Κακό που τους βρήκε…

Δεν έχει τέλος ο πόλεμος που έχουν κηρύξει τα βρετανικά σαιτ στην Mέγκαν Μάρκλ και τον πρίγκιπα Χάρι. Η δημοσίευση των email της Δούκισας του Σάσεξ που αντάλλαξε με τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας της Jason Knauf το 2018, λίγο πριν τον γάμο της με τον πρίγκιπα Χάρι είναι η αφορμή των έντονων αντιδράσεων.

Στις αρχές του 2018 και πριν τον γάμο Μέγκαν – Χάρι, ο πατέρας της Τόμας Μάρκλ ήταν σχεδόν καθημερινά στην πρώτη σελίδα στην Daily Mail κουτσομπολεύοντας τα πάντα για την κόρη του. Τότε η Μέγκαν του έστειλε μια επιστολή ζητώντας του να συμφιλιωθούν και να σταματήσει τις επιθέσεις του.

Μηνύσεις και κατηγορίες

Ο Τόμας Μαρκλ έδωσε την επιστολή στην Daily Mail, η οποία και τη δημοσίευσε. Η Μέγκαν απάντησε με μήνυση στην Daily Mail με την κατηγορία ότι παρεμβαίνει στην προσωπική της ζωή.

Tον Φεβρουάριο του 2021 δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι η Mail παραβίασε το απόρρητο της Δούκισσας του Σάσεξ, όταν δημοσίευσε αποσπάσματα από επιστολή που έγραψε στον Τόμας Μαρκλ. Η υπόθεση έκλεισε χωρίς να φτάσει σε Δικαστήριο.

Δικαστήρια, επιστολές και κλάματα στο παλάτι

Οι δικηγόροι της Daily Mail όμως προχώρησαν σε έφεση, υποστηρίζοντας πως αν η επιστολή διαβάστηκε ή διορθώθηκε από μέλος των εργαζομένων στο παλάτι τότε αυτομάτως θα πρέπει να θεωρείται δημόσιο έγγραφο, άρα καλά έκανε η Daily Mail και την δημοσίευσε.

Σε αυτό σκεπτικό είχε απαντήσει ο δικαστής ξεκάθαρα ότι:

«Το ζήτημα του εάν η Μέγκαν ήταν η μόνη συγγραφέας ή συνέγραψε την επιστολή με τον πρώην γραμματέα επικοινωνίας του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ έχει μικρή σημασία στο γενικότερο πλαίσιο».

Στο στόχαστρο με το παραμικρό

Παρόλα αυτά η Daily Mail, γνωρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι να απορριφθεί η αίτησή της για έφεση, προχώρησε καθώς αυτό της δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσει-διαρρεύσει νέο υλικό.

Ακόμα και η εντυπωσιακή εμφάνιση της Μέγκαν με το κόκκινο φόρεμα της Καρολίνα Χεράρα στο Γκαλά Μνήμης για τα θύματα του Α’Παγκοσμίου Πολέμου στη Νέα Υόρκη επικρίθηκε από τα βρετανικά tabloids σαν μια προσπάθεια επισκίασης της Κέιτ Μίντλετον.

Αυτήν την εβδομάδα, λοιπόν, στο δικαστήριο παρουσιάστηκε ο πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας των Σάσεξ Jason Knauf, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από προσωπικά email ανάμεσα σε αυτόν, την Μέγκαν και τον Χάρι που αφορούσαν την επιστολή του πατέρα της.

Ο Knauf, μάλιστα, υπερέβαλε εαυτόν και έδωσε και email που αφορούσαν τη συγγραφή του βιβλίου «Finding Freedom», ενός βιβλίου γραμμένο από τον Ομιντ Σκόμπι, δημοσιογράφο και ένθερμο υποστηρικτή της Μέγκαν. Σύμφωνα με αυτά τα email η Μέγκαν, παρά τις διαψεύσεις της, είχε συνεργαστεί στη συγγραφή του βιβλίου.

Τα email που δόθηκαν στη δημοσιότητα εκθέτουν την Μέγκαν Μάρκλ, την δούκισα ψεύτρα.

Υποστηρίζουν πανηγυρικά Sun και Daily Mail και τα βρετανικά social media πλημμυρίζουν πάλι με εκατομμύρια μηνύματα απέχθειας κατά της Δούκισας. Είναι όμως έτσι;

Μπορεί ο οίκος Dior, η Vogue και το Tattler να θεωρούν την Μέγκαν επίτομη της κομψότητας, όμως τα βρετανικά tabloids πάντα θα βρουν κάτι για να την κατηγορήσουν.

Το παρασκήνιο

Τα email για την επιστολή του πατέρα της δείχνουν πως η Δούκισσα όντως, είχε δεχθεί βοήθεια από τον γραμματέα της για τη συγγραφή τους. Δείχνουν όμως και κάτι άλλο. Από το ύφος των sms της Μαρκλ φαίνεται, όπως λένε οι ειδικοί, ότι:

«Η Μέγκαν δεν είναι το τέρας που την παρουσιάζαν τα media. Δεν είναι ούτε επαναστάτρια, ούτε αυταρχική, ούτε δύστροπη, ούτε ξεροκέφαλη, ούτε κάνει του κεφαλιού της. Στα email φαίνεται καθαρά, πως η Δούκισα ήταν αγχωμένη καθώς η βρετανική βασιλική οικογένεια και κυρίως ο πρίγκιπας Κάρολος «επέπλητταν συνεχώς» τον σύζυγό της πρίγκιπα Χάρι για τη συμπεριφορά του πατέρα της».

sms/email

Επίσης και στα sms/email του πρίγκιπα Χάρι δεν φαίνεται πουθενά το «what Meghan wants, Meghan gets». Είναι και οι δύο τους προβληματισμένοι από την εξέλιξη της κατάστασης, ευγενικοί στις διατυπώσεις και δείχνουν να ακούν προσεκτικά και να υιοθετούν όλες τις συμβουλές του γραμματέα τους.

H εικόνα που δίνουν τα email για την Μέγκαν είναι εκείνη του αγχωμένου θύματος που παρουσίασε στην Όπρα, παρά η είκονα της μέγαιρας που παρουσιάζει η Daily Mail.

Πέφτουν στην παγίδα τους

Τα βρετανικά tabloid φαίνεται να πέφτουν μέσα στον λάκκο που έσκαψαν για τη Μέγκαν. Ίσως για αυτό ο Knauf, μαζί με τα παραπάνω email, διέρρευσε και τα email για την συγγραφή του βιβλίου «Finding Freedom».

Στα email αυτά φαίνεται καθαρά πως Μέγκαν και Χάρι ενημερώνουν τον Knauf για πολλές λεπτομέρειες της ζωής τους, ώστε ο ίδιος να μεταφέρει στους συγγραφείς, στη δίωρη συνάντηση που είχε μαζί τους, τη δική τους πλευρά.

«Δούκισα Πινόκιο»

Μέγκαν και Χάρι είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν (και η ίδια η Μέγκαν στο δικαστήριο) πως δεν είχαν καμία σχέση με την συγγραφή του βιβλίου. Με την διαρροή αυτών των email η Μέγκαν αναγκάστηκε να απολογηθεί με επιστολή της στο Δικαστήριο ότι:

«Είχε ξεχάσει την ενημέρωση του Knauf». Και εδώ είναι που στήνουν πάρτι τα βρετανικά tabloid ότι δικαιώνονται για την «Δούκισα Πινόκιο».

Τυπικά οι Σάσεξ δεν έχουν πει ψέμματα, όπως σημειώνουν αμερικανοί δημοσιογράφοι. Συμμετέχω στη συγγραφή ενός βιβλίου σημαίνει άμεση συνεργασία, βλέπω κείμενο, διορθώνω, απορρίπτω, ξαναγράφω μέχρι το αποτέλεσμα να είναι για μένα ικανοποιητικό.

Από τα email Μέγκαν, Χάρι με Knauf φαίνεται ότι του δίνουν διάφορες πληροφορίες, τις οποίες ο ίδιος μπορεί να αξιοποιήσει όπως νομίζει στην δίωρη συνάντησή του με τους συγγραφείς. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Χάρι σε ένα email του:

«Ας ελπίσουμε ότι κάτι από αυτά θα βοηθήσει να ακουστεί και η δική μας φωνή».

Η συμβολή τους είναι μια δίωρη συνάντηση του γραμματέα τους με τους συγγραφείς με υλικό που αν θέλουν αξιοποιούν. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τον τρόπο που τα tabloid τους καταγγέλουν ως ψεύτες.

Ο περίεργος κύριος Κnauf

Μπορεί η στάση της Daily Mail να θέλει να καταστρέψει την Μέγκαν να δικαιολογείται από την βεντέτα που έχουν, αλλά πλήθος ερωτηματικών προκαλεί η στάση του Jason Knauf, του πρώην υπεύθυνου επικοινωνίας των Σάσεξ. Να σημειώσουμε εδώ πως ο Knauf είναι μια πολύ περίεργη περίπτωση.

Είναι ο ίδιος που έστειλε το email για το μπούλινγκ από πλευράς Μέγκαν και από ό,τι δείχνουν τα γεγονότα, αυτός που το διέρρευσε στους Times του Μέρντοχ.

Ο περίεργος συνεργάτης

Ο Jason Knauf, ήταν συνεργάτης δημόσιων σχέσεων της Μέγκαν και του Χάρι, τοποθετημένος από το παλάτι. Επί της ουσίας οτιδήποτε έγραφε η Μέγκαν ή ο Χάρι, έπρεπε να το τσεκάρει ο Jason Knauf και να ενημερώνει τους «από πάνω». Όπου «από πάνω» βλέπε Simon Case των Κέιμπριτ και Carruthers του πρίγκιπα Καρόλου.

Ο Knauf, πριν τοποθετηθεί στο Μπάκιγχαμ, ήταν ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της RBS, της τράπεζας που κατέρρευσε και διασώθηκε με χρήματα των Βρετανών πολιτών, έπειτα από παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης. Όλα τα στελέχη της RBS κυνηγήθηκαν αλύπητα από τα βρετανικά tabloid, ιδίως όσα τοποθετήθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις μετά. Όλα εκτός από τον Jason Κnauf.

Τα email της Μέγκαν

Σε ένα sms, που δημοσιοποίησε το δικαστήριο, η Μέγκαν Μαρκλ λέει στον τότε επικεφαλής επικοινωνίας της, Τζέισον Νάουφ, πως ο βασικός λόγος για να συντάξει την επιστολή προς τον πατέρα της Τόμας Μάρκλ ήταν που έβλεπε πόσο πολύ πόνο προκαλούσε αυτό στον Χάρι και ότι ο πατέρας του, πρίγκιπας Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν αντιλαμβάνονταν τη θέση τους.

«Ακόμα και έπειτα από μία εβδομάδα με τον πατέρα του και εξηγώντας συνεχώς την κατάσταση, η οικογένειά του φαίνεται να ξεχνά το πλαίσιο και επανέρχονται στο ότι «δεν μπορεί εκείνη να πάει να τον δει και να το σταματήσει αυτό;» λέει σε άλλο μήνυμα.

«Αναλαμβάνοντας αυτού του είδους τη δράση, προστατεύω τον σύζυγό μου από αυτήν τη συνεχή επίπληξη και, αν και απίθανο, ίσως να δώσω στον πατέρα μου μια στιγμή να σταματήσει για λίγο», γράφει σε άλλο μήνυμα.