Μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη ταξιδεύει στο διάστημα και θα φτάσει στον πλανήτη Γη, σήμερα, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου. Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (30/1), οι επιστήμονες της NASA κατέγραψαν μια στεμματική εκτίναξη μάζας (CME), μια ισχυρή έκρηξη κοντά στην επιφάνεια του ήλιου δηλαδή, μετά από μια ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας Μ1. Οι ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας Μ είναι μεσαίου μεγέθους διαστημικά καιρικά φαινόμενα που μπορούν να προκαλέσουν προσωρινές διαταραχές σε ραδιοσυχνότητες στη Γη, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Η έκρηξη, η οποία προήλθε από μια ηλιακή κηλίδα με την ονομασία AR2936, ήταν ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας, καθώς διήρκεσε για περισσότερες από τέσσερις ώρες, ανέφερε ο αστρονόμος Tony Phillips στο Spaceweather.com.

Αυτή η έκρηξη είναι ένας τύπος CME γνωστός ως «halo CME». Πρόκειται για μια κατηγορία στεμματικών εκτινάξεων μάζας που εμφανίζεται ως ένα διαστελλόμενο φωτοστέφανο αερίου γύρω από τον Ήλιο σε εικόνες στεμματογράφου, όπως αυτές που λαμβάνονται από το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο.

Τα ηλιακά σωματίδια θα φτάσουν στη Γη σήμερα, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις ενός μοντέλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Είναι πιθανό, με την άφιξη του CME στη Γη, να βιώσουμε μια γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G2. Πρόκειται για μια γεωμαγνητική καταιγίδα μέτριας κατηγορίας και χαμηλής επικινδυνότητας. Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να προκαλέσει πολύωρο σέλας από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νέα Υόρκη. Αυτού του είδους τα γεγονότα δεν επηρεάζουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ή τους δορυφόρους.

Με αυτό το γεγονός, ο τρέχοντας ηλιακός κύκλος, τον οποίο οι αστρονόμοι ονομάζουν Ηλιακός Κύκλος 25, θα ξεπεράσει τα αναμενόμενα όριά του. Αυτός ο 11ετής ηλιακός κύκλος έχει δει περισσότερες ηλιακές κηλίδες από ό,τι είχε προβλεφθεί και είναι ισχυρότερος από ό,τι ανέμεναν οι ειδικοί, σύμφωνα με το Spaceweather.com. Ενώ η κορύφωση του ηλιακού κύκλου είναι δύσκολο να προβλεφθεί, οι ειδικοί έχουν πει ότι ο κύκλος θα μπορούσε να κορυφωθεί γύρω στο 2025.