Με δεδομένες τις δυσκολίες εξαιτίας του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης,  το οικονομικό επιτελείο όπως λένε οι πληροφορίες στην έχει αποφασίσει να ενισχύσει τον τουρισμό και την εστίαση με επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την εφοδιαστική αλυσίδα και εν γένει τους επαγγελματίες με παράταση της επιδότησης καύσιμων, τα νοικοκυριά με μείωση των φόρων σε βασικά προϊόντα διατροφής και επιπλέον κουπόνια για τη βενζίνη, τους εργαζομένους με συνέχιση του προγράμματος «Συν-Εργασία» και τους αγρότες με κάλυψη μέρους του κόστους παραγωγής.

Στο τραπέζι των εισηγήσεων υπάρχει και μια πρόταση-βόμβα που αναφέρει ότι εάν και εφόσον το «κακό» σενάριο για την ενεργειακή κρίση εξελιχθεί σε βασικό (δηλαδή η πληθωριστική καταιγίδα δεν κοπάσει μέσα στο καλοκαίρι) η κυβέρνηση θα παρέμβει στην αγορά και θα επιδοτήσει πλήρως (ή κατά το μεγαλύτερο μέρος ενδεχομένως) το αυξημένο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Με το μέτρο αυτό (το οποίο κοστολογείται στα 2,5-4 δισ. ευρώ χονδρικά σε ετήσια βάση) η κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει προσωρινά, για λίγους μήνες, τη διαφορά της τιμής σε σχέση με τα συμβόλαια και τους λογαριασμούς που πλήρωναν πέρυσι οι καταναλωτές.

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες εξετάζονται οι εξής προτάσεις για το νέο πακέτο μέτρων:

■ Επέκταση και για τους επόμενους μήνες (ή ενδεχομένως και αύξηση του ποσού) της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, προκειμένου να αποσβεστεί μέρος της πληθωριστικής ζημιάς. Σκέψεις υπάρχουν ακόμα και για πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για ορισμένο χρονικό διάστημα.

■ Συνέχιση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Απρίλιο.

■ «Κουπόνια» βενζίνης και για τους επόμενους μήνες, που μπορεί να δοθούν και με πιο διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

■ Παράταση έως το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές με κόστος 250 εκατ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη των συγκεκριμένων κλάδων. Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον πλαίσιο το ευνοϊκό καθεστώς λήγει στο τέλος Ιουνίου.

■ Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα είδη διατροφής, όπως δημητριακά και σπορέλαια, ενώ ένα άλλο σενάριο προβλέπει ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ.

■ Πρόσθετες ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.ά.

■ Συνέχιση των επιδομάτων «ακρίβειας» που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 1,74 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του επιδόματος παιδιού.

■ Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» και για το επόμενο διάστημα.

Προτάσεις υπάρχουν και για κάλυψη μέρους του κόστους στέγασης των πολιτών, που έχει γίνει ιδιαιτέρα δυσβάσταχτο για τους ευάλωτους – και όχι μόνο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση αναζητεί στοχευμένες και κοστολογημένες προτάσεις προκειμένου να στηρίξει κυρίως τα νέα ζευγάρια μέσω επιδότησης ενοικίου και χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων.

Επιδότηση φυσικού αερίου για όλους

Η πιο προωθημένη πρόταση που εξετάζει όμως η κυβέρνηση, όπως πρώτο αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, είναι το σχέδιο για την μεγαλύτερη –έως και πλήρη- επιδότηση του κόστους προμήθειας του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί μέχρι και το 1/3 του μείγματος (και του κόστους) παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, η ωφέλεια από το συγκεκριμένο μέτρο θα απλώνεται σε όλο το φάσμα της αγοράς: από το χωράφι μέχρι τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, δηλαδή σε ολόκληρη την παραγωγή και στα νοικοκυριά-καταναλωτές, για να μπορέσουν έτσι όλοι να συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, με τους λιγότερους κραδασμούς και ανεξάρτητα από τα άλλα καύσιμα που χρησιμοποιεί επιμέρους ο καθένας.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, καθώς οι καταναλωτές βομβαρδίζονται και από τον υψηλό πληθωρισμό, που κινείται χωρίς φρένα και εκτιμάται φέτος στο 6%, από 1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Το κόστος των πρόσθετων παρεμβάσεων απέναντι στην ακρίβεια καλύπτεται με τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ που δέσμευσε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν χρειαστεί θα διατεθεί και άλλο 1 δισ. ευρώ με νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού.