Στις αρχές Απριλίου η Coral Croatia, θυγατρική του ομίλου Motor Oil στην Κροατία που αναπτύσσει πρατήρια καυσίμων με το σήμα Shell εγκαινίασε τη συνεργασία της με έναν από τους πλέον διάσημους σεφ της χώρας, τον Μάτε Γιάνκοβιτς, κριτή μεταξύ άλλων τα προηγούμενα χρόνια του κροατικού Masterchef, συνεργασία που περιλαμβάνει την ένταξη στο μενού των σταθμών εστίασης που βρίσκονται στα πρατήρια Shell νέων burgers, hot dogs και σάντουιτς.
Στην Ελλάδα το φαγητό που μπορεί να βρει κάποιος σε πρατήρια καυσίμων – εξαιρουμένων των ΣΕΑ (Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών) στις εθνικές οδούς- περιορίζεται σε συσκευασμένα αλμυρά ή γλυκά σνακς. Σε όλα, πάντως, τα νέα πρατήρια Shell που αναπτύσσεται, υπάρχει πρόνοια ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί στον χώρο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Αν και η μετεξέλιξη των πρατηρίων καυσίμων (και) σε εστιατόρια απέχει αρκετά από το να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα, ο στόχος της Coral στην εγχώρια αγορά είναι, όπως σημείωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου η γενική διευθύντρια της εταιρείας κυρία Κίρκη Καλαντζή, ο χώρος του πρατηρίου καυσίμων να μεταλλάσσεται, παρέχοντας σειρά υπηρεσιών στους πελάτες, όπως καφέ, είδη παντοπωλείου, φαγητό, φόρτιση αυτοκινήτων, υπηρεσίες πλυντηρίου, θυρίδες για παραλαβή παραγγελιών (lockers).
Ακόμη δε και εάν ο στόχος σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις και τα κέρδη από την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων -πλην καυσίμων- στα πρατήρια δεν είναι ανακοινώσιμος από την Coral, καθώς η διοίκηση της εταιρείας αναμένει τις επιδόσεις και τις αποδόσεις των κινήσεων αυτών τα δύο πρώτα χρόνια για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της, η παγκόσμια τάση δίνει το στίγμα: το 50% της κερδοφορίας της Shell παγκοσμίως προέρχεται από τις δραστηριότητες πλην καυσίμων, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο κ. Κώστας Καραγιάννης, διευθυντής μάρκετινγκ της Coral.
Ήδη στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε 85 σημεία καταστήματα ευκολίας (convenience stores) με το σήμα Smart Shop, εκ των οποίων τα 2 εκτός πρατηρίων καυσίμων) και μες στο 2025 αναμένεται να ανοίξουν ή να μετασχηματισθούν σε Smart Shop άλλα 15 σημεία.
Πριν από μερικούς μήνες, εξάλλου, η Core Innovations, θυγατρική της Motor Oil εξαγόρασε την αλυσίδα convenience stores Twenty 4 Shopen, με το ενδιαφέρον του ομίλου να διατηρείται θερμό, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, για την ανάπτυξη της μικρής λιανικής και εκτός πρατηρίων. «Πιστεύουμε στο μοντέλο του convenience store. Είναι μια ανταγωνιστική αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λευτέρης Ιατρόπουλος, διευθυντής πρατηρίων της Coral.
Συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας προς την επίτευξη του στόχου να γίνει ο καλύτερος «mobility retailer» αποτελεί το ευρύ δίκτυο πρατηρίων, 790 με το σήμα Shell, εκ των οποίων τα 370 εταιρικά και το γεγονός ότι εξυπηρετεί 200.000 πελάτες σε ημερήσια βάση.
Στην κατεύθυνση της προσέλκυσης πελατών και της ενίσχυσης και των δύο πυλώνων λιανικής – καυσίμων και μη καυσίμων- η εταιρεία αναβαθμίζει το πρόγραμμα πιστότητας «Shell Go +» έτσι ώστε να υπάρχει επιβράβευση του πελάτη όχι μόνο μέσα από την αγορά καυσίμων, αλλά και για τις υπόλοιπες συναλλαγές που κάνει στα Smart Shops, αλλά και στο ηλεκτρονικό κατάστημα allsmart.gr.
Οι αποκλειστικές συνεργασίες, μάλιστα, με άλλες εταιρείες διευρύνονται με τελευταία αυτή που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου με την αεροπορική εταιρεία Sky Express.
Η πλέον επιτυχημένη χώρα για το mobility retail είναι η Βόρεια Αμερική, καθώς ανέπτυξε τον κλάδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τα κέρδη να αντιστοιχούν στο 50% της λειτουργικής κερδοφορίας των εταιρειών καυσίμων και καταγράφοντας ανάπτυξη, σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey 4%-5% ετησίως.
Αν και ακόμη τα συμβατικά καύσιμα -βενζίνη και πετρέλαιο- κυριαρχούν, η επέκταση σταδιακά της ηλεκτροκίνησης οδηγεί τις εταιρείες λιανικής πώλησης καυσίμων σταδιακά σε μετεξέλιξη του μείγματος παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μείωση της χρήσης βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.
Οι σταθμοί φόρτισης δεν επαρκούν από μόνοι τους για την προσέλκυση των καταναλωτών με την έμφαση να δίνεται στην ανάπτυξη convenience stores και στην παροχή υπηρεσιών εστίασης. Σύμφωνα με την McKinsey η αξία του μέσου «καλαθιού» στο mobility retail αυξήθηκε από 22 δολάρια το 2018 σε 29 δολάρια το 2022. Επιπλέον, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης λειτουργικών κερδών για τον κλάδο των convenience stores και της παροχής υπηρεσιών εστίασης εκτιμάται σε 4,3% την περίοδο 2019-2035.
Διαβάστε ακόμη:
- Attica Bank – Optima Bank: Διεκδικούν μερίδιο από την πίτα των νέων χορηγήσεων
- Βαγγέλης, Όλυμπος, Μορφέας: Θεραπευτές με ουρά και 4 πόδια
- «Μίνι καλοκαίρι» με 30άρια – Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης
- Χρήστος Μαυρίκης: Κατηγορείται για δωροδοκία δικαστή – Κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 10 έτη