Ναπολέων Βοναπάρτης: Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Ο Γάλλος στρατηγός και Αυτοκράτορας της Γαλλίας, επικληθείς και ως Μέγας, θεωρείται στρατηγική και κυβερνητική μεγαλοφυΐα. Κάποιοι πιστεύουν ότι ήταν μια κορυφαία προσωπικότητα, ο καταλύτης και θεμελιωτής ευρωπαϊκών Βασιλείων και Χωρών. Άλλοι όμως τον θεωρούν ως μια μοιραία προσωπικότητα, που βύθισε την Ευρώπη σε πολυετείς πολέμους, κοστίζοντας έτσι αμέτρητες ζωές. Κανένας όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει το χάρισμά τους ως στρατιωτικού διοικητή, ακόμα και αν οι ήττες του -κυρίως η μάχη του Βατερλώ- έμειναν στην ιστορία ως παραδείγματα τόσο τραγικών λαθών όσο και κακών επιλογών.

Στο βιβλίο «Εγώ, ο Ναπολέων» (Ναπολέων Βοναπάρτης- Μετάφραση Αλέξανδρου Βέλιου, Εκδόσεις Ροές, 2016), θα βρει κανείς διάφορα αποφθέγματά του, κάποια αρκετά κυνικά- θα έλεγε κανείς.

40 αποφθέγματα του αυτοκράτορα που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας. Στις 26/5/1805, στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου,ο Ναπολέων Βοναπάρτης στέφεται βασιλιάς της Ιταλίας. Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Επέλεξα κάποια από αυτά και σας τα παραθέτω:

Η δολιότητα έχει όρια, η βλακεία κανένα.

Η νομοθεσία αποτελεί μια ασπίδα την οποία η κυβέρνηση οφείλει να φέρει παντού όπου απειλείται η κοινή ευημερία.

Οι λαοί δεν αξίζουν τον κόπο που καταβάλλει κανείς για να κερδίσει την εύνοιά τους.

Μια νεογέννητη κυβέρνηση χρειάζεται να θαμπώσει και να εκπλήξει. Μόλις χάσει τη λάμψη της, πέφτει.

Δεν έχω παρά μόνο ένα πάθος, μία μοναδική ερωμένη: Τη Γαλλία. Πλαγιάζω μαζί της.

Δεν πρέπει να φαίνεται κανείς βάρβαρος χωρίς σκοπιμότητα.

Το χαρακτηριστικό του στρατιωτικού είναι να θέλει τα πάντα με τρόπο δεσποτικό. Το χαρακτηριστικό του πολιτισμένου ανθρώπου είναι να υποβάλλει τα πάντα στον διάλογο, στη λογική, στο βάσανο της αλήθειας.

Η δόξα και η ευτυχία των πολιτών πρέπει να σωπαίνουν όταν τους καλεί το συμφέρον το Κράτους και το δημόσιο καλό.

Ο πόλεμος δικαιολογεί τα πάντα.

Πορευόμαστε πιο γρήγορα όταν πορευόμαστε μόνοι.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr