Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιτέθηκε για ακόμη μια φορά εναντίον της χώρα μας, αποκαλώντας μάλιστα «ανέντιμο» τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το θέμα των ελληνικών νησιών, για τα οποία η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα θέτει διαρκώς θέμα αποστρατικοποίησής τους, ο Ερντογάν τόνισε: «Δεν αστειεύομαι! Μιλάω πολύ σοβαρά!».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε και πάλι προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποκαλώντας τον επί της ουσίας ανέντιμο: «Έχουμε πει ότι δεν θα ξανασυναντηθούμε μαζί τους αν δεν υπάρχει ένας τίμιος πολιτικός. Από εδώ και πέρα η Ελλάδα θα πρέπει να προσέχει».

Ερντογάν: Κομπάρσος των ξένων δυνάμεων η Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι σε ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του, AKP, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη χώρα μας ότι είναι «κομπάρσος των ξένων δυνάμεων, που εργάζεται με μικρής αξίας μεροκάματο».

Ειδικότερα, ο Ερντογάν είπε ότι «Ξέρουμε τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος μας με την Ελλάδα». Παράλληλα, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα αλλάξει στάση ως προς το αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤ, αν δεν γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις. «Θα πούμε «ναι» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μόλις αυτές οι χώρες απαλλαγούν από τους τρομοκράτες του PKK. Αντιμετωπίζουμε το ίδιο θέμα σε κάποιες χώρες της ΕΕ, όπου οι τρομοκράτες του PKK διαδηλώνουν στους δρόμους».

Ακάρ: Μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας με την Ελλάδα με διπλωματικά μέσα

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κράτησε χαμηλούς τόνους, μετά και τη χθεσινή του συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες, εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική και ρίχνοντας γέφυρες επικοινωνίας στην ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, ο Ακάρ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, είπε ότι η Τουρκία μπορεί να λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα με διάλογο.

«Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν τη δράση και τη ρητορική τους λόγω κάποιων φιλοδοξιών. Όπως υπάρχουν τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία έχουν ξεκινήσει. Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού στον ελληνικό λαό είναι επίσης πολύ βαρύς. Επιδιώκουν επίσης συμμαχίες. Απέναντι σε όλα αυτά συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων.

Είναι σημαντικό για εμάς να ενεργήσουμε με την αποδοχή ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονά μας, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα μεδιπλωματικά μέσα, ότι μπορούμε να επωφεληθούμε καλύτερα από τα πλούτη αν είμαστε μαζί και ενωμένοι, και ότι αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο για την ευημερία των χωρών μας. Θεωρούμε σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων.

Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση της έντασης θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.