Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, ένα σημαντικό πολιτιστικό ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, ανακοινώνει την επαναλειτουργία του μετά από μια εκτενή ανακαίνιση. Η επίσημη έναρξη του ανακαινισμένου μουσείου πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 2024, παρουσία πολιτικών, τοπικών αρχών και κατοίκων του νησιού.

Ιδρύθηκε το 1983 από τον Γιώργο Μ. Δρακόπουλο και τη σύζυγό του Ιωάννα και λειτουργεί από το 1985 στο νησί της Μυκόνου. Αποτελεί ένα ζωντανό πυρήνα πολιτισμού με σκοπό την διατήρηση, προβολή και μελέτη της ελληνικής ναυτικής ιστορίας και παράδοσης.

Διέσωσε και έχει στη συλλογή του δύο από τα πέντε πλωτά μουσεία της Ελλάδος. Το αιγαιοπελαγίτικο ιστιοφόρο τύπου πέραμα «Ευαγγελίστρια», το οποίο ναυπηγήθηκε στην Σύρο το 1940 και το καλωδιακό ατμόπλοιο «Θαλής ο Μιλήσιος» ναυπηγημένο το 1909 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου διέσωσε επίσης τον αρχικό μηχανισμό του Φάρου Αρμενιστή της Μυκόνου, κατασκευής 1890, ο οποίος εκτίθεται στον κήπο του μουσείου.

Με την ανακαίνιση αυτή, το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου ενισχύει τον ρόλο του ως Φάρος Πολιτισμού για το Αιγαίο και την Ελλάδα γενικότερα και καλεί επισκέπτες για να ανακαλύψουν την πλούσια ναυτική κληρονομιά της χώρας μας.

Πληροφορίες: Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, Ενόπλων Δυνάμεων 10, 84600 Μύκονος, Τηλ. 2289022700, 210812554.

Διαβάστε ακόμη: