Ο ηθοποιός του Χόλιγουντ Νεντ Μπίτι (Ned Beatty), γνωστός από τους ρόλους του στις ταινίες Όταν Ξέσπασε η Βία (Deliverance), Superman και Το Δίκτυο (Network) απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων.

Ο Ned Beatty απεβίωσε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, δήλωσε η κόρη του Μπλόσομ Μπίτι στο The Hollywood Reporter. Το πρακτορείο που τον εκπροσωπούσε, το Shelter Entertainment Group, επιβεβαίωσε αργότερα την είδηση σε άλλα μέσα ενημέρωσης.

Ned Beatty

Θάνατος από φυσικά αίτια

«Ο Νεντ Μπίτι πέθανε από φυσικά αίτια την Κυριακή το πρωί, έχοντας γύρω του την οικογένειά του και αγαπημένα του πρόσωπα», διευκρίνισε η μάνατζερ ταλέντων του Shelter Entertainment Group Ντέμπορα Μίλερ σε ανακοίνωση την οποία επικαλέστηκε το CNN.

Γεννηθείς στο Λούισβιλ, στο Κεντάκι, ο Μπίτι ξεκίνησε την σταδιοδρομία του από το θέατρο, προτού πάρει τον πρώτο κινηματογραφικό ρόλο του στην ταινία Deliverance, απέναντι στον Μπαρτ Ρέινολντς και τον Γιον Βόιτ.

Ned Beatty

Ο Ned Beatty κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ β΄αντρικού ρόλου για την ταινία «Network» του 1976 και έπαιξε ανάμεσα σε πολλές άλλες ταινίες και στο «Superman», του 1978. Ο Μπίτι που είχε γεννηθεί στο Κεντάκι και ήταν ένας από τους πιο πολυεμφανιζόμενους σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές «δεύτερους» ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Ξεκίνησε την καριέρα του από τα 10 του χρόνια όταν έστηνε αυτοσχέδιες παραστάσεις, τραγουδώντας γκόσπελ, για το χαρτζιλίκι του.

«Δουλεύω μόνο όταν θέλω», είχε δηλώσει ο Νεντ Μπίτι, μιλώντας ωστόσο όχι μόνο για μια χορταστική και κυρίως χορτασμένη καριέρα που απογειώθηκε στα 70s και έφτασε αίσίως μέχρι τα 2010s, αλλά και για μια αξιοζήλευτη διαδρομή που έκαναν μόνο λίγοι της γενιάς του – πρωταγωνίστησε σε πέντε συνολικά ταινίες υποψήφιες για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, προτάθηκε και ο ίδιος για Οσκαρ, Emmy, μέχρι και βραβείο MTV και χαρακτηρίστικε ως ένας από τους πιο αφοσιωμένους ηθοποιούς της γενιάς του από τους συνεργάτες του αλλά και ως ένας από τους πιο δουλευταράδες από ανθρώπους της βιομηχανίας, αφού υπήρξαν χρονιές που ήσουν σίγουρος πως ο Νεντ Μπίτι παίζει παντού.

Ολα ξεκίνησαν για τον Ned Beatty στο «Όταν Ξέσπασε η Βία».

Στον πρώτο του ρόλο, ο Ned Beatty, γεννημένος το 1937 στο Κεντάκι και με δεκαετή προϋπηρεσία στο θέατρο, μπορεί να έπεσε θύμα της αγριότητας που κρύβει μέσα στον πυρήνα του το μυθικό φιλμ του Τζον Μπούρμαν (σε μια από τις πιο σκληρές σκηνές της ταινίας), υπήρξε όμως απίστευτα τυχερός αφού αναγνωρίστηκε αμέσως από τη βιομηχανία ως ο τέλειος δευτεραγωνιστής που μπορούσε να μετατρέψει τις μικρές σκηνές του σε ένα ολοκληρωμένο σύμπαν συναισθημάτων.

Νεντ Μπίτι

Ned Beatty – Ο ηθοποιός που δεν ξεχνάς ποτέ

Με άλματα από το δράμα μέχρι την κωμωδία και από το πολιτικό σινεμά μέχρι τα.. παιχνίδια, είναι δύσκολο να ξεχάσεις τον αντιπαθητικό Νεντ Μπίτι στο «Nashville» του Ρόμπερτ Ολτμαν (στο ρόλο ενός κυνικού δικηγόρου, συζύγου της Λίλι Τόμλιν), στο «Δίκτυο» του Σίντνεϊ Λιούμετ ως έναν από τους διεφθαρμένους ιδιοκτήτες του καναλιού (θρυλική η ατάκα του «Δεν υπάρχει Αμερική. Δεν υπάρχει Δημοκρατία») που του χάρισε τη μοναδική του υποψηφιότητα για Οσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου και φυσικά ως τη φωνή του σπαρακτικά τρομακτικού Λότσο στο «Toy Story 3» το 2010.

Ο Νεντ Μπίτι δεν σταμάτησε εκεί. Επαιξε συνολικά σε περισσότερες από 150 ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα, ανάμεσά τους στο «Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου» του Αλαν Πάκουλα το 1976, στο «Mikey and Nicky» του Τζον Κασαβέτη (1976), στο «Exorcist II: The Heretic» το 1977, στο «1941» του Στίβεν Σπίλμπεργκ (1979), ως κολλητός του Λεξ Λούθορ στο «Superman» του 1978 και στο σίκουελ του 1980, στο «The Big Easy» του 1986 στο ρόλο ενός αξιολάτρευτου αστυνομικού

Ο Μπίτι ήταν πατέρας οκτώ παιδιών.