Σε τροχιά αναδιάταξης και αυξημένης κινητικότητας έχει εισέλθει η ελληνική αγορά για ενέργεια, ακίνητα και υποδομές, με τους μεγάλους παίκτες να αναδιαμορφώνουν τον επενδυτικό χάρτη και να δημιουργούν νέα οικοσυστήματα ισχύος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι εξελίξεις αφορούν πλέον όχι μόνο έργα αλλά και στρατηγικές θέσεις, τεχνογνωσία, καινοτομία και γεωπολιτική επιρροή.

Η ΔΕΗ, η Metlen (Μυτιληναίος), η Aktor, η Dimand, ο ΑΔΜΗΕ και οι δύο «πυλώνες» του ελληνικού upstream (Energean – HELLENiQ ENERGY) σχεδιάζουν κινήσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον των ενεργειακών ροών, των μεγάλων έργων και των επενδύσεων πρώτης γραμμής.

Aktor: Νέα ηγεσία στις παραχωρήσεις

Σημαντική μεταβολή ισορροπιών καταγράφεται στον τομέα των παραχωρήσεων. Η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από την Aktor σηματοδοτεί την οριστική αποεπένδυση του Ελλάκτωρα από τις υποδομές και ενισχύει θεαματικά τη θέση της Aktor, δίνοντάς της το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο μετά τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Με ανεκτέλεστο 4,8 δισ. ευρώ και πρόσβαση σε σταθερές ροές εσόδων, η Aktor καθίσταται σταθεροποιητής του κλάδου, σε μια φάση που ο κύκλος των μεγάλων έργων θα αρχίσει να εξισορροπείται.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Αλέξανδρος Εξάρχου, προανήγγειλε νέο κύκλο εξαγορών, ενώ στο προσκήνιο φέρνει και την είσοδο της Aktor στον ΒΟΑΚ με στρατηγικό μειοψηφικό ποσοστό. Μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες κινήσεις με διασυνοριακή στόχευση, όπως η αγοράς παραχωρήσεων στη Ρουμανία.

Metlen: Στροφή στο Λονδίνο και στρατηγική πρώτων υλών για την ενέργεια

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος οδηγεί τη Metlen (πρώην Mytilineos) στην τρίτη φάση στρατηγικού μετασχηματισμού, με αιχμή του δόρατος την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο στόχος είναι η προσέλκυση θεσμικών επενδυτών υψηλής ποιότητας, η εξωστρέφεια και η ενίσχυση της ταυτότητας του ομίλου ως ευρωπαϊκού βιομηχανικού ηγέτη.

Η νέα στρατηγική συνδέεται με:

  • Την ανάπτυξη εργοστασίων ανάκτησης μετάλλων σε Σίνδο και Ρουμανία,
  • Την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στην αμυντική βιομηχανία, με πέντε εργοστάσια στον Βόλο,
  • Τη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας κρίσιμων πρώτων υλών για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Στις 3 Ιουνίου, ο όμιλος θα ανακοινώσει τις νέες κατευθύνσεις ανάπτυξης, σε συνέχεια των όσων προανήγγειλε στο Investor Day στο Λονδίνο.

ΔΕΗ: Επενδύσεις στα data centers και νέα μονάδα αερίου

Η ΔΕΗ προχωρά σε έναν ριζικό μετασχηματισμό προς την ταυτότητα powertech εταιρείας, επενδύοντας σε ΑΠΕ, data centers και ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου. Στόχος της είναι να φτάσει τα 12 GW πράσινης ισχύος έως το 2027 (από 6,2 σήμερα), ενώ ήδη σχεδιάζει το μεγαλύτερο data center της χώρας, ισχύος 300 MW, στη Δυτική Μακεδονία, με επενδυτικό κόστος 2,3 δισ. ευρώ.

Οι συζητήσεις με hyperscalers (Amazon, Google, Meta, Oracle, OpenAI) έχουν ξεκινήσει, χωρίς να αναμένονται τελικές συμφωνίες εντός του 2025. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ κατασκευάζει τη νέα μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, σχεδιάζει τη μετατροπή της Πτολεμαΐδας σε μονάδα αερίου, και δρομολογεί μονάδες σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στην προοπτική ανάμειξης της ΔΕΗ στην ενεργειακή ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, η οποία, αν ευοδωθεί, θα σηματοδοτήσει πολιτικο-οικονομική εδραίωση της επιχείρησης στην Ανατολική Ευρώπη.

Dimand: Real estate άνω του 1 δισ. και νέες συνεργασίες

Η Dimand παραμένει στην κορυφή της αγοράς ακινήτων, με ενεργό χαρτοφυλάκιο αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Παρά τις φήμες για πιθανές μετοχικές αλλαγές, η εταιρεία επεκτείνεται επιθετικά, αποκτώντας:

  • Το ακίνητο της REDS στις Γούρνες Ηρακλείου,
  • Το Κτήμα Καμπά στην Κάτζα,
    με εκτιμώμενη αξία επένδυσης 700 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σχεδιάζει πώληση ακινήτων αξίας 220 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων του “Μινιόν”, του Πύργου Πειραιά και του πράσινου ακινήτου των ΕΛΤΑ στα Πατήσια, ώστε να αναχρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις με τη συνέργεια θεσμικών εταίρων.

Energean – HELLENiQ ENERGY: Νέα σχήματα στο ελληνικό upstream

Στον χώρο των υδρογονανθράκων, καταγράφεται έντονη κινητικότητα. Η Energean και η HELLENiQ ENERGY επιδιώκουν στρατηγικές συμμαχίες, προκειμένου να ενισχύσουν την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων, κυρίως στο Ιόνιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στο Οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας, όπου οι δύο εταιρείες συνεργάζονται (75%-25%).

Στην Κρήτη, η HE διατηρεί συμμαχία με την ExxonMobil, στα μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού. Το ΥΠΕΝ, υπό τον Σταύρο Παπασταύρου, έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί επιτάχυνση των διαδικασιών σε όλα τα στάδια ερευνών, δίνοντας νέα ώθηση στο ελληνικό upstream.

ΑΔΜΗΕ: Δίκτυο υπό πίεση, νέα έργα και σενάρια για μετοχική διεύρυνση

Η ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ δημιουργεί νέα τεχνικά και επενδυτικά ζητήματα στον ΑΔΜΗΕ. Με φόντο και το πρόσφατο blackout στην Ισπανία, η διοίκηση του Διαχειριστή εξετάζει μέτρα για τη σταθερότητα του δικτύου έως το φθινόπωρο.

Κρίσιμα έργα σε εξέλιξη:

  • Ηλεκτρικές διασυνδέσεις νοτιοδυτικών Κυκλάδων (υλοποιούνται),
  • Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο (σε προετοιμασία),
  • Διεθνείς διασυνδέσεις (σε στάδια μελέτης και ανάπτυξης).

Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο (51% το Δημόσιο, 24% η State Grid), ωστόσο παλαιότερα σχέδια ιδιωτικοποίησης δεν έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως. Σενάρια διεύρυνσης της μετοχικής βάσης επανέρχονται, αν και ακόμη δεν υπάρχει ωριμότητα για αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμη: