Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στο Συμβούλιο Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο επίκεντρο της παρέμβασής του βρέθηκε η ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, μεταξύ άλλων και την ενέργεια.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στάθηκαν στους στενούς δεσμούς Ελλάδας – Ισραήλ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, καθώς και οι –επιζήμιες για την περιοχή– κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Η δημοσίευση του Νίκου Δένδια:

Ν. Δένδιας: «Η μόνη απάντηση απέναντι σε “γκαιμπελικές” πρακτικές, είναι η προβολή της αλήθειας»

«Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, η οποία πηγάζει από τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», επανέλαβε στις 24/09, ο Υπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας απέστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα επενδύει στις συμμαχίες και τις φιλίες, προβάλλει την αλήθεια και αποδομεί την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις, απέναντι στον αναθεωρητισμό, την αναβίωση αυτοκρατοριών, την προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και τις «γκαιμπελικές» πρακτικές, σε άρθρο του, στους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Στο άρθρο με τίτλο: «Η προσπάθεια στρέβλωσης της πραγματικότητας και η απάντησή μας», ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανέφερε στο προσκήνιο έννοιες όπως η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας, η καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, αλλά και όρους όπως οι σφαίρες επιρροής, ο αναθεωρητισμός και η αναβίωση αυτοκρατοριών».

«Στην Ελλάδα και την Κύπρο, δυστυχώς, βιώνουμε καθημερινά αυτή τη νέα πραγματικότητα, εδώ και δεκαετίες. Αυτή τη συμπεριφορά βλέπουμε στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο. Πρόσφατα, παρατηρούμε μία κλιμάκωση, η οποία δεν παραμένει μόνο στα λόγια, αλλά επεκτείνεται και στο πεδίο», σημείωσε.

Παράλληλα, διαπίστωσε ότι η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη βιώνουν μία συντονισμένη και κρατικά ενορχηστρωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

«Προσπάθεια, που χρησιμοποιεί ως μέσον την προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο προβάλλεται, με κάθε δυνατό μέσο, η σπίλωση της εικόνας του φερόμενου ως αντιπάλου, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας με επιστημονικό και οργανωμένο τρόπο ούτως ώστε η γραμμή μεταξύ μύθου και πραγματικότητας να γίνεται δυσδιάκριτη», εξήγησε.

Ο κ. Δένδιας έγραψε πως οι αναθεωρητικές δυνάμεις του 21ου αιώνα εφαρμόζουν με σύγχρονα πλέον μέσα τη ρήση του Γκαίμπελς. «Όταν λες ένα μεγάλο ψέμα και το επαναλαμβάνεις, στο τέλος, οι άνθρωποι θα το πιστέψουν» και συμπλήρωσε ότι για τις χώρες αυτές, «η αλήθεια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του κράτους».

Απέναντι σε αυτή τη συνειδητή προσπάθεια δημιουργίας μίας νέας πραγματικότητας και διάβρωσης της αλήθειας, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να αντισταθεί, διαμήνυσε.

Η σημαντική διαφορά σε σύγκριση με το παρελθόν, «είναι ότι πλέον πρέπει να μπορούμε και μόνοι μας. Έχουμε διευρύνει τις συμμαχίες μας ενώ πολλοί κατανοούν πλέον την απειλή που συνιστά ο αναθεωρητισμός, από όπου και εάν προέρχεται, για το διεθνές σύστημα ασφάλειας.

Προσθέτως, σημείωσε ότι το αποδεικνύει η μαζική αντίδραση στη ρωσική εισβολή, η επιβολή κυρώσεων, όχι μόνο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από χώρες όπως η Ιαπωνία και από ορισμένες υποψήφιες για ένταξη στην Ένωση χώρες, όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.

Διαβάστε ακόμη: