Η πρωθυπουργός στη Νέα Ζηλανδία, Τζασίντα Άρντερν, ανακοίνωσε την παράταση του αυστηρού εθνικού lockdown.

Ειδικότερα, το εθνικό lockdown επιπέδου 4 παρατάθηκε κατά τρεις ημέρες μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Αυγούστου στην Νέα Ζηλανδία. Στο Όκλαντ, το επίκεντρο του ξεσπάσματος, τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον ως τις 31 Αυγούστου.

H πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η ασφαλέστερη επιλογή για όλους μας τώρα είναι να ακολουθήσουμε την πορεία αυτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» και πρόσθεσε ότι «αν έχουμε αντλήσει ένα δίδαγμα από τον κόσμο, αυτό είναι να είμαστε προσεκτικοί με αυτήν την παραλλαγή της COVID-19».

Σημείωσε δε ότι σε όλη τη χώρα αναφέρθηκαν επαφές στην κοινότητα από τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Υπάρχουν περισσότερες από 320 περιοχές ενδιαφέροντος που συνδέονται με το ξέσπασμα και 13.000 επαφές έχουν καταγραφεί, πολύ περισσότερες απ’ ό,τι στα προηγούμενα ξεσπάσματα.

«Η Δέλτα έχει αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού», υπογράμμισε η πρωθυπουργός.

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα 35 νέα κρούσματα του κορονοϊού, με τα οποία ανήλθε σε 107 ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων στο πρόσφατο ξέσπασμα.

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι 33 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν το προηγούμενο 24ωρο στο Όκλαντ και 2 στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

Νέα Ζηλανδία: Εντόπισαν 1 κρούσμα κορωνοϊού και ανακοινώθηκε εθνικό lockdown

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε πως επιβάλλεται στη χώρα αυστηρό lockdown σε εθνικό επίπεδο μετά τον εντοπισμό ενός νέου κρούσματος του κορωνοϊού στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όκλαντ.

Σημειώνεται ότι η καραντίνα θα διαρκέσει επτά ημέρες στο Όκλαντ και στο Κορομάντελ, μια παραλιακή πόλη στην οποία είχε περάσει επίσης χρόνο ο άνθρωπος που διαγνώσθηκε θετικός, αλλά τρεις ημέρες στην υπόλοιπη χώρα.

Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αρχές υποθέτουν για το νέο κρούσμα ότι πρόκειται για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η επιβολή των αυστηρότερων κανόνων lockdown επιπέδου 4 σημαίνει ότι σχολεία, γραφεία και όλες οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές και μόνον οι βασικές υπηρεσίες θα λειτουργούν.

H Άρντερν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να βγούμε από την κατάσταση αυτή το ταχύτερο δυνατό είναι να υιοθετηθεί ο δύσκολος τρόπος».

Και πρόσθεσε «Λάβαμε την απόφαση αυτή έχοντας ως βάση ότι είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε με το υψηλότερο επίπεδο και να κατεβαίνουμε επίπεδα παρά από το χαμηλότερο και να μην αναχαιτιστεί ο ιός και να τον δούμε να προχωράει γρήγορα».

Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε σήμερα για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες το πρώτο κρούσμα τοπικής μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Το Υπουργείο Υγείας είχε διευκρινίσει νωρίτερα ότι ένας άνθρωπος διαγνώσθηκε θετικός στο Όκλαντ και ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί η πηγή της μόλυνσής του.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι «μια αυστηρή και γρήγορη απάντηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκλειστεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη εξάπλωση και ζητείται από όλους να παραμείνουν ήρεμοι και να δείξουν υπευθυνότητα», μη δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις.