Το Euronews ξεχώρισε τα έξι ελληνικά νησιά που διακρίνονται σε επίπεδο βιωσιμότητας και κρίνει πως θα ξεχωρίσουν ως σημεία πράσινου τουρισμού το 2023.

Η λίστα περιλαμβάνει τα νησιά Τήλος, Ύδρα, Αστυπάλαια, Πάρος, Λειψοί και Άνδρος.

Σύμφωνα με το αφιέρωμα, η Αστυπάλαια, ξεχωρίζει για το επαναστατικό εγχείρημα μετατροπής της στο πρώτο «έξυπνο» και αειφόρο νησί της Μεσογείου, οι Λειψοί εξελίσσονται σε οικολογικό παράδεισο χωρίς οργανωμένες ξαπλώστρες και η Τήλος διαφοροποιείται για την ενεργειακή αυτονομία της μέσα από την αξιοποίηση αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Στην Ύδρα δεν επιτρέπεται η χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων, στην Πάρο καταβάλλονται προσπάθειες για δραστική μείωση των απορριμμάτων και η Άνδρος αναδεικνύεται για τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται για την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη σημασία του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος.

1. Γνωρίστε τους ντόπιους στο νησί της Τήλου

Κρυμμένα διαμάντια όπως η Τήλος μπορεί να μην κυριαρχούν στο Instagram σας, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα να ανακαλύψετε στην Ελλάδα από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Το γραφικό νησί στα Δωδεκάνησα δεν είναι μόνο μέρος ενός τεράστιου οικολογικού πάρκου και φυσικού καταφυγίου, αλλά και εντελώς αυτάρκες ενεργειακά.

Με το έργο Tilos Project το νησί υποδέχτηκε τον πρώτο υβριδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας, ο οποίος παράγει ενέργεια από το δικό του αιολικό πάρκο και τις ηλιακές γεννήτριες. Οι επισκέπτες στο γοητευτικό νησί των 63 τετραγωνικών χιλιομέτρων φτάνουν συνήθως με πλοίο από τη Ρόδο και είναι πιο πιθανό να συναντήσουν περίεργες πέρδικες, σπάνια βότανα και απειλούμενους αετούς παρά ανθρώπους.

Με περισσότερες από 400 ποικιλίες χλωρίδας και πανίδας και πάνω από 150 είδη πουλιών, οι 500 κάτοικοι του νησιού είναι μακράν λιγότεροι από την άγρια φύση σε αυτό που ανεπίσημα έχει στεφθεί το πράσινο νησί της Ελλάδας.

2. Η ξεχωριστή Ύδρα χωρίς αυτοκίνητα

Σε απόσταση μόλις 90 λεπτών με το πλοίο από την πολυσύχναστη μητρόπολη της Αθήνας βρίσκεται το νησί της Ύδρας. Όμως, με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τους ασβεστωμένους τοίχους και την παντελή απουσία αυτοκινήτων, η πολύβουη ελληνική πρωτεύουσα μοιάζει να βρίσκεται ένα εκατομμύριο μίλια μακριά.

Μέρος των νησιών του Αργοσαρωνικού, η Ύδρα δεν έχει απλώς πατήσει φρένο στα μηχανοκίνητα οχήματα – δεν τα επέτρεψε ποτέ εξ αρχής. Αντ’ αυτού, οι ντόπιοι βασίζονται σε ένα κοπάδι γαϊδουριών για τη μεταφορά τους στους αμφιθεατρικούς λόφους που υψώνονται απότομα από τα πέτρινα τείχη του λιμανιού. Ως αποτέλεσμα, η ζωή κινείται σε πιο αργούς ρυθμούς, τα παιδιά παίζουν ελεύθερα στους δρόμους και τα επιβλαβή καυσαέρια είναι ανύπαρκτα.

Περάστε ένα απόγευμα χαμένοι ανάμεσα σε σοκάκια που μοιάζουν με πολεμίστρες, υπό τον ήχο των καμπανών της εκκλησίας για να κάνετε ένα βήμα πίσω στον χρόνο, χωρίς να σας μεταφέρουν τίποτα άλλο παρά μόνο τα πόδια σας.

3. Ανοίξτε νέους ορίζοντες στην Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια, επίσης στα Δωδεκάνησα, διαφημίζεται ως το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου, με 1.000 ηλεκτρικά οχήματα να αντικαθιστούν περίπου 1.500 κινητήρες – και ο πράσινος στόλος είναι μόνο η αρχή. Το έργο έχει ως στόχο να μετατρέψει το νησί σε μια ζώνη μηδενικών επιπτώσεων, χρησιμοποιώντας πράσινη ενέργεια, αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα και τεχνολογία αιχμής.

Ανεβείτε σε ένα ηλεκτρικό λεωφορείο ή πάρτε το τιμόνι ενός ηλεκτρικού ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου για να εξερευνήσετε την υπέροχη ερημιά της Αστυπάλαιας, απολαμβάνοντας τα όμορφα ασβεστωμένα χωριά, το αρχαίο βενετσιάνικο κάστρο, τις ταβέρνες και τον καλειδοσκοπικό ουρανό.

Σχεδιάζεται επίσης ένας νέος υβριδικός σταθμός ΑΠΕ που θα μεγιστοποιήσει το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του νησιού και θα συμβάλει στη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς του για τα επόμενα χρόνια.

4. Ανακαλύψτε κρυμμένα διαμάντια στη δημοφιλή Πάρο

Μπορεί η Πάρος να είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα νησιά των Κυκλάδων, αλλά αν ξεφύγετε από την πεπατημένη, θα ανταμειφθείτε με μια πληθώρα φυσικών διαμαντιών. Στο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκεται το Πάρκο Πάρου και 80 εκτάρια προστατευόμενης φυσικής ομορφιάς. Φορέστε τα παπούτσια πεζοπορίας για διάφορα μονοπάτια σε όλη τη βραχώδη χερσόνησο ή ακολουθήστε τις πινακίδες προς το Faro Di Capo Korakas, έναν ιστορικό φάρο σκαρφαλωμένο σε έναν πανύψηλο βράχο 60 μέτρων.

Πέρα από τους μυρωδάτους λόφους και τα χωριά που θυμίζουν λαβύρινθο, η Πάρος φημίζεται επίσης για τη βιωσιμότητά της, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας πρωτοβουλίας που στοχεύει στην εξορία του πλαστικού μιας χρήσης από τις ακτές της.

Επί του παρόντος, η Πάρος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει το πρώτο νησί χωρίς απορρίμματα στη Μεσόγειο μέσω της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας Clean Blue Paros with Common Seas, η οποία υποστηρίζει πάνω από 100 τοπικές επιχειρήσεις που έχουν δεσμευτεί να απαλλαγούν εντελώς από τα πλαστικά.

5. Γίνετε ένα με τη φύση στους Λειψούς

Πίσω στα Δωδεκάνησα βρίσκεται η τέλεια βιώσιμη ταξιδιωτική εμπειρία για όσους θέλουν να βγουν εκτός δικτύου ενέργειας. Ανάμεσα σε βραχώδεις υφάλους και περιτριγυρισμένοι από ερημικά νησιά, οι Λειψοί είναι ιδανικός προορισμός για να διώξετε το θόρυβο του περιβάλλοντος και να αγκαλιάσετε τη γενναιοδωρία της Μητέρας Φύσης.

Πρόσφατα στο νησί απαγορεύτηκαν οι ξαπλώστρες, ενθαρρύνοντας τους ταξιδιώτες να συνδεθούν με τη γη, απλώνοντας το χέρι τους στους λείους, φυσικούς βράχους, πριν δροσιστούν στην απέραντη, άγρια θάλασσα.

Όταν πέφτει ο ήλιος, 28 αυτόνομα ηλιακά φώτα φωτίζουν τώρα περιοχές που προηγουμένως δεν είχαν κάλυψη από ηλεκτρικό ρεύμα, με αισθητήρες κίνησης που αυξάνουν το επίπεδο φωτισμού όταν πλησιάζουν άνθρωποι και χαμηλώνουν στο 30% για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας όταν δεν υπάρχει κανείς.

6. Κολυμπήστε στη θαλάσσια πανίδα κοντά στην Άνδρο

Παρά το γεγονός ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Άνδρος είναι ένα από τα λιγότερο πολυσύχναστα και πιο ποικιλόμορφα, με βουνά που διασχίζονται από εύφορες κοιλάδες και ρυάκια που αναβλύζουν.

Στον παράδεισο για περιπατητές, οι πεζοπόροι μπορούν να περιπλανηθούν μέσα σε αρχαία χωριά και να σκαρφαλώσουν σε βραχώδεις ακτές, όπου οι δύτες θα βρουν υποβρύχια λιβάδια με θαλάσσιο γρασίδι.

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι ενδημικά της Μεσογείου και ζωτικής σημασίας για το φιλτράρισμα του θαλασσινού νερού, τον περιορισμό της παράκτιας διάβρωσης και τη φιλοξενία της θαλάσσιας ζωής – και όλα αυτά απορροφώντας 15 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι ένα αντίστοιχου μεγέθους οικόπεδο στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.