Μια αρχή και ένα τέλος σηματοδοτεί για τη Lotus η άφιξη της νέας Emira. Η βρετανική εταιρία των supercars, μετά την αμιγώς ηλεκτροκίνητη Evija, πρόσθεσε στην γκάμα της ακόμα ένα σύγχρονο μοντέλο, το οποίο όμως θα αποτελέσει για την ίδια το κύκνειο άσμα.

Η νέα Emira, λοιπόν, είναι το τελευταίο μοντέλο της Lotus με κινητήρα εσωτερικής καύσης, καθώς, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής, στο μέλλον θα προσφέρει αποκλειστικά υβριδικά και αμιγώς ηλεκτροκίνητα supercars. Ήδη στο τρένο του αποχωρισμού έχουν ανέβει οι Lotus Elise, Exige και Evora.

Οι κινητήρες, όμως, της νέας Emira δεν προέρχονται από την Lotus, αλλά από την Toyota και τη Mercedes-AMG. Ο πρώτος είναι ένας V6 χωρητικότητας 3.5 λίτρων που θα τροφοδοτεί τις πρώτες Emira First Edition και ο δεύτερος ένας turbo τετρακύλινδρος δίλιτρος με την ονομασία «i4»

H Lotus δεν αποκάλυψε περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά για τους δύο κινητήρες. Αναφέρει, όμως, ότι η νέα Emira θα έχει ισχύ από 360 έως 400 ίππους, θα συνεργάζεται με μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που θα μεταδίδει την κίνηση στους πίσω τροχούς, θα μπορεί να επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερα από 4,5 δευτ. και η τελική της ταχύτητα θα αγγίζει τα 290 χλμ./ώρα.

Οι διαστάσεις της νέας Emira σε μήκος, πλάτος, ύψος και μεταξόνιο ανέρχονται στα 4.412 χλστ., 1.895 χλστ., 1.225 χλστ. και 2.575 χλστ. αντίστοιχα. Η σχεδίασή της είναι εμπνευσμένη από την Evija, ενώ ξεχωρίζει με τις ρευστές της επιφάνειες και τις μεγάλες εισαγωγές αέρα στο αμάξωμά της. Έχει δομηθεί στη νέα αρχιτεκτονική ονόματι «Sports Car Architecture» της Lotus, ενώ χάρη στο αλουμινένιο της πλαίσιο το βάρος της περιορίζεται στα 1.405 κιλά.

Ας ρίξουμε και μια ματιά στο εσωτερικό της νέας Emira. Εκεί συναντάμε ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,3 ιντσών, κεντρική οθόνη αφής 10.25 ιντσών που υποστηρίζει Android Auto και Apple CarPlay, τιμόνι με επίπεδη βάση και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα 4 ή 12 κατευθύνσεων. Αποθηκευτικός χώρος 208 λίτρων υπάρχει πίσω από τα καθίσματα και 151 λίτρων πίσω από το μοτέρ.

Το πακέτο ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) με τα συστήματα ασφαλείας περιλαμβάνει ενεργό cruise control, αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, ανίχνευση κόπωσης οδηγού και υποβοήθηση παραμονής του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τη Lotus η λέξη Emira συναντάται σε πολλές αρχαίες γλώσσες και συχνά μεταφράζεται ως «διοικητής» ή «ηγέτης». Επιλέχτηκε το συγκεκριμένο όνομα, καθώς η Emira θα οδηγήσει τη Lotus στην αυγή μιας νέας εποχής.

To λανσάρισμα της νέας Emira στην Ευρώπη θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2022 και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού προς το τέλος του τρέχοντος έτους. Η αρχική τιμή της θα είναι κάτω από 72.000 ευρώ.