Στην έκδοση 10ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση 3 δισ. ευρώ προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση, μετά την αξιολόγηση από τη Fitch Ratings στις 14 Ιανουαρίου. H Fitch, η οποία αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ, εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Το νέο σφοδρό κύμα που προκάλεσε η μετάλλαξη Όμικρον αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση του ομολόγου και να εξετάσει τη λήψη νέων μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Προς αναβάθμιση από τη Fitch

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, σε πρόσφατη ανάλυσή του υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ (για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024) στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας και περιορίζει σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών, σύμφωνα πάντα με την Fitch, θα συμβάλλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για το Ελληνικό Δημόσιο. Τα παραπάνω αναμένεται να κριθούν στην πράξη κατά την πρώτη έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.

Στις αγορές για 12 δισ. ευρώ το 2022

Υπενθυμίζεται για το σύνολο του 2022 σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στο τέλος Δεκεμβρίου, το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται ν΄αντλήσει από αγορές περί τα 12 δισ. ευρώ.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν την Τρίτη συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,30% έναντι -0,30% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,43%.

Προς νέα μέτρα στήριξης

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τη Δευτέρα, προανήγγειλε νέα δέσμη οικονομικής στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που θα ανακοινωθεί κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «το οικονομικό επιτελείο αναμένει να μετρήσει τις επιπτώσεις, τα πραγματικά δεδομένα από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ως γνωστόν, τα πρώτα μέτρα που λήφθησαν προληπτικά, αφορούσαν τους εργαζόμενους. Αναμένουμε τις πραγματικές επιπτώσεις στον τζίρο των επιχειρήσεων γι’ αυτό και βλέπουμε εβδομαδιαία τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πρέπει να δούμε τον χρόνο εξέλιξης της υπόθεσης για να δούμε πόσο θα κοστίσει. Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τη διαχείριση από τα αποθεματικά».

«Έχουμε κάνει εκτεταμένες συζητήσεις», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε «Αναμένουμε τις επιπτώσεις στον πραγματικό τζίρο (να βλέπουμε τι αποδείξεις έκοψε κάθε επιχείρηση). Αυτή τη στιγμή, τα πρώτα μέτρα που επείγουν είναι όπου υπάρχει ανάγκη να μπουν εργαζόμενοι σε αναστολή όπως στα νυχτερινά κέντρα. Στην εστίαση, θα αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στις επόμενες μέρες».