O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφει στις παλιές εποχές ψυχρότητας με τη Γαλλία, εκφράζοντας προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Γαλλία ότι έχει κάνει σφαγές και γενοκτονίες στη Ρουάντα και την Αλγερία. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι κανένας δεν εξαγριώθηκε εναντίον της, αλλά έβλεπαν την Αφρική ως αποικία.
Σημειώνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην Αφρική και την Ανγκόλα και από εκεί δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση κατά της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν. Στράφηκε, ακόμη, και κατά των χωρών της Δύσης, ισχυριζόμενος ότι εκμεταλλεύονται επί αιώνες την Αφρικανική ήπειρο.
«Εμείς αγκαλιάζουμε τους ανθρώπους της Αφρικής χωρίς διαχωρισμούς. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της κοινής μας ιστορίας με την Αφρική, είναι πως βασίζεται σε αμοιβαίο σεβασμό, ειλικρίνεια και συνεργασία» είπε αρχικά ο Ερντογάν και συνέχισε, με αιχμές κατά της Γαλλίας: «Είμαστε ένα έθνος που δεν έχει τη στάμπα του αποικιοκράτη και τη ντροπή της αποικιοκρατίας στην ιστορία της. Αντίθετα, είμαστε ένα έθνος το οποίο πραγματοποίησε έναν Πόλεμο Ανεξαρτησίας πριν από έναν αιώνα και τον κέρδισε, απέναντι στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της εποχής».
«Υπάρχουν αδικίες σε παγκόσμια κλίμακα, ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε μεγάλους. Η μοίρα της ανθρωπότητας δεν πρέπει να αφήνεται στη μοίρα μιας χούφτας χωρών οι οποίες κέρδισαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που δεν μπορούν να δεχτούν τα επιτεύγματα των Αφρικανών ως προς την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους, με συνέπεια να θυσιάζουν εκατομμύρια παιδιά» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ερντογάν.
Το ελληνογαλλικό μνημόνιο και η ενδεχόμενη παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί αμηχανία και εκνευρισμό την Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να προχωρά σε ρεσιτάλ προκλητικών ενεργειών το τελευταίο διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερες δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος ευχόταν η Γαλλία «να ξεφορτωθεί τον Μακρόν» το συντομότερο δυνατό.