Σε πτωτικό έδαφος παραμένει για δεύτερη διαδοχική ημέρα η Wall Street, καθώς η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων πιέζει τις μετοχές. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,20% και διαπραγματεύεται στις 42.845 μονάδες. Ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,27% στις 5.838 μονάδες και ο Nasdaq κινείται χαμηλότερα κατά 0,14% στις 18.513 μονάδες. Σε περίπτωση νέας επικράτησης των πωλητών, θα πρόκειται για την πρώτη διήμερη πτώση από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν τη Δευτέρα από τα ιστορικά υψηλά τους, καθώς οι επενδυτές πήραν «ανάσα» μετά από έξι συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου, αν και τα κέρδη της Nvidia βοήθησαν τον Nasdaq να κλείσει υψηλότερα. Εύλογη θεωρείται η διόρθωση από τα επίπεδα ρεκόρ, με τον S&P 500 να «σκαρφαλώνει» κατά 22% από τις αρχές της φετινής χρονιάς.

Παρά το πρόσφατο ράλι χάρη στα αισιόδοξα στοιχεία και τις ευνοϊκές προοπτικές για τα επιτόκια, οι επόμενες εβδομάδες πιθανότατα θα είναι δύσκολες για τις χρηματαγορές, καθώς οι επενδυτές θα αξιολογήσουν τα εταιρικά αποτελέσματα, τα νέα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, αλλά και τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, ενώ θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Fed.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν τον αντίκτυπο των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στη δημοσιονομική πολιτική. Παράλληλα, επαναξιολογούν την επίδραση της εύρωστης αμερικανικής οικονομίας στην πορεία της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.

Το 10ετές κρατικό των ΗΠΑ ανέρχεται σε 4,222%, μετά από «άλμα» 11 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Δευτέρας, συνεχίζοντας τη σταθερή άνοδό του από τις αρχές Οκτωβρίου, αφού η εντυπωσιακή έκθεση για την απασχόληση οδήγησε τους επενδυτές να περιορίσουν τις προσδοκίες για νομισματική χαλάρωση κατά τη διάρκεια του έτους. Η απόδοση του 2ετούς «σκαρφαλώνει» στο 4,04%. Πλέον οι traders εκτιμούν ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το Νοέμβριο είναι στο 87,5%.

Η General Motors σημειώνει άνοδο 2,4% καθώς τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της αυτοκινητοβιομηχανίας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street. Αντίστοιχα, η 3M ενισχύεται κατά 3,5% καθώς ο βιομηχανικός όμιλος αύξησε το κατώτερο όριο της πρόβλεψής του για τα προσαρμοσμένα κέρδη στο σύνολο του έτους.

Η GE Aerospace διολισθαίνει 4% παρά την αύξηση των προβλέψεων για τα κέρδη της το 2024, ενώ η εταιρεία βιοεπιστημών Danaher σημείωσε κέρδη 2,9% αφού ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου.

Το κύριο «βάρος» παραμένει στα εταιρικά κέρδη, με περισσότερες από 100 εταιρείες να υποβάλλουν εκθέσεις μέσα στην εβδομάδα. Η ετήσια αύξηση των κερδών γ’ τριμήνου για τις εισηγμένες που απαρτίζουν τον S&P 500 υπολογίζεται σε 6,5% εξαιρουμένου του τομέα της ενέργειας και 4% συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

Διαβάστε ακόμη: