Και για τις πέντε περιπτώσεις των νεκρών βρεφών στην Αμαλιάδα, που απασχολούν την επικαιρότητα έχει σχηματίσει δικογραφίες η Αστυνομία, όπως διευκρίνισε το πρωί της Πέμπτης η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ωστόσο, όπως εξηγεί η κ. Δημογλίδου, αυτή τη στιγμή, η αστυνομία έχει επιβεβαιώσει την παρουσία της 24χρονης, μητέρας δύο εκ των βρεφών, μόνο στους τρεις από τους πέντε θανάτους, ενώ οι άλλοι δύο ερευνώνται ακόμη.

«Είναι πολύ λεπτή η υπόθεση και επειδή έχουν ακουστεί διάφορα στα μέσα αυτές τις μέρες, εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Αρχικά να πούμε ότι η παρουσία ενός συγκεκριμένου ατόμου στους θανάτους των παιδιών φαίνεται μόνο σε τρεις θανάτους, σε δύο θανάτους των δικών της παιδιών. Μιλάω για μια συγκεκριμένη κοπέλα η οποία έχει κάνει και δηλώσεις στα μέσα, γι’ αυτό και την αναφέρω. Όπως και στον τελευταίο θάνατο που είχαμε τον Αύγουστο του 2024, ενός ακόμη βρέφους που φαίνεται ότι υπήρχε παρουσία αυτής της γυναίκας και πάλι στον χώρο. Για δύο ακόμη θανάτους που αναφέρονται στα Μέσα δεν υπάρχει εικόνα ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας αυτής, τουλάχιστον προανακριτικά στο υλικό της αστυνομίας, ότι υπήρχε παρουσία της γυναίκας όταν τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους» ανέφερε η κ. Δημογλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Κάποια από αυτά τα παιδιά είτε κατέληξαν στην οικία τους, είτε διακομίστηκαν σε κάποιο νοσοκομείο και κατέληξαν στη συνέχεια στο νοσοκομείο. Και για τις πέντε αυτές περιπτώσεις η Ελληνική Αστυνομία σχημάτισε κανονικά δικογραφία συλλέγοντας προανακριτικό υλικό, βεβαιώσεις των θεραπόντων ιατρών, εφόσον υπήρχε νοσηλεία βέβαια του παιδιού στο Νοσοκομείο και του ιστορικού υγείας του παιδιού. Και για τις πέντε περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε νεκροψία νεκροτομή στα παιδιά», τόνισε η κυρία Δημογλίδου και συνέχισε: «Υπάρχει δηλαδή στη δικογραφία έκθεση κανονικά του ιατροδικαστή. Εκκρεμεί μόνο το αποτέλεσμα κάποιων τοξικολογικών εξετάσεων για την τελευταία περίπτωση, για τον θάνατο του βρέφους που έγινε στις αρχές του Αυγούστου και πάλι σε αυτή την περιοχή και ουσιαστικά οι δικογραφίες έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα».

Οι δικογραφίες και για τις πέντε περιπτώσεις έχουν διαβιβαστεί στην εισαγγελία, η οποία, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει διατάξει επιπλέον ανακριτικές ενέργειες: «Άρα η εισαγγελία της περιοχής έχει τους φακέλους και για τα πέντε παιδιά. Φυσικά μπορεί να εξετάσει ξανά από την αρχή μια υπόθεση, δηλαδή μπορεί να ανασυρθεί μια υπόθεση από το αρχείο και να διατάξει και άλλες ανακριτικές ενέργειες πλέον στην αστυνομία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και το ξεκαθαρίζω. Εμείς προσπαθούμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία ώστε να έρθουν οι απαντήσεις για τις τοξικολογικές εξετάσεις και για το τελευταίο βρέφος και να έχει πλήρη εικόνα και ο εισαγγελέας. Γνωρίζουμε ότι έχει διαταχθεί κάποια έρευνα σε πταισματοδίκη όμως και όχι στην Ελληνική Αστυνομία. Όμως, σε κάθε περίπτωση οι αρχές είναι έτοιμες να δώσουν απαντήσεις σε οποιοδήποτε ερώτημα θέσει ο αρμόδιος εισαγγελέας».

«Ουσιαστικά, τα Μέσα συνδέουν τον θάνατο πέντε παιδιών με την παρουσία αυτής της γυναίκας. Προανακριτικά, όμως, η παρουσία αυτής της γυναίκας υπάρχει μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Τα δύο δικά της παιδιά και σε ένα παιδί ενός οικείου της προσώπου, αυτό που πρόσεχε. Ουσιαστικά μιλάμε για το τελευταίο βρέφος το οποίο βέβαια το έχει αποδεχθεί και η ίδια προανακριτικά, ότι βρισκόταν μαζί με το παιδί, έχει καταθέσει κανονικά στην αστυνομία και αυτή και η μητέρα του παιδιού. Έχουν γίνει όλες οι προανακριτικές ενέργειες που προβλέπονται όταν ένα παιδί φεύγει ξαφνικά από τη ζωή», διευκρίνισε η κ. Δημογλίδου.

Για το αν αυτή η γυναίκα πήγε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα στην Αμαλιάδα για να καταθέσει ξανά η κ. Δημογλίδου είπε: «Θέλει ουσιαστικά να δώσει μια συμπληρωματική κατάθεση, επιβεβαιώνοντας όσα είχε δηλώσει και στην αρχική της κατάθεση. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται εφόσον ένας πολίτης επιθυμεί να δώσει μια συμπληρωματική κατάθεση, πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση που ο φάκελος δεν έχει κλείσει οριστικά, καθώς περιμένουμε απαντήσεις τοξικολογίας των εξετάσεων».

Νεκρά μωρά Αμαλιάδα: Από το προανακριτικό υλικό δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια

«Σε καμία από τις πέντε περιπτώσεις και στο προανακριτικό υλικό που έχει παραδοθεί από την αστυνομία δεν φαίνεται εμπλοκή κάποιου ατόμου και δεν φαίνεται εγκληματική ενέργεια, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα» επεσήμανε η κ. Δημογλίδου.

«Φυσικά και όταν ένα βρέφος φεύγει ξαφνικά από τη ζωή, υπάρχει πάντα η υπόνοια κάποιας εγκληματικής ενέργειας. Όμως, όταν η ιατροδικαστική εξέταση είναι ξεκάθαρη και δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια, πόσο μάλλον σε κάποιες από τις πέντε περιπτώσεις που σας ανέφερα, υπήρχαν ξεκάθαρες απαντήσεις από την ιατροδικαστή ότι υπήρχαν προβλήματα υγείας σε κάποια από τα βρέφη. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση που έχασαν τη ζωή τους αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας, οπότε εκεί αποκλείει και η αστυνομία την εγκληματική ενέργεια, όταν δεν υπάρχουν και ενδείξεις ιατροδικαστικές» υπογράμμισε η Κωνσταντία Δημογλίδου.

Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού όταν υπάρχει κάποια καταγγελία είτε για κακοποίηση είτε για παραμέληση της εποπτείας ενός παιδιού. Το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώνει τον τοπικό Αστυνομικό διευθυντή άμεσα και γίνονται ενέργειες για να δούμε αν ένα παιδί κακοποιείται, υπάρχει περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, αν παραμελείται από την οικογένεια και φυσικά με τη σειρά της Αστυνομία ενημερώνει αρμόδιους φορείς, κοινωνικούς λειτουργούς, εισαγγελέα Ανηλίκων[…] Δεν γνωρίζω αν έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος της συγκεκριμένης οικογένειας. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο όμως από το ιστορικό του παιδιού».

Νεκρά μωρά Αμαλιάδα: «Γυρίσανε τα ματάκια της, έτρεμε»

Ο πρώτος θάνατος ήταν στις 4 Φεβρουαρίου του 2021, όταν η Ειρήνη πρόσεχε το παιδί μίας φίλης της. Σύμφωνα με όσα περιγράφει κάποια στιγμή το μωρό άρχισε να εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή. «Δεν μου είπε για δύσπνοια, μου είπε ότι έκανε έναν ήχο και δεν μπορούσε να ανασάνει. Όπως συνέβη στα δυο δικά της και στο τρίτο στην Αμαλιάδα», ανέφερε η μητέρα του 6 μηνών βρέφους.

Ωστόσο η Ειρήνη υποστηρίζει πως αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, και για αυτόν τον λόγο λάμβανε και ειδική φαρμακευτική αγωγή. «Το παιδί της είχε επιληψία. Έπαιρνε κάποια χορήγηση στο σπίτι. Και ακόμα και η ίδια μέχρι προχτές που μιλήσαμε δεν έχει καταλάβει τι έχει γίνει. Βγήκαν όλα πεντακάθαρα», αναφέρει η 24χρονη, με τη μητέρα του παιδιού να επιμένει πως μόνο η Ειρήνη ήταν εκείνο το απόγευμα στο σπίτι μαζί με το βρέφος. Στη συνέχεια οι γιατροί είπαν πως το μωρό της όταν έφτασε στο νοσοκομείο ήταν ήδη νεκρό, μετά από αιφνίδιο θάνατο.

Ο δεύτερος θάνατος σημειώθηκε στις 19 Ιουνίου του 2022, αυτή τη φορά με το παιδί της Ειρήνη, όταν έφυγε από τη ζωή εντελώς αναπάντεχα μέσα στην κούνια του, 19 ημέρες μετά τη γέννησή του. «Ήταν νύχτα με παίρνει και μου λέει μαμά το μωρό δεν είναι καλά, κάνει έναν περίεργο ήχο σαν να μαυρίζει, είναι παγωμένο, της λέω ειδοποίησε το ασθενοφόρο γρήγορα και έρχομαι και εγώ. Πήγα στο κέντρο υγείας, το παιδάκι δεν το πρόλαβα ποτέ», περιέγραψε η μητέρα της Ειρήνης. Ο θάνατος του αποδόθηκε σε πιθανή πνευμονίτιδα, με τις Αρχές να αποκλείουν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Ο τρίτος θάνατος σημειώθηκε στις17 Οκτωβρίου του 2023 με το δεύτερο παιδί της, δύο μήνες μετά τη γέννηση του. Η 24χρονη υποστήριξε πως στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2023 άρχισε να εμφανίζει επιληπτικά επεισόδια. «Αργότερα έκανε κάποιες κρίσεις. Το κέντρο υγείας μας έστειλε στην Πάτρα. Το έβαλαν εντατική, έπρεπε να πηγαίνω κάθε δεύτερη μέρα να το βλέπω. Γυρίσανε τα ματάκια της, κάπως έτρεμε εκεί πέρα, ήταν σαν πούπουλο εντελώς. Ειδοποιήθηκε το ασθενοφόρο και έφυγε μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εξετάσεις ήταν εξονυχιστικές με τους γιατρούς να μην μπορούν να βρουν τι είναι αυτό που προκαλεί τις κρίσεις. «Ξεκινήσαν έκαναν εξετάσεις. Έβγαιναν καθαρές. Έλεγαν για επιληψία αλλά δεν είχε επιληψία», συμπλήρωσε η Ειρήνη. Στις 17 Οκτωβρίου 2023 σημειώθηκε στο νοσοκομείο το τελευταίο επεισόδιο πριν καταλήξει και η Ειρήνη ήταν μαζί με το μωρό στον θάλαμο. «Κοπανάνε τα μηχανήματα… μέχρι να φτάσω η πόρτα η καρδούλα τους σταμάτησε», υποστήριξε. Μετά τον δεύτερο θάνατο του μωρού της υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα ενώ παράλληλα άρχισε και η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου με τους γιατρούς να εκτιμούν πως ο θάνατος του δεύτερου μωρού σχετίζεται πιθανόν με τα επιληπτικά επεισόδια που παρουσίαζε.

Ο τέταρτος θάνατος σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου φέτος, όταν η Ειρήνη και η μητέρα του βρέφους έπαιζαν στο σπίτι μαζί του, όταν ξαφνικά το μωρό εμφάνισε πρόβλημα στην αναπνοή. «Μέχρι να πάω σε άλλο δωμάτιο και να γυρίσω, το είδα ότι δεν ανέπνεε καλά. Ήταν στο καρότσι του στο σαλόνι. Τρία λεπτά έκανα. Το πήρα κατευθείαν αγκαλιά για να δω τι μπορώ να κάνω. Ήταν η φίλη μου εκεί και μου το πήρε για να το σώσει», ανέφερε η μητέρα του βρέφους.

Οι δύο γυναίκες υποστηρίζουν πως όταν πήγαν το μωρό με ιδιωτικό αμάξι στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας ήταν ζωντανό, ωστόσο οι γιατροί δηλώνουν με βεβαιότητα πως το μωρό που παρέλαβαν ήταν νεκρό τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα.

Διαβάστε ακόμη: