«Ο μόνος τρόπος προστασίας του περιβάλλοντος στην παρούσα συγκυρία είναι η επιτάχυνση στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την πορεία προς αυτό το αποτέλεσμα, την απολιγνιτοποίηση, να πρέπει να γίνει ομαλά», επεσήμανε αρχικά ο Νίκος Παπαθανάσης στο πλαίσιο του 10ου συνεδρίου Athens Energy Dialogues που διεξάγεται το διήμερο 26 και 27 Μαΐου.
Κατά τον ίδιο, είναι σημαντικό ότι μέσω της πρόσφατης ένταξης στα Ταμεία Ανάπτυξης, δίδεται η ευκαιρία στην Ελλάδα για «απορροφήσει» περισσότερους πόρους προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέροντας ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πακέτο στήριξης για τα συγκεκριμένα ζητήματα της ενέργειας, λεπτομέρειες για το οποίο θα ανακοινωθούν μαζί με το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) μέσα στον Ιούνιο, και μέσα από αυτά, επί της ουσίας, ξεκινά η περίοδος του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
«Η απολιγνιτοποίηση δεν είναι κάτι νέο, τρέχει για πολλά χρόνια. Ο σχεδιασμός της δεν άλλαξε ποτέ και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην ενεργειακή μετάβαση, την επιχειρηματική και την εργασιακή μετάβαση, με τη αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων», σημείωσε εν συνεχεία.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός μίλησε, επίσης, για την ανάγκη στήριξης των περιοχών απολιγνιτοποίησης, όπως η Δυτική Μακεδονία και η κεντρική Πελοπόννησος, αναφερόμενος συγκεκριμένα για ένα «πακέτο» 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους σε επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν στα έργα σε εκείνες τις περιοχές.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για εγκατάσταση επιχειρήσεων στις περιοχές απολιγνιτοποίησης, τόσο στη Δυτική Μακεδονία, όσο και την Πελοπόννησο, ενώ γίνεται, ήδη, επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για αρωγή σε αυτή την διαδικασία.
Μέσω της πορείας προς την απολιγνιτοποίηση, θα ωφεληθούν και κλάδοι όπως η αγροδιατροφή και το καινοτόμο επιχειρείν», ολοκλήρωσε ο κ. Παπαθανάσης.
Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ενέργειας και απεξάρτησης από τις συμβατικές μορφές ενέργειας, κάτι το οποίο, όμως, θα πρέπει να γίνει με σχέδιο και υπό την εποπτεία ενός ικανού ηγέτη».
«Η πολιτεία πρέπει να έχει τον έλεγχο στα αγαθά που σχετίζονται με την ενέργεια, όπως είναι τα δίκτυα και η αποθήκευση, θα πρέπει, όμως, να δημιουργηθεί πρώτα το κατάλληλο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για αυτά», συμπλήρωσε.