Δέκα μετανάστες «έχασαν» τη ζωή τους, μετά τη βύθιση σκάφους στο οποίο επέβαιναν, στα ανοιχτά των ακτών της Τυνησίας στη Μεσόγειο, ανέφερε σήμερα (12/04) η τυνησιακή ακτοφυλακή.

«Διασώθηκαν 72 μετανάστες και δέκα πτώματα ανασύρθηκαν μετά τη βύθιση του σκάφους» ανοιχτά της πόλης Σφαξ στην κεντροανατολική Τυνησία, τόνισε ο εκπρόσωπος της εθνοφρουράς, Χουσέμ Τζεμπαμπλί, μιλώντας στο AFP. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι νεκροί ήταν υπήκοοι χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.

Οι μετανάστες επιχειρούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη, διασχίζοντας αυτό το κεντρικό τμήμα της Μεσογείου. Πριν από ένα 24άωρο (11/04), η εθνοφρουρά ενημέρωσε πως απέτρεψε «δύο επιχειρήσεις παράνομης διέλευσης των θαλάσσιων συνόρων», αυτή στα ανοιχτά του Σφαξ και δεύτερη, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Πέραν των δέκα νεκρών, «ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών», άλλοι Αφρικανοί μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο στα ανοιχτά του Σφαξ, σύμφωνα με τον Φαουζί Μασμούντι, εκπρόσωπο τοπικού δικαστηρίου που είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση της τραγωδίας.

Μετά τα δύο ναυάγια της 7ης και 8ης Απριλίου στα ανοιχτά της Τυνησίας, 27 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική ανασύρθηκαν νεκροί ή αγνοούνται. Στα τέλη Μαρτίου, τα πτώματα ακόμη 29 μεταναστών ανασύρθηκαν ύστερα από τρία ξεχωριστά ναυάγια, στα ανοικτά των ακτών της βορειοαφρικανικής χώρας.

Η Τυνησία, ορισμένα τμήματα της ακτογραμμής της οποίας απέχουν λιγότερο από 150 χιλιόμετρα από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, καταγράφει πολύ τακτικά απόπειρες μεταναστών, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, να αναχωρήσουν με προορισμό την Ιταλία.

Όμως, οι αναχωρήσεις μεταναστών ενταντικοποιήθηκαν έπειτα από μία «εμπρηστική» ομιλία του Προέδρου της Τυνησίας, Καΐς Σαγέντ, την 21η Φεβρουαρίου, όταν έκανε λόγο για παρουσία «ορδών» παράτυπων μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική, υποστηρίζοντας ότι «αυτοί, αποτελούν πηγή βίας και εγκληματικότητας». Παράλληλα, ο απέδωσε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε ένα σχέδιο συνωμοσίας, με στόχο την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης στην πατρίδα του.

Μετά την τοποθέτηση του Σαγέντ, παρατηρήθηκε αύξηση της βίας εναντίον των μεταναστών στη χώρα, με δεκάδες από εκείνους να καταφεύγουν στις πρεσβείες των χωρών τους, ζητώντας να επαναπατρισθούν. Ακόμη, μεγάλο μέρος από τους 21.000 ανθρώπους χωρίς άδεια παραμονής, έχασαν τις εργασίες και τη στέγασή τους, ως αποτέλεσμα της εκστρατείας κατά των παράτυπων μεταναστών. Οι περισσότεροι Αφρικανοί μετανάστες φθάνουν στην Τυνησία και στη συνέχεια, προσπαθούν να μεταναστεύσουν παράνομα στην Ευρώπη, διά θαλάσσης.

Την 7η Απριλίου, η εθνοφρουρά ανακοίνωσε ότι διέσωσε ή αναχαίτισε «14.406 ανθρώπους, εκ των οποίων 13.138 από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, οι υπόλοιποι Τυνήσιοι», κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, περισσότερο από πέντε φορές τον αριθμό που κατεγράφη την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Πάνω από 400 μετανάστες και πρόσφυγες σκοτώθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του τρέχοντος έτους, καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν την κεντρική Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική με προορισμό την Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία (12/04) στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση. Αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που έχει καταγραφεί στο ίδιο διάστημα, τα τελευταία έξι έτη.

Διαβάστε ακόμη: