Διαβάζω κάποιες «ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις», ότι – και καλά- όλες οι κομμένες κοινοπραξίες από τον διαγωνισμό για την Ψυττάλεια θα ανοίξουν και θα δημοσιοποιήσουν τις οικονομικές τους προσφορές, για να δείξουν στην κοινή γνώμη ότι ήταν φθηνότεροι από αυτόν που θα πάρει το έργο, μέσα από μία και μοναδική οικονομική προσφορά που προέκυψε από την οριστική και αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ!

Κατ’ αρχήν η στήλη θα πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα και ανεπιφύλακτα ότι τάσσεται υπέρ όλων των κινήσεων εκείνων που φέρνουν τα πάντα στο φως της ημέρας!

Γιατί τόσο το Radar, όσο και η Αξία εδώ και χρόνια έχουν ταχθεί στον τομέα των δημοσίων έργων, κατά των σκοτεινών και υπόγειων διαδικασιών, κατά της μοιρασιάς των μεγάλων έργων, τη δημιουργία καρτέλ και συνθηκών ολιγοπωλίου, αλλά και των υπερβολικά χαμηλών εκπτώσεων που ήταν απόρροια της στρέβλωσης αυτής που ζημίωνε το Κράτος!

Υπό το πρίσμα αυτό, το άνοιγμα των προσφορών για την Ψυττάλεια από τους κομμένους της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι καλοδεχούμενο, αν πραγματικά το πράξουν, καθότι διατηρώ τις αμφιβολίες μου!

Οι οποίες εδράζονται στο γεγονός ότι εάν ανοίξει φάμπρικα με δημοσιοποίηση των οικονομικών προσφορών που έχουν δώσει ή θα έδιναν οι κομμένοι στους διαγωνισμούς, τότε φοβάμαι πως η ιστορία πιθανόν να γυρίσει ως μπούμερανγκ!

Απευθείας ανάθεση Ψυττάλεια

Γιατί αν τούτο συμβεί – για παράδειγμα- στον διαγωνισμό για την Ψυττάλεια, είναι πιθανόν να δούμε στη συνέχεια δημοσιοποίηση οικονομικών προτάσεων από τους κομμένους στους διαγωνισμούς του Μηταράκη ή του Φράχτη του Έβρου!

Και αμέσως μετά την Ψυττάλεια, το ίδιο θα συμβεί σε όλους τους διαγωνισμούς για τους 6 μεγάλους οδικούς άξονες, την Αττική οδό και τις επεκτάσεις της!

Και στην πράξη αυτό θα σημάνει ότι οι εργολάβοι στο σύνολο τους «ακυρώνουν» συνειδητά και αμφισβητούν όλες τις αξιολογήσεις των αρμοδίων επιτροπών, όλες τις αποφάσεις των αρμοδίων δικαστηρίων, όλες τις προκηρύξεις των διαγωνισμών που ενίοτε είναι φωτογραφικές για να «κόβουν και να ράβουν» αρεστούς ή μη υποψήφιους!

Φοβάμαι λοιπόν, μολονότι το θέλω πολύ και τάσσομαι ανοικτά υπέρ της δημοσιοποίησης των οικονομικών προσφορών όλων των κομμένων κοινοπραξιών σε όλους τους διαγωνισμούς, ότι στο τέλος οι εργολάβοι, δεν θα το πράξουν…

Αναλογιζόμενοι το τι πρόκειται να επακολουθήσει…

Εμείς ως θέση και άποψη τους προτρέπουμε να το πράξουν! Όλα στο φως της ημέρας…