Οι Αρχές παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και εισαγγελικών λειτουργών, προχώρησαν στο «σφράγισμα» εγκαταστάσεων του Nammos στη Μύκονο, λόγω αυθαίρετων κατασκευών. Η όλη αστυνομική επιχείρηση καταγράφηκε σε βίντεο από θαμώνα.

Ειδικότερα, η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) εισέβαλλε στο Nammos, την ώρα που οι θαμώνες απολάμβαναν αμέριμνοι το φαγητό τους. Λουκέτο μπήκε στο εστιατόριο «Concept» και το τμήμα της παραλίας που εξυπηρετείται από αυτό. Για αυθαιρεσίες, επίσης, ελέγχεται και το εστιατόριο «Nammos By The Sea».

Το Mykonoslive.tv δημοσίευσε εξασφάλισε βίντεο, όπου φαίνονται οι θαμώνες να αντιδρούν απορημένοι στη θέα ενός πάνοπλου αστυνομικού με τατουάζ, γυαλιά ηλίου και… μπαντάνα στα μαλλιά!

Λουκέτο και στο Principote

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαΐου το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ζητήσει την άμεση αναστολή της άδειας λειτουργίας του Principote από τον Δήμο Μυκόνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα με την οριστικοποίηση της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) οι αυθαίρετες κατασκευές κηρύσσονται κατεδαφιστέες, επιβάλλονται πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.

Το έγγραφο, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευθύμης Μπακογιάννης, απεστάλη χθες με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» στον Δήμο Μυκόνου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Οι δύο φορείς καλούνται «το αργότερο εντός της αύριον, ήτοι 10ης Μαΐου 2023» να προχωρήσουν στην αναστολή λειτουργίας του Principote.

Μάλιστα η απόφαση κοινοποιείται στον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου κ. Τσορμπατζόγλου (που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στη Μύκονο), στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Η εντολή που δόθηκε χθες δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον Δήμο Μυκόνου παρά να συγκαλέσει κατεπειγόντως την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου για να αποφασίσει την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Με δεδομένη την εμπλοκή και του εισαγγελέα, ο δήμος δύσκολα θα αποπειραθεί οποιονδήποτε ελιγμό (ακόμα κι αν η πλευρά του Principote καταθέσει δικαστική προσφυγή, που είναι πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο).

Χθες επίσης καθαρογράφθηκε η απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, με την οποία απορρίφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρημάτων που κατέθεσαν οι τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Principote (Πάνορμος Τουριστική, Principote PC, Apollon Trans) και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους. Το Συμβούλιο απέρριψε ως αβάσιμους τους περισσότερους από τους ισχυρισμούς των τριών προσφευγουσών εταιρειών (βλ. «Κ» 5.5.23). Πιο συγκεκριμένα:

• Οι εταιρείες ισχυρίστηκαν ότι η έκθεση αυτοψίας του Μεικτού Κλιμακίου δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη και ότι δεν έλαβαν γνώση του σκαριφήματος που συνόδευε την έκθεση. Οπως απαντά το Συμβούλιο, «στην έκθεση αυτοψίας περιγράφονται αναλυτικά οι κατασκευές που κρίθηκαν αυθαίρετες». Επιπλέον, το ότι οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι δεν έλαβαν γνώση του σκαριφήματος που συνόδευε την έκθεση «αν και αυτά διαβιβάστηκαν στην αρμόδια αστυνομική αρχή για τοιχοκόλληση, δεν καθιστά την έκθεση αόριστη και ακυρωτέα».

• Ως προς τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων που η εταιρεία επικαλέστηκε, το Συμβούλιο επεσήμανε ότι οι «τακτοποιηθείσες» αυθαιρεσίες στα δύο κτίρια δεν είχαν ούτως ή άλλως συμπεριληφθεί στον υπολογισμό του προστίμου. Ακόμα δύο περιπτώσεις «τακτοποιήσεων» το Συμβούλιο ζητά να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του προστίμου προκειμένου να ελεγχθούν από την Υπηρεσία Δόμησης Σύρου. Σε μια πέμπτη δήλωση «τακτοποίησης» που υποβλήθηκε στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ «οι κατασκευές δεν εντοπίστηκαν ως δηλώθηκαν κατά την αυτοψία και φέρεται ότι έχουν αντικατασταθεί με άλλες κλειστές κατασκευές».

• Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση μιας έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας που είχε εκδοθεί το 2018, καθώς η άδεια αφορούσε πέργκολες «που έχουν μετατραπεί σε κλειστούς χώρους ή σε στέγαστρο με συμπαγή στοιχεία κάλυψης». Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της εταιρείας, τα deck που έχουν κατασκευαστεί δεν απαιτούν άδεια, καθώς δεν υπερβαίνουν το 1/3 του ακάλυπτου χώρου. «Ωστόσο το ενιαίο γεωτεμάχιο καλύπτεται στο σύνολό του είτε με επικάλυψη από σκυρόδεμα, είτε με deck, είτε με κλειστές κατασκευές», αναφέρει η απόφαση.

Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ ζήτησε από τους πληρεξούσιους των τριών εταιρειών να καταθέσουν εντός δύο ημερών τα τοπογραφικά των «τακτοποιήσεων» (για να ελεγχθούν), επιβεβαιώνοντας το… μπάχαλο που έχουν δημιουργήσει οι διαδοχικές παρατάσεις που έχουν δοθεί στους μηχανικούς για την υποβολή όλων των δικαιολογητικών στην πλατφόρμα δήλωσης των αυθαιρέτων (πλέον του γενικότερου χάους που δημιουργεί ούτως ή άλλως μια μη ελεγχόμενη νομιμοποίηση αυθαιρεσιών).

Διαβάστε περισσότερα