Με όχημα την διαιρεμένη Λιβύη -και την Κυβέρνηση της Τρίπολης και την Ανατολική υπό τον Χαφτάρ- η Τουρκία υλοποιεί αργά αλλά σταθερά το επίσημο πλέον δόγμα της, την «Γαλάζια Πατρίδα».

Ενισχύει δε ταυτόχρονα τον ρόλο της στην περιοχή και όλο πιο δυναμικά μπαίνει στα ενεργειακά κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και επιχειρεί να κατοχυρώσει τον ηγεμονικό της ρόλο στην περιοχή.

Τις ίδιες ώρες με την γνωστή μέθοδο Ερντογάν και την καθοδήγηση της Άγκυρας η Λιβύη, και πρωτίστως ο Χαφτάρ, εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό, πλημμυρίζοντας με «καραβιές» την Κρήτη και την Γαύδο.

Δημιουργούν έναν πρόσθετο μοχλό πίεσης και εκβιασμού και στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., ώστε να «σύρουν» σε διαπραγματεύσεις και για περισσότερα οικονομικά οφέλη, δηλαδή κοινοτικά κονδύλια με την συναίνεση της Ελλάδας, η οποία πλέον είναι αντιμέτωπη και με ένα ακόμα εκρηκτικό πρόβλημα, αυτό της «πλημμυρίδας» μεταναστών και μάλιστα σε τουριστική περίοδο.

«Παρατηρητής» η Αθήνα

Ο εφησυχασμός της Αθήνα και η έλλειψη κινητικότητας, στο όνομα των «ήρεμων νερών» που όμως αναταράσσονται συνεχώς από την υπερπροβολή της αναθεωρητικής ατζέντας της Τουρκίας και των μονομερών διεκδικήσεων της, κρατά ουσιαστικά την Ελλάδα στο περιθώριο των σημαντικών ανακατατάξεων στην περιοχή.

Όμως τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο και η Ελλάδα δέχεται ισχυρή πίεση. Η Τουρκία σφίγγει ολοένα τον κλοιό, μέσω θαλάσσης για την Ελλάδα, «κτυπά» την Κύπρο και στερεί «ζωτικό χώρο» στην Ανατολική Μεσόγειο πρωτίστως για την Ελλάδα αλλά και για την Κύπρο,

Το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο στα λόγια σχεδόν όλοι θεωρούν παράνομο, υλοποιείται «βήμα-βήμα» δημιουργώντας τετελεσμένα.

Και πλέον υλοποιείται βήμα-βήμα από την Τουρκία και την Κυβέρνηση της Τρίπολης του Ντεϊμπά (διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση) αλλά πλέον έχει προστεθεί στο παιχνίδι και η Βεγγάζη, όπου έχει την έδρα της η Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι υπό τον έλεγχο του Στρατηγού Χαφτάρ που εθεωρείτο «φίλος» της Ελληνικής Κυβέρνησης και είχε αποφύγει μέχρι τώρα να κυρώσει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Πλέον και η Βεγγάζη είναι στην τελική ευθεία κύρωσης του Τουρκολιβυκού μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων που έχει συστήσει τεχνικές επιτροπές για να εξετάσουν το όλο θέμα.Χάσαμε και τη Λιβύη: Χαφτάρ και Βουλή θα ψηφίσουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Και η Συρία στο παιχνίδι

Στο εξίσωση όμως μπαίνει πλέον και η Συρία καθώς το νέο καθεστώς που τελεί υπό Τουρκική επιρροή προετοιμάζεται να για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία, σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αν δεν υπήρχε το θέμα ταμπού για την Συρία και τον Αραβικό κόσμο της Αλεξανδρέττας (που παραχωρήθηκε στην Τουρκία ως αντάλλαγμα από τους Συμμάχους για να μπει στον πόλεμο στο τέλος του) θα είχε ήδη κλείσει το θέμα.

Ωστόσο η Συρία ουδέποτε αναγνώρισε αυτό το καθεστώς και για την κοινή γνώμη της είναι ένα θέμα ταμπού και θα πρέπει το νέο καθεστώς να το «περάσει» στα μαλακά.

Όπως και να έχει το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας έχει ήδη δρομολογηθεί με όλες τις συνέπειες που θα υπάρξουν για Ελλάδα και Κύπρο.

Η Τουρκία μεθοδικά δημιουργεί μια θαλάσσια τανάλια από την Συρία μέχρι την Λιβύη «καπαρώνοντας» τον ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή.

Η κατά τα άλλα ιδιαίτερα θετική αναφορά στα συμπεράσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για το τουρκολιβυκό σύμφωνο ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παραγάγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη», κάθε άλλο παρά ανησύχησε την Λιβύη αλλά και την Τουρκία.

Πρακτικά η Ε.Ε. φαίνεται αδύναμη να παρέμβει αποτελεσματικά σε αυτό το μέτωπο, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες πως η Βεγγάζη του Χαφτάρ θα κυρώσει το Τουρκολιβυκό.

Βρώμικο τουρκικό σχέδιο σε εξέλιξη για να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα – Προσπαθεί να προκαλέσει μεταναστευτική κρίση ~ Σε συναγερμό η ΕΥΠ και για υβριδικό πόλεμο μέσω θυλάκων τζιχαντιστών και πρακτόρων που βρίσκονται στη χώρα μας – Τουλάχιστον 30 θύλακες από εκπαιδευόμενους τζιχαντιστές βρίσκονται στη χώρα μας και περιμένουν εντολές για δράση

Με άδεια χέρια γύρισε ο Γεραπετρίτης από την Βεγγάζη

Με συντονισμένες κινήσεις, τόσο η Άγκυρα, όσο και τα δύο κέντρα εξουσίας της Λιβύης, ενώθηκαν έναντι της Ελλάδας και αυτή είναι μεγάλη αλλαγή εις βάρος της χώρας μας.

Υπό αυτό το πρίσμα, προκαλούν προβληματισμό τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη στην Βεγγάζη, στις 6 Ιουλίου ο οποίος στη συνέχεια στις 15 Ιουλίου θα μεταβεί στην Τρίπολη για συνομιλίες με την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Ντεϊμπά.

Είναι πιθανόν η κύρωση του Τουρκολιβυκού από την Βεγγάζη να γίνει πολύ σύντομα. Αν η Ελληνική πλευρά και ο Υπουργός Εξωτερικών που μετέβη στη Βεγγάζη δεν κόμισε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο πρωτοβουλιών, όπως π.χ. μια πρόταση για παραπομπή στη Χάγη ή και κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτελεσματική ανακοπή των μεταναστευτικών ροών, τότε το ταξίδι του μπορεί να εξελιχθεί σε μια νέα και δυσμενή κατάσταση για την Ελλάδα.

Ανεπιθύμητα πρόσωπα

Το φιάσκο που ακολούθησε ένα περίπου εικοσιτετράωρο μετά την επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη και τις συνομιλίες που είχε με το Χαφτάρ, δηλαδή το ότι ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης έδιωξε κακήν-κακώς από την Βεγγάζη τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης Θάνο Πλεύρη, τον Ευρωπαίο Επίτροποι για την Μετανάστευση και τους Υπουργούς Μετανάστευσης της Ιταλίας και της Μάλτας, δείχνει πολύ χαρακτηριστικά ότι τα αποτελέσματα των συνομιλιών και της Γεραπετρίτη με τον Χαφτάρ δεν ήταν απλώς πενιχρά, αλλά ανύπαρκτα.

Να σημειωθεί πάντως πως η ημέρα επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου και των τριών Υπουργών Μετανάστευσης στη Λιβύη (Τρίπολη και Βεγγάζη) ήταν επισήμως γνωστή εδώ και μέρες καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα των επισκέψεων και συναντήσεων του Ευρωπαίου Επιτρόπου και των τριών Υπουργών Μετανάστευσης τόσο στην Τρίπολη όσο και στην Βεγγάζη.

Μέχρι δε να εκδηλωθεί το πρωτοφανές περιστατικό στη Βεγγάζη, ουδεμία αντίρρηση ή ένσταση είχε προβληθεί τόσο από την Τρίπολη όσο και από την Βεγγάζη.

Πάντως ερωτηματικά αλλά και απορίες επίσης προκαλεί το γεγονός ότι μόλις την Κυριακή ο κ. Γεραπετρίτης είχε μεταβεί στη Βεγγάζη και είχε συναντηθεί με τον κ. Χαφτάρ εκπέμποντας μάλιστα θετικά μηνύματα μετά την συνάντηση του με τον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης.

Έδωσε δε παντού την εντύπωση πως όλα «βαίνουν καλώς και ομαλά» με το καθεστώς της Ανατολικής Λιβύης. Περίπου δηλαδή ωραιοποίησε την κατάσταση, δίνοντας την εντύπωση ότι όλα… βαίνουν καλώς με το καθεστώς της Ανατολικής Λιβύης.

Αναχωρώντας μάλιστα από την Βεγγάζη ο κ. Γεραπετρίτης είχε δηλώσει «είχα την ευκαιρία να συζητήσω ζητήματα τα οποία αφορούν το μεταναστευτικό, τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς επίσης και τη διμερή μας συνεργασία. Με τη Λιβύη μας συνδέουν κοινές ιστορικές παραδόσεις και ρίζες. Μας συνδέει επίσης η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς επίσης και το ζήτημα που έχει να κάνει με μια Μεσόγειο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών. Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο αυτό την αδιατάρακτη σχέση μας και ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε και απτά αποτελέσματα για την πρόοδο των σχέσεών μας».

Δύο μόλις 24ωρα μετά από αυτές τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ο κ. Χαφτάρ διέσυρε την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση εκδιώκοντας ως ανεπιθύμητα πρόσωπα» τον κ. Πλεύρη, τον Ευρωπαίο Επίτροπο και τους Υπουργούς Μετανάστευσης Μάλτας και Ιταλίας, ενώ οι «καραβιές» με μετανάστες από την Ανατολική Λιβύη συνεχίστηκαν και μάλιστα αυξήθηκαν.

Διαβάστε ακόμη: