Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύστημα που χρησιμοποιεί κάμερα για να ανιχνεύει διαρροές αέρα από κτίρια σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η ανακάλυψη υπόσχεται ταχύτερη και ακριβέστερη ανίχνευση σε σύγκριση με τις υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους.

Αυτή η εξέλιξη προέρχεται από το Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge του Υπουργείου Ενέργειας (ORNL).

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση, οι διαρροές αέρα στα κτίρια υποδηλώνουν απώλεια ενεργειακής απόδοσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες δαπάνες κοινής ωφέλειας για τους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Ο αέρας που διαφεύγει από τα σπίτια μέσα από διάφορα ανοίγματα, όπως παράθυρα, πόρτες και τοίχους, όχι μόνο χτυπά το πορτοφόλι σας αλλά έχει και αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, είναι σημαντικό να εντοπίσετε και να σφραγίσετε τυχόν ανοίγματα από όπου διαφεύγει αέρας. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρή, χρονοβόρα και άβολη.

Η νέα μέθοδος

Αυτό το καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης διαρροής αέρα βασίζεται σε μια μέθοδο του 1860 γνωστή ως «φωτογράφηση Schlieren», η οποία είναι ένας μηχανισμός σύλληψης ροής ρευστού.

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται συνήθως για την οπτικοποίηση της ροής αέρα γύρω από αεροναυτικά αντικείμενα.

Συνεπάγεται την παρατήρηση ανεπαίσθητων αλλαγών στο φόντο μιας σειράς φωτογραφιών για την οπτικοποίηση του αέρα που διαρρέει με διαφορετική θερμοκρασία από τον περιβάλλοντα αέρα. Όταν κοιτάξουμε ενάντια στην πρόσοψη μιας κατασκευής, αυτή η διαφορά θερμοκρασίας δημιουργεί έναν αντικατοπτρισμό.

«Αν και αυτός ο αντικατοπτρισμός είναι πολύ μικρός για να τον δει κανείς με γυμνό μάτι, μπορεί να απεικονιστεί από μια κάμερα. Ο αντικατοπτρισμός μοιάζει ακριβώς με κυματιστά μοτίβα που μπορεί να δείτε να σηκώνονται από το πεζοδρόμιο μια ζεστή μέρα ή στην καυτή εξάτμιση μιας εξάτμισης αυτοκινήτου», εξήγησε ο Philip Boudreaux, επικεφαλής ερευνητής του ORNL, σε δελτίο τύπου.

Διαβάστε ακόμη: