Η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας βρίσκεται και επίσημα σε ύφεση αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε επιθετικά τα επιτόκια σε υψηλό 14 ετών. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της μειώθηκε κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Αυτό ακολούθησε μια συρρίκνωση 0,7% το προηγούμενο τρίμηνο, που σημαίνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε «τεχνική ύφεση».

Η Αποθεματική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας (RBNZ) αύξησε απότομα τα επιτόκια από τον Οκτώβριο του 2021. Η Νέα Ζηλανδία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια στον απόηχο της πανδημίας και έχει ξεπεράσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, η RBNZ αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 5,5%.

Οι πολίτες στη χώρα που ήδη αντιμετώπιζαν αυξανόμενες τιμές, αισθάνονται τώρα τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων καθώς οι αποπληρωμές των στεγαστικών δανείων και το κόστος άλλων δανείων αυξάνονται.

Οι αυξήσεις επιτοκίων

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν το κόστος δανεισμού καθώς προσπάθησαν να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών που προκλήθηκαν όταν άνοιξαν οι οικονομίες μετά το lockdown για τον Covid. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης από το αυξανόμενο κόστος σε όλα, από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας επηρεάστηκε επίσης από τους κυκλώνες Hale και Gabrielle καθώς και τις απεργίες των δασκάλων.

«Τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν οι κυκλώνες συνέβαλαν αρνητικά στον κλάδο των τροφίμων και των μεταφορών», δήλωσε ο Τζέισον Άτεγουελ, γενικός διευθυντής οικονομικών και περιβαλλοντικών πληροφοριών στη Στατιστική Υπηρεσία Νέας Ζηλανδίας.