ΚΟΣΜΟΣ

Νέο tandem ηλιακό κύτταρο σπάει το ρεκόρ παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από την προσπίπτουσα ηλιακή

Η χρήση ενός νέου υλικού επέτρεψε τη μετατροπή του 32,5% της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια, ένα παγκόσμιο ρεκόρ.

Ένα διπλό ηλιακό κύτταρο που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Helmholtz Zentrum Berlin (HZB) κατάφερε να μετατρέψει το 32,5% της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ενέργεια, ένα παγκόσμιο ρεκόρ.

Το επίτευγμα πιστοποιήθηκε από την European Solar Test Installation (ESTI) στην Ιταλία, σύμφωνα με το πανεπιστημιακό δελτίο τύπου.

Καθώς η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται, οι ερευνητές αναζητούν τρόπους αύξησης της απόδοσης των ηλιακών κυψελών.

Αυτό επιτρέπει τη συλλογή περισσότερης ενέργειας από την ίδια περιοχή γης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Υπήρξε σημαντική επιτυχία όταν χρησιμοποιήθηκαν περοβσκίτες αλογονιδίων για την κατασκευή ηλιακών κυψελών.

Ωστόσο, οι περοβσκίτες είναι επιρρεπείς σε γρήγορο εκφυλισμό.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές εργάζονται τώρα για την εναλλαγή τους με άλλα υλικά μέσα σε ένα ηλιακό κύτταρο για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους. Αυτά είναι γνωστά ως tandem ηλιακά κύτταρα και υπόσχονται να είναι εμπορικά βιώσιμα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Ενεργειακής Απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις ΗΠΑ, οι περοβσκίτες έχουν αυξήσει την απόδοση μετατροπής ενέργειας των ηλιακών κυψελών από ένα πενιχρό τρία τοις εκατό το 2009 σε πάνω από 25 τοις εκατό σήμερα.

Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ

Οι ερευνητές του Κέντρου Ικανότητας Φ/Β (PVComB) και του εργαστηρίου Καινοτομίας HySPRINT στο Helmholtz-Zentrum Berlin (HZB) συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν μια σειρά ηλιακών κυψελών που θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ.

Οι ερευνητές έθεσαν σε εφαρμογή μια προηγμένη σύνθεση περοβσκίτη και τη συνδύασαν με μια τροποποίηση διεπαφής που βοήθησε στη μείωση των απωλειών ανασυνδυασμού του φορέα φορτίου.

Τα αποτελέσματα αυτής της τροποποίησης μελετήθηκαν σε βάθος και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τον σχεδιασμό διαδοχικών ηλιακών κυψελών που είχαν επίσης οπτικές βελτιώσεις.

Συνολικά, οι βελτιώσεις που έγιναν στο σχεδιασμό της ηλιακής κυψέλης το βοήθησαν να επιτύχει 32,5 τοις εκατό απόδοση μετατροπής ενέργειας, ένα παγκόσμιο ρεκόρ.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο, οι ερευνητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν δημοσίευσαν επίσης την καινοτομία τους σχετικά με ένα σχέδιο ηλιακών κυψελών περοβσκίτη-πυριτίου τεσσάρων τερματικών που έσπασε επίσης το φράγμα του 30%.

Διαβάστε ακόμη: