Αρνείται να παραλάβει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί τα ειδικά αυτοκόλλητα με τα οποία ενημερώνονται οι πελάτες ότι ο οδηγός υποχρεούται να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής και να δέχεται πληρωμή με κάρτα.

Ο λόγος, όπως αναφέρουν, είναι ότι το αυτοκόλλητο είναι μεγάλο σε διάσταση, ζητώντας μικρότερο, σε μέγεθος… πιστωτικής κάρτας.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο καταναλωτής που λαμβάνει υπηρεσίες από ταξί ενημερώνεται σχετικά με την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτες πληρωμών μέσω αυτοκόλλητης ταμπέλας, που πρέπει να τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του πίσω δεξιού παραθύρου. Η ταμπέλα έχει διαστάσεις 25 x 12 εκ.

Ωστόσο, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν φαίνεται να κάνει πίσω και τις επόμενες μέρες (ίσως και σήμερα) θα προχωρήσει στην έκδοση νέας απόφασης για την παραλαβή των αυτοκόλλητων από τους οδηγούς ταξί.

Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία της ΑΑ∆Ε δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες ταξί είναι από τους κλάδους που δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, που σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για το μεγαλύτερο τμήμα των ταξιτζήδων. Συγκεκριμένα δήλωσαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ που αναλογεί σε μέσο φόρο 810 ευρώ. Με τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, το μέσο μηνιαίο εισόδημά τους ανέρχεται σε 972 ευρώ και ο μέσος φόρος σε 1.481 ευρώ (671 επιπλέον φόρος).

Σημειώνεται ότι η απόφαση προβλέπει ότι η διάθεση της αυτοκόλλητης ταμπέλας στους ταξιτζήδες θα γίνει μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) και των σωματείων που είναι μέλη αυτής. Μάλιστα, οι οδηγοί θα έπρεπε να έχουν τοποθετήσει την ταμπέλα στο ταξί εντός τριών από την παραλαβή της.

Με δεδομένο ότι η Ομοσπονδία αρνείται να παραλάβει τα αυτοκόλλητα, δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι και ως εκ τούτου δεν μπορούν να επιβληθούν και τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία. Συγκεκριμένα για όσους δεν τοποθετήσουν το αυτοκόλλητο το πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ.

Μετά το τέλος των νέων προθεσμιών που θα θέσουν το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑ∆Ε, η εφορία θα ξεκινήσει ελέγχους και όσοι διαπιστωθεί ότι δεν έχουν παραλάβει το αυτοκόλλητο ή δεν το έχει τοποθετήσει στο σημείο που προβλέπει η απόφαση, θα λαμβάνουν το «ραβασάκι» με το πρόστιμο των 1.000 ευρώ.

Τι λένε οι οδηγοί ταξί

«Η διάστασή του είναι τεράστια, κλείνει την ορατότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα ασφάλειας. Χρησιμοποιείται πολύ το δεξί παράθυρο της πίσω πόρτας από τον οδηγό». Αυτός είναι ο λόγος που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί αρνείται να παραλάβει από την ΑΑ∆Ε την ειδική σήμανση που είναι υποχρεωμένα τα ταξί να αναρτούν για να ενημερώνονται οι πελάτες τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά για τη δυνατότητα πληρωμής μέσω POS. Πρόκειται για ένα ειδικό αυτοκόλλητο το οποίο τοποθετείται στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος. «∆εν είμαστε αρνητικοί στην τοποθέτηση της σήμανσης για τη σωστή ενημέρωση του επιβάτη, αλλά στη διάσταση της σήμανσης και στο σημείο που πρέπει να τοποθετηθεί. Οι διαστάσεις είναι πολύ μεγάλες και καλύπτουν το μισό τζάμι του οχήματος. Υπάρχει θέμα ασφάλειας», λέει ο Σεραφείμ Κασιδιάρης, πρόεδρος της ομοσπονδίας, προσθέτοντας πως «προτείναμε να μικρύνει σε μέγεθος και σε συνεννόηση με τις Αρχές να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο».

Η ομοσπονδία σε πρόσφατη ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει έκτρωμα τη συγκεκριμένη σήμανση, ωστόσο οι διαστάσεις 25 x 12 εκ. δεν φαίνεται να αποτελούν ελληνική «πρωτοτυπία», αφού είναι αντίστοιχες με εκείνες που έχουν τοποθετήσει ταξί σε Βαρκελώνη και Μιλάνο. «Εμείς με έγγραφό μας τους έχουμε ενημερώσει όλους πως δεν πρόκειται να τα παραλάβουμε εάν δεν αλλάξουν οι διαστάσεις και το σημείο τοποθέτησης, προκειμένου και ο οδηγός να μην έχει πρόβλημα με την οδήγηση».

Διαβάστε ακόμη: