ενώ πρέπει να κάνουν δυο PCR τεστ μετά την άφιξή τους και συγκεκριμένα τη 2η και 8η μέρα.