Έρχονται νέοι κανόνες για τους servicers και πλέον θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών τα business plan των εταιρειών διαχείριση.
Έτσι όλοι οι servicers, που έχουν αναλάβει τη διαχείριση τιτλοποιήσεων –σχεδόν 70 δις ευρώ είναι οι τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή»-, η πολιτική που ακολουθούν σε όλα τα στάδια θα πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικά πλάνα στον επόπτη.
Το πλαίσιο εποπτείας, τόσο για τους servicers, όπως και για τα funds που αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια γίνεται αυστηρότερο με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ενδυναμώνονται και οι κανόνες προστασίας των δανειοληπτών, οι οποίοι θα ενημερώνονται για το ποιος αγόρασε το δάνειο τους και σε ποια τιμή.
Παράλληλα στόχος είναι η επιστροφή στις τράπεζες των παλαιών «κόκκινων» δανείων που πλέον εξυπηρετούνται κανονικά. Σύμφωνα με τα στελέχη των εταιρειών διαχείρισης θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε συνθήκες ομαλότητας δάνεια ύψους 15 – 20 δισ. ευρώ, μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ΑΕΠ.
Όπως είναι γνωστό από το 2020 –που μπήκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής- οι τράπεζες έβγαλαν από τους ισολογισμούς τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους άνω των 70 δις ευρώ.
Και μέσα σε τρία χρόνια, οι εταιρείες διαχείρισης που ανέλαβαν τη διαχείριση των δανείων αυτών είτε για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών είτε των ειδικών οχημάτων του προγράμματος “Ηρακλής”, κατάφεραν να ρυθμίσουν δάνεια ύψους 35 δισ. ευρώ για περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες.
Τώρα στόχος της κυβέρνησης είναι το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων που βρίσκονται στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης να «πρασινίσει», ώστε να απαλλαγεί η οικονομία από το βάρος του ιδιωτικού χρέους.
Στην κατεύθυνση αυτή έρχονται αυστηρότεροι κανόνες καθώς τα business plans των servicers θα πρέπει να έχουν την έγκριση του επόπτη, σε όλα τα στάδια υλοποίησης τους.
Και οι εταιρείες διαχείρισης θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τους δανειολήπτες ποιο fund αγόρασε το «κόκκινο» δάνειο τους, σε ποια τιμή και και ποιος έχει τη διαχείριση του.
Μάλιστα η ενημέρωση αυτή θα παρέχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε ο δανειολήπτης να είναι ενήμερος για τυχόν αλλαγές. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα παραπάνω προβλέπονται και σε κοινοτική οδηγία που πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών – μελών της ΕΕ μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2023, προβλέπει νέους αυστηρότερους κανόνες προστασίας των οφειλετών που θα ισχύσουν από 30/12/23.