Νέες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες δίνει η NBG Securities, η οποία επισημαίνει ότι οι αμοιβές των μετόχων είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες.

Οι συστάσεις για όλες τις τράπεζες είναι υπεραπόδοση (outperform) και οι τιμές στόχοι είναι τα 6,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 47%, για την Eurobank είναι τα 3,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 47% και για την Alpha Bank τα 2,55 ευρώ με 48% περιθώριο ανόδου. Η κορυφαία επιλογή τους είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

«Προτιμούμε όλες τις (συστημικές) τράπεζες, καθώς πιστεύουμε ότι τα τραπεζικά χαρακτηριστικά τους αντικατοπτρίζονται στις σχετικές αποτιμήσεις τους. Οι υψηλότερες τιμές στόχοι αντανακλούν κυρίως την επικαιροποίηση των παραδοχών μας, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και την πτώση του ασφάλιστρου κινδύνου κατά 30 μονάδες βάσης. Η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να είναι η κορυφαία επιλογή μας, καθώς πιστεύουμε ότι παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένη σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες», εξηγεί η χρηματιστηριακή.  ο Καρναπάτης.

Οι ελληνικές τράπεζες δημιουργούν περισσότερα κεφάλαια και επιταχύνουν την απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) και θα αυξήσουν τις μερισματικές τους πληρωμές σε περίπου 50% το 2025-2026. Οι μερισματικές αποδόσεις κυμαίνονται σε 7,5% έως 9,8% με το μέσο όρο στο 8,5%.

Οι μετοχές από τις ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι διαπραγματεύσιμες με έκπτωση σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, αν και τράπεζες συνέχισαν τις ισχυρές επιδόσεις τους το 2024 (κλάδος: +21% σε ετήσια βάση), αντανακλώντας τη βελτιωμένη κερδοφορία, τη σταθερή ρευστότητα και τα επίπεδα κεφαλαίου, κινούμενες σε ευθυγράμμιση με τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ (Stoxx 600 Banks), αλλά υποαποδίδοντας έναντι των τραπεζών της περιφέρειας της ΕΕ κατά 22% περίπου.

Από την αρχή του 2025, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει το έτος και πάλι θετικά, καταγράφοντας κέρδη 8% και υπεραποδίδοντας τόσο την ελληνική αγορά, όσο και τις ομοειδείς τους στην ΕΕ κατά 4% και 1%, αντίστοιχα. Με αυτό το δεδομένο, όσον αφορά τη σχετική αποτίμηση, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι διαπραγματεύσιμες με discount σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες, το οποίο δεν δικαιολογείται πλήρως από τους ειδικούς κινδύνους της χώρας και του κλάδου. Σε όρους P/TBV το 2025, οι ελληνικές τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες κατά μέσο όρο με 0,83 φορές (για ROTE 13,6%), με τις ομοειδείς τους στην ΕΕ να διαπραγματεύονται με 1,08 φορές, υποδηλώνοντας discount 23%. Το discount θα μπορούσε να μειωθεί, καθώς τα επικαιροποιημένα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών υλοποιούνται με επιτυχία, οδηγώντας σε διατηρήσιμες προοπτικές κερδών και επιτάχυνση του μερίσματος.

Οι αμοιβές των μετόχων στο επίκεντρο

Ένα από τα βασικά θετικά χαρακτηριστικά των ελληνικών τραπεζών είναι το γεγονός ότι η εγχώρια πιστωτική επέκταση με βάση τα μακροοικονομικά μεγέθη (+5,8% σε ετήσια βάση το 2025 έναντι +11% το 2024) θα πρέπει να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό την αρνητική επίπτωση των μειούμενων επιτοκίων της ΕΚΤ στα καθαρά έσοδα από τόκους. Φέτος για τις 3 συστημικές τράπεζες ύψους αναμένει καθαρά έσοδα από τόκους 6,05 δισ. ευρώ (-2,8% σε ετήσια βάση). Η στήριξη των εσόδων θα πρέπει να προέλθει από τα υψηλότερα έσοδα από ομόλογα, τη δραστηριότητα αντιστάθμισης κινδύνου και τις υψηλότερες προμήθειες, παρά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ελάφρυνση του κόστους για τους πελάτες των τραπεζών. Τα βασικά έσοδα για φέτος θα πρέπει τώρα να φτάσουν τα 7,76 δισ. ευρώ (-1,1% σε ετήσια βάση), με τη συνεισφορά των καθαρών εσόδων από τόκους να είναι στο 77% του συνόλου το 2026 έναντι 80% το 2023. Ο εξορθολογισμός των λειτουργικών εξόδων και του κόστους κινδύνου θα βοηθήσουν τα καθαρά κέρδη που θα είναι στα 3,16 δισ. ευρώ (-5,8% σε ετήσια βάση) το 2025.

Διαβάστε ακόμη: