Η πρεσβυωπία είναι μία διαθλαστική πάθηση των ματιών που σχετίζεται με την ηλικία και προκαλεί δυσκολία στην κοντινή όραση. Συχνά εμφανίζεται στην ηλικία των 40 ετών. Αυτό συμβαίνει καθώς το μάτι χάνει την ελαστικότητά του, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εστίαση σε κοντινές αποστάσεις.

Το 40% περίπου των κατοίκων στις ΗΠΑ, αυτήν τη στιγμή, πάσχουν από πρεσβυωπία, μια πάθηση των ματιών που εμποδίζει τον ασθενή στην προσπάθειά του να διαβάσει, κυρίως από κοντινή απόσταση.

Μέχρι σήμερα, η πιο διαδεδομένη λύση στο πρόβλημα της πρεσβυωπίας, ήταν τα ειδικά γυαλιά που βοηθούν το μάτι να εστιάζει, κάνοντας το διάβασμα ξεκούραστο όπως κάποτε. Κι αυτά όμως δεν έρχονται χωρίς προβλήματα.

Δεν ενδείκνυνται για συνεχή χρήση, παρά μόνο στο διάβασμα, πράγμα που τα κάνει ένα αξεσουάρ που οι περισσότεροι δε θα καταφέρουν ποτέ να μη χάσουν.

Την ίδια στιγμή, η λανθασμένη τους χρήση μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα ατυχήματα. Ο χρήστης κοιτώντας μέσα από τα γυαλιά χάνει την αίσθηση του μεγέθους και της απόστασης, με αποτέλεσμα και το περπάτημα να θυμίζει Monty Python για να διατηρήσει την ισορροπία του.

Νέες «επαναστατικές» σταγόνες βάζουν τέλος στην πρεσβυωπία

Vuity: Οι σταγόνες που δίνουν λύση στην πρεσβυωπία

Όλα αυτά όμως φαίνεται πως οδεύουν προς το τέλος τους.

Από χθες, Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, υπάρχει διαθέσιμο στα φαρμακεία των ΗΠΑ ένα νέο φάρμακο σε μορφή σταγόνας, που όχι απλά υπόσχεται, αλλά δίνει λύση στην πρεσβυωπία. Το φάρμακο, με την ονομασία «Vuity», που πήρε την έγκριση του Αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων, είναι πολύ απλό στη χρήση του.

Μια σταγόνα σε κάθε μάτι, και η όραση επανέρχεται σε πολύ καλό στάδιο. Για τις επόμενες 6 με 10 ώρες η όραση επανέρχεται θεαματικά, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά στα πρώτα 15 λεπτά.

Νέες «επαναστατικές» σταγόνες βάζουν τέλος στην πρεσβυωπία

Ενός μηνός αγωγή, κοστίζει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, όπου είναι και η μόνη χώρα μέχρι σήμερα, στην οποία πωλείται το φάρμακο, 70 περίπου ευρώ, ποσό σε καμία περίπτωση αμελητέο όταν πρόκειται για συνεχή χρήση.

Είναι όμως αυτή η αυτοπεποίθηση που χαρίζει, η αίσθηση ότι τα χρόνια δεν έχουν περάσει και τα μάτια σας βλέπουν ακόμα απροβλημάτιστα, που όλο και θα βγάζουν το κόστος από το πλάνο. Μέχρι κάποια στιγμή να γίνει πιο οικονομικό.