Οι ωκεανοί του κόσμου ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το 2022, ένα ανησυχητικό σημάδι της κλιματικής κρίσης η οποία προκλήθηκε από τις ανθρώπινες εκπομπές αερίων που εκγλωβίζουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

τα πέντε πιο ζεστά χρόνια για τους ωκεανούς καταγράφηκαν όλα τα τελευταία έξι χρόνια

Μια μελέτη από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων από 16 ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο διαπίστωσε ότι τα πέντε πιο ζεστά χρόνια για τους ωκεανούς συνέβησαν όλα τα τελευταία έξι χρόνια και ότι η ταχύτητα με την οποία θερμαίνονται οι ωκεανοί γίνεται όλο και πιο γρήγορη.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Atmospheric Sciences εξέτασε θερμοκρασίες από την επιφάνεια του ωκεανού έως το βάθος των 2.000 μέτρων (6.560 πόδια), εξετάζοντας δεδομένα από τη δεκαετία του 1950.

Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά

«Η κατάσταση των ωκεανών μας μπορεί να επηρεάσει την υγεία του κόσμου και, αν κρίνουμε από τις νέες ωκεάνιες παρατηρήσεις… χρειαζόμαστε σίγουρα γιατρό», δήλωσε η ομάδα των συγγραφέων σε συνοδευτικό δελτίο τύπου.

Όσον αφορά την ενέργεια, η ποσότητα θερμότητας που προστέθηκε στους ωκεανούς το 2022 ισοδυναμεί με 100 φορές τη συνολική παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ωκεανοί χρησιμεύουν ως καλός δείκτης του πραγματικού αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής, επειδή σε σύγκριση με τις θερμοκρασίες του αέρα, επηρεάζονται λιγότερο από τις εποχιακές αλλαγές και τους καθημερινούς καιρούς κύκλους.

Καλύπτοντας σχεδόν τα τρία τέταρτα της επιφάνειας της Γης, οι ωκεανοί απορροφούν τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας θερμότητας.

Από το 1970, περισσότερο από το 90% της υπερβολικής θερμότητας του πλανήτη πήγαινε στους ωκεανούς, σύμφωνα με τη νέα αυτή μελέτη.

Οι επιστήμονες είπαν ότι η παγκόσμια μακροπρόθεσμη τάση υπερθέρμανσης είναι τώρα τόσο σταθερή και ισχυρή που συνεχίζουν να σημειώνονται ετήσια ρεκόρ κάθε χρόνο.

«Μέχρι να φτάσουμε στις καθαρές μηδενικές εκπομπές, αυτή η θέρμανση θα συνεχιστεί και θα συνεχίσουμε να σπάμε τα ρεκόρ περιεκτικότητας σε θερμότητα των ωκεανών, όπως κάναμε φέτος. Η καλύτερη κατανόηση των ωκεανών είναι μια βάση για τις δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Μάικλ Μαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Διαβάστε ακόμη: