Το πολύ σοβαρό πρόβλημα της δέσμευσης ακατάσχετων λογαριασμών από τραπεζικά ιδρύματα φέρνουν στη Βουλή με Ερώτηση τους οι βουλευτές Αλέξης Χαρίτσης, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής Μεσσηνίας και Χάρης Μαμουλάκης, Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής ν. Ηρακλείου.
Την ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών συνυπογράφουν 48 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητώντας την προστασία των οφειλετών του Δημοσίου έναντι των καταχρηστικών ενεργειών των πιστωτικών ιδρυμάτων ως προς τη δέσμευση λογαριασμών που διατηρούν σε αυτά και που είναι είτε ακατάσχετοι είτε περιλαμβάνουν ποσά ακατάσχετα.
Το μείζον ζήτημα των αυθαίρετων, από πλευράς πιστωτικών ιδρυμάτων, δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, για οφειλές κυρίως προς το Δημόσιο, αναδείχθηκε ιδίως με το από 17.11.2020 δελτίο Τύπου της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, αλλά και από δημοσιεύματα στον Τύπο.
Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθών, συντάξεων και κάθε είδους ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο από χίλια (1.000) ευρώ. Επίσης, δεν κατάσχονται τα 4/5 των ημερομισθίων, το 1/2 των εφάπαξ καταβαλλόμενων, από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα, βοηθημάτων επί τη εξόδω εκ της Υπηρεσίας ή του επαγγέλματος, και οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο ίδρυμα.
Αναφορικά με τις καταθέσεις αυτές, σε πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των 1250 ευρώ, απαιτείται η ηλεκτρονική γνωστοποίηση από το φυσικό πρόσωπο ενός μοναδικού τραπεζικού λογαριασμού.