Η κορώνα της Σουηδίας έφτασε σε νέο χαμηλό ρεκόρ την Πέμπτη, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκια και υποβάθμισε την πιθανότητα παρεμβάσεων στην αγορά καθώς το νόμισμα πέφτει και η οικονομία επιβραδύνεται.

Το σουηδικό νόμισμα υποχώρησε στις 0,0844 κορώνες ανά ευρώ νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, αφού η Riksbank ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Το νόμισμα βυθίστηκε επίσης έναντι του δολαρίου.

Το επιτόκιο πολιτικής βρίσκεται τώρα στο 3,75% και το ποσοστό είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η τράπεζα αναμένει επίσης «τουλάχιστον μία ακόμη» αύξηση φέτος.

«Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Riksbank. Τα νέα δεδομένα για τις τιμές των υπηρεσιών και η ασθενέστερη κορώνα σημαίνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί «πιο αργά από το αναμενόμενο», ανέφερε.

Μια επιλογή που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας είναι η συναλλαγματική παρέμβαση και φαινόταν ότι η Riksbank θα μπορούσε να κλίνει προς αυτή την κατεύθυνση αφού άρχισε να εξετάζει τη δυνατότητα αντιστάθμισης μέρους των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Ωστόσο, ο διοικητής της Riksbank, Erik Thedeen, είπε ότι αυτό το είδος κίνησης «δεν ήταν μια κρυφή παρέμβαση σε νομίσματα», μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, σύμφωνα με μετάφραση του Reuters. Πρόσθεσε ότι ήταν «πολύ δύσπιστος για τις νομισματικές παρεμβάσεις».

Περαιτέρω αδυναμία στην κορώνα θα μπορούσε να ωθήσει την κεντρική τράπεζα πιο κοντά στο να εξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος, σύμφωνα με σημείωμα της ING, αλλά η απειλητική δράση είναι «πιο πιθανή» από την πραγματική ανάληψη δράσης, σχολίασαν οι ερευνητές.

Η Riksbank ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη ότι θα αυξήσει τον ρυθμό των πωλήσεων κρατικών ομολόγων από 3,5 δισεκατομμύρια κορώνες (324 εκατομμύρια δολάρια) σε 5 δισεκατομμύρια κάθε μήνα, με ισχύ από τον Σεπτέμβριο — περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής.

Διαβάστε περισσότερα