Ο ελεγκτικός κλοιός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις τουριστικές περιοχές της χώρας για τον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων.

Στην πρώτη θέση της λίστας που έχει συντάξει η ΑΑΔΕ, βρίσκεται η Μύκονος με τους ελέγχους στο «νησί των ανέμων» να είναι σαρωτικοί καθώς αποτελεί τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας.

Ένας βασικός έλεγχος που γίνεται από τους ελεγκτές είναι το κόψιμο των προβλεπόμενων από τον νόμο αποδείξεων αλλά το πιο σημαντικό είναι αν αυτές οι αποδείξεις είναι γνήσιες.

Για να είναι γνήσιες θα πρέπει η ταμειακή μηχανή που τις κόβει να είναι νόμιμη και δηλωμένη στην εφορία.

Σε έλεγχο που έγινε σε πολύ γνωστό beach restaurant στο νησί των Ανέμων την Παρασκευή κάτι τέτοιο διαπιστώθηκε πως δεν ισχύει.

Καθώς ναι μεν σε όλα τα τραπέζια υπήρχαν αποδείξεις συνολικής αξίας 85,450 ευρώ όμως οι ταμειακές μηχανές από τις οποίες είχαν εκδοθεί δεν ήταν δηλωμένες στην εφορία.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, ο τζίρος αυτός δεν καταγράφεται πουθενά, και ο ΦΠΑ πηγαίνει στις τσέπες των ιδιοκτητών, οι οποίοι ούτε πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τα συγκεκριμένα ποσά. Αμέσως, επιβλήθηκαν πρόστιμα 500 ευρώ ανά μηχανισμό.

Ταυτόχρονα, άρχισε έλεγχος σε βάθος, ώστε τόσο να διαπιστωθεί αν και πού έχει καταχωρηθεί αυτός ο τζίρος, όσο και να καταγραφεί η ευρύτερη φορολογική συμπεριφορά της επιχείρησης.