Ο ψηφιακός ταχογράφος και το “MyPhoto.gov.gr” περιλαμβάνονται στις προσεχείς δράσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε πως «η ψηφιακή έκδοση κάρτας ταχογράφου θα διευκολύνει ουσιαστικά τους επαγγελματίες οδηγούς, οι οποίοι, πλέον, θα την εκδίδουν εύκολα και γρήγορα μέσω του gov.gr.

Κατά δεύτερον, το “MyPhoto.gov.gr” αποτελεί μία οριζόντια εφαρμογή, που θα αφορά όλα τα κρατικά έγγραφα όπου απαιτείται φωτογραφία και πρόκειται να διευκολύνει επαγγελματίες φωτογράφους, αλλά και πολίτες».

«Το γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, που άρχισε πριν από τρία χρόνια, “ξετυλίγοντας” το νήμα του οράματος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μείζονος σημασίας, καθώς έχει τεθεί σε στέρεες βάσεις και αποκτήσει μία εξαιρετική δυναμική, η οποία προσφέρει για πρώτη φορά στη χώρα μας, τη δυνατότητα να γίνει μέρος του διεθνούς ψηφιακού γίγνεσθαι», προσέθεσε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όσον αφορά τον ψηφιακό ταχογράφο, αναμένεται να εισέλθει σε παραγωγική λειτουργία η διαδικασία έκδοσης κάρτας για τους επαγγελματίες οδηγούς. Με την κάρτα ψηφιακού ταχογράφου, ταυτοποιείται ο οδηγός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και επιτρέπεται η αποθήκευση δεδομένων σχετικά με τη δραστηριότητα, διασφαλίζοντας την οδική ασφάλεια.

Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, οι επαγγελματίες θα μπορούν να εκδώσουν γρήγορα την κάρτα, αποτελεσματικά και κυρίως, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις στις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών.

Η εφαρμογή “MyPhoto.gov.gr”

Τα κρατικά έγγραφα που απαιτούν φωτογραφία του πολίτη (π.χ. άδεια οδήγησης) θα υποστηριχθούν οριζόντια. Η εφαρμογή θα απευθύνεται σε επαγγελματίες φωτογράφους και θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Με αυτή την πλατφόρμα, οι φωτογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα μεταφόρτωσης των φωτογραφιών των πολιτών στο Κυβερνητικό Νέφος (G–Cloud) ενώ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» τα ψηφιακά αρχεία ή / και να παραχωρήσουν το δικαίωμα στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, να τα χρησιμοποιήσουν.

Σε δεκαπέντε ημέρες, πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.000 ψηφιακές μεταβιβάσεις οχημάτων

Η ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος, που έχει προστεθεί στην υπηρεσία των πολιτών, είναι μία ιδιαίτερα απλή διαδικασία που πραγματοποιείται με ένα κλικ και ολοκληρώνεται μέσω του drivers–vehicles.services.gov.gr με ελάχιστες ενέργειες από πλευράς τόσο του πωλητή, όσο και του αγοραστή.

Οι υπόλοιπες ολοκληρωμένες δράσεις των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών για την ψηφιοποίηση και την απλούστευση διαδικασιών για ιδιοκτήτες και οδηγούς οχημάτων αφορούν:

  • Προσωρινή άδεια οδήγησης.
  • Ανανέωση άδειας οδήγησης.
  • Αντίγραφο άδειας οδήγησης.
  • Αντικατάσταση άδειας οδήγησης.
  • Αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας οχήματος.
  • Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση οχήματος.
  • OpenCar (Πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με οχήματα που διαθέτουν πινακίδες με έκδοση στην Ελλάδα).

Μάλιστα, οι προσωρινές άδειες οδήγησης από τις 11/05/2020 ανέρχονται περίπου στις 400.000, οι ανανεώσεις αδειών από 13/12/2021 «αγγίζουν» τις 20.000, ενώ έχουν καταγραφεί 30.000 αντίγραφα αδειών από 27/05/2021 και 10.000 αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, από 13/12/2021.