Το Parker Solar Probe της NASA βρίσκεται καθοδόν για την πολυαναμενόμενη προσέγγιση της επιφάνειας του ήλιου σε επίπεδα ρεκόρ.

Tο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο αναμένεται σήμερα, παραμονή των Χριστουγέννων, να φθάσει σε απόσταση 6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πύρινου άστρου. Εάν τα καταφέρει, η προσέγγιση θα φέρει τον ανιχνευτή επτά φορές πιο κοντά στον ήλιο από οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο πριν από αυτό, όπως ενημέρωσε η NASA μέσω δελτίο Τύπου .

Είναι ένα ιστορικό ορόσημο το οποίο «χτίζει» πάνω σε αυτή τη στιγμή η NASA από τότε που το Parker Solar Probe εκκίνησε την πορεία του το 2018, σε μια αποστολή μελέτης της εξωτερικής ατμόσφαιρας του ήλιου. Αν και το διαστημικό σκάφος πρόκειται να πραγματοποιήσει άλλες δύο πτήσεις προς τον ήλιο το 2025, η προσέγγισή του αυτή θα είναι η πλησιέστερη από τις 24 προγραμματισμένες τροχιές του.

«Κανένα ανθρωπογενές αντικείμενο δεν έχει περάσει ποτέ τόσο κοντά σε ένα αστέρι», δήλωσε ο Nick Pinkine, διευθυντής επιχειρήσεων της αποστολής Parker Solar Probe. «To Parker θα επιστρέψει πραγματικά δεδομένα από αχαρτογράφητη περιοχή», πρόσθεσε.

Το Parker Solar Probe έστειλε μια μετάδοση την περασμένη εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία πίσω στη Γη, που αποκάλυπτε τις επιχειρήσεις της αποστολής και το γεγονός ότι το διαστημόπλοιο λειτουργεί άψογα και πως είναι έτοιμο να κάνει την ιστορική του προσέγγιση.

Αυτή η τροχιά αναμένεται να συμβεί γύρω στις 7 π.μ. (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ) της Τρίτης (24/12). Εκείνη την ώρα, οι χειριστές της αποστολής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής Johns Hopkins στο Λορέλ του Μέριλαντ θα χάσουν προσωρινά την επαφή με το διαστημόπλοιο.

«Αυτό είναι ένα παράδειγμα τολμηρών αποστολών της NASA, κάνοντας κάτι που κανείς άλλος δεν έχει κάνει ποτέ πριν για να απαντήσει σε μακροχρόνιες ερωτήσεις σχετικά με το σύμπαν μας», δήλωσε ο Arik Posner, επιστήμονας του προγράμματος Parker Solar Probe στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Ανυπομονούμε να λάβουμε την πρώτη ενημέρωση κατάστασης από το διαστημόπλοιο και να αρχίσουμε να λαμβάνουμε τα επιστημονικά δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε.

Τι είναι το Parker Solar Probe;

Το Parker Solar Probe εκτοξεύτηκε στις 12 Αυγούστου 2018 με αποστολή να φτάσει σε απόσταση 6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του ήλιου για να μελετήσει το σχηματισμό του ηλιακού ανέμου.

Το διαστημόπλοιο έχει σχεδιαστεί για να αντέχει θερμοκρασίες έως και 982 βαθμούς Κελσίου καθώς πετά μέσα από το άπιαστο εξωτερικό στρώμα του ήλιου, γνωστό και ως «στέμμα». Έχει σχεδόν τρία μέτρα και τροφοδοτείται από ένα ζευγάρι ηλιακών συστοιχιών. Το διαστημόπλοιο και τα όργανα προστατεύονται από τη θερμότητα του ήλιου με μια ασπίδα από σύνθετο άνθρακα πάχους 4,5 ιντσών.

Κατά τη διάρκεια 24 ηλιακών τροχιών, καθεμία από τις οποίες διαρκεί 88 ημέρες, το Parker Solar Probe παρέχει δεδομένα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να προβλέψουν διαστημικά και καιρικά φαινόμενα που φτάνουν στη Γη.

Η αποστολή δεν θα μπορούσε να γίνει σε πιο κρίσιμη στιγμή, καθώς ο ήλιος έχει φτάσει στο ύψος του 11ετούς του κύκλου, γνωστό ως ηλιακό μέγιστο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ήλιος μπορεί να εξαπολύσει καταστροφικές διαστημικές καιρικές συνθήκες.

Οι δύο τελευταίες κοντινές προσεγγίσεις του Parker στον ήλιο θα είναι στις 22 Μαρτίου και στις 19 Ιουνίου 2025.

Το σκάφος πήρε το όνομά του από τον Δρ. Eugene Parker, ο οποίος στη δεκαετία του 1950 πρότεινε μια σειρά από ιδέες για το πώς τα αστέρια, συμπεριλαμβανομένου του ήλιου, εκπέμπουν ενέργεια. Ο Πάρκερ, ο πρώτος ζωντανός άνθρωπος που έφερε το όνομά του σε διαστημόπλοιο, πέθανε σε ηλικία 94 ετών τον Μάρτιο του 2022.

Διαβάστε ακόμη