Αύξηση στη χρήση κοκαΐνης παρατηρείται στην Ευρώπη, στην οποία αποτελεί το δεύτερο πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό, μετά την κάνναβη.
Ρεκόρ κατασχέσεων σε Σουηδία και Νορβηγία – Επεξεργασία σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρατήρησης για τα ναρκωτικά «Κοκαΐνη – Η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη» η διακίνηση από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, εκτός από τη χρήση εµπορικών εµπορευµατοκιβωτίων, ποικίλουν, για να αποφεύγεται η ανίχνευση. Επιπλέον, οι διακινητές κοκαΐνης στοχεύουν όλο και περισσότερο σε μικρότερα λιμάνια σε άλλες χώρες της ΕΕ και σε χώρες που συνορεύουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε δραστηριότητες διακίνησης ναρκωτικών.

Ορισμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Νορβηγίας, ανέφεραν ρεκόρ κατασχέσεων κοκαΐνης σε λιμένες το 2023. 

H παράνομη επεξεργασία προϊόντων κοκαΐνης πραγματοποιείται σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, 39 εργαστήρια κοκαΐνης αναφέρθηκε ότι εξαρθρώθηκαν το 2022.

Πρόσφατα εντοπίστηκαν ορισμένες εγκαταστάσεις σχετικά μεγάλης κλίμακας. Για παράδειγμα, ένα εργαστήριο επεξεργασίας κοκαΐνης που εξαρθρώθηκε στην Ισπανία το 2023 αναφέρθηκε ότι είχε ημερήσια παραγωγική ικανότητα 200 κιλών του ναρκωτικού.

Τα υπολείμματα κοκαΐνης στα αστικά λύματα αυξήθηκαν επίσης στα δύο τρίτα των πόλεων με στοιχεία για το 2023 και το 2022.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες, υποδηλώνει ότι καθώς η κοκαΐνη έχει γίνει όλο και πιο διαθέσιμη, το ίδιο ισχύει και για τη γεωγραφική και κοινωνική κατανομή της. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η χρήση κοκαΐνης φαίνεται να γίνεται όλο και πιο συχνή σε πιο περιθωριοποιημένες ομάδες σε ορισμένες χώρες. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών (2,5 % αυτής της ηλικιακής ομάδας) έκαναν χρήση κοκαΐνης τον τελευταίο χρόνο.

Από τις 13 ευρωπαϊκές χώρες που διεξήγαγαν έρευνες από το 2021 και μετά και παρείχαν διαστήματα εμπιστοσύνης, 5 ανέφεραν υψηλότερες εκτιμήσεις από την προηγούμενη συγκρίσιμη έρευνά τους και 8 από αυτές ανέφεραν σταθερή τάση. Στην Ελλάδα, η χρήση κοκαΐνης στην ίδια ηλικιακή ομάδα απότελεί πλέον το 0,6%.

Υψηλή χρήση ενέσιμης κοκαΐνης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Έπειτα από ανάλυση 1.849 χρησιμοποιημένων συριγγών από το δίκτυο ESCAPE σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις 11 χωρών της ΕΕ μεταξύ 2021 και 2022. διαπιστώθηκε ότι, συνολικά, το ένα τρίτο των συριγγών περιείχε υπολείμματα δύο ή περισσότερων κατηγοριών ναρκωτικών, γεγονός που υποδηλώνει συχνή χρήση πολλαπλών ναρκωτικών ή επαναχρησιμοποίηση ενέσιμων εξαρτημάτων. Ο πιο συχνός συνδυασμός ήταν ένα μείγμα διεγερτικού και οπιοειδούς.

Κοκαΐνη ανιχνεύθηκε σε ποσοστό άνω του 50% των συρίγγων που αναλύθηκαν στην Αθήνα, την Κολωνία, το Δουβλίνο και τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο πιο συχνός συνδυασμός που βρέθηκε ήταν ένα μείγμα κοκαΐνης και ηρωίνης.

Ρεκόρ σε κατασχέσεις το 2022 σε Βέλγιο, Κάτω Χώρες και Ισπανία

Το 2022, τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν 84 000 κατασχέσεις κοκαΐνης, που αντιστοιχούν σε 323 τόνους (από 303 τόνους το 2021), ποσότητα ρεκόρ για έκτη συνεχή χρονιά. Το Βέλγιο (111 τόνοι), οι Κάτω Χώρες (51,5 τόνοι) και η Ισπανία (58,3 τόνοι) αντιπροσώπευαν το 68% της συνολικής ποσότητας που κατασχέθηκε.

Διαβάστε ακόμη