Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, είχαν σήμερα μία νέα τηλεφωνική επικοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα, κατά την οποία συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Συνεχίστηκε ένας ουσιαστικός διάλογος για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη ρωσική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη μακροχρόνιων νομικών εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ρωσίας», αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας ότι ο Πούτιν επέστησε την προσοχή του Μακρόν στις «προβοκατόρικες δηλώσεις και ενέργειες» του Κιέβου.

Ακόμη, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή θέματα «στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία: Στέλνουν αλεξιπτωτιστές οι ΗΠΑ

Η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό, με Ρωσία και Δύση να ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις.

Με τον κλοιό της Μόσχας να σφίγγει ολοένα και περισσότερο γύρω από το Κίεβο, για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν τίθεται υπό την διοίκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, την ώρα που η Μόσχα στέλνει S400 στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Φωτιά έχει πάρει και το διπλωματικό μέτωπο με τον Τζο Μπάιντεν να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, μία πλήρης ομάδα κρούσης αμερικανικού αεροπλανοφόρου τίθεται υπό την διοίκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ κράτησαν το Χάρι Τρούμαν στην Ευρώπη για περισσότερο από το προγραμματισμένο, λόγω της τρέχουσας αντιπαράθεσης με τη Ρωσία που εντείνεται, για να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής, ότι οι ΗΠΑ βλέπουν σοβαρά τη συλλογική άμυνα.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν θα παραμείνει στη Μεσόγειο για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι αναμενόταν, ενισχύοντας το μέτωπο της βορειοατλαντικής συμμαχίας.