Ήταν τον Οκτώβριο του 2019 όταν ο Όμιλος της Motor Oil ανακοίνωσε την είσοδό του στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω της θυγατρικής εταιρείας, Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου. Το πρώτο βήμα έγινε με την εξαγορά της Στεφανέρ Ενεργειακή που διέθετε τρεις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για ισάριθμα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 9,4 MW.
Ακολούθησε ένα συναρπαστικό «ταξίδι» και μέσα σε τρία μόλις χρόνια η MORE (Motor Oil Renewable Energy) – όπως μετονομάστηκε το Μάιο του 2021 η Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου – μέχρι το τέλος της χρονιάς, όταν και θα ολοκληρώσει την ένταξη της παλιάς «Άνεμος» της Ελλάκτωρ, θα διαθέτει εγκατεστημένη βάση δυναμικότητας 1 GW, ικανή να τροφοδοτήσει με πράσινη ενέργεια μισό εκατομμύριο ελληνικά νοικοκυριά. Κάτι που θα την αναδείξει ανάμεσα στους κορυφαίους ελληνικούς ομίλους ΑΠΕ.
Για να φτάσει μέχρι εδώ μεσολάβησαν περισσότερες από 60 εξαγορές και συγχωνεύσεις άλλων μικρότερων εταιρειών, ενώ μετά το mega deal με την Ελλάκτωρ, θα διαθέτει πλέον έργα 2,2 GW, λειτουργική κερδοφορία ύψους 130 εκατ. ευρώ και με το σύνολο του επενδυμένου κεφαλαίου να ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.
Οι επιδόσεις το 2021
Η πορεία «εκτόξευσης» της MORE διαφαίνεται απόλυτα από τις οικονομικές επιδόσεις της για τη χρήση του 2021, όπου ο κύκλος εργασιών απογειώθηκε στα 70,7 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 9 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά…683%, τα EBITDA δεκαπλασιάστηκαν στα 40,6 εκατ. ευρώ, έναντι 4,1 εκατ. ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 4,3 εκατ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση των EBITDA το 2021 αποδίδεται στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος λόγω της εξαγοράς 6 εταιρειών με εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 220 MW και τη θέση σε λειτουργία δύο ακόμη ισχύος 12 MW. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χρήσης 2021, για την εξαγορά αιολικών πάρκων μέσω της θυγατρικής Teforto Holding Limited διατέθηκαν 110,1 εκατ. ευρώ.
Στις 31/12/2021 το χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία περιλάμβανε 12 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 233MW και 65 φωτοβολταικά πάρκα συνολικής ισχύος 47 MW, με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του έτους να ανέρχεται σε 585 GWh. Ακόμη, ο όμιλος είχε υπό κατασκευή και ανάπτυξη έργα 84 MW που θα ολοκληρωθούν από τις αρχές του 2023 και έως το 2024, ενώ διαχειριζόταν χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη 650 MW.
Σημειώνεται ότι η MORE έχει εισέλθει και στον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (Battery Energy Storage) μέσω επτά θυγατρικών (MS Viotia, MS Florina, MS Fokida, MS Ileia, MS Kastoria, MS Komotini, MS Korinthos).
Έτσι, τα πλάνα της εταιρείας για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνουν, πέραν των ΑΠΕ,- με επέκταση και εκτός των ελληνικών συνόρων-, την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης και την εστιασμένη ενασχόληση με τα υπεράκτια αιολικά.
Το ξεκαθάρισμα και η «πράσινη στροφή»
Παράλληλα, όπως είχε διαφανεί από την επίσημη εταιρική παρουσίαση της MORE στις 11 Οκτωβρίου, η εταιρεία θα επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα αποκλειστικά στο χώρο της πράσινης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δρομολογηθεί η ανάπτυξη των υφιστάμενων αδειών με πιθανή ένταξη και άλλων έργων. Την ίδια ώρα, η MORE «επιστρέφει» στον μητρικό Όμιλο της Motor Oil άλλες δραστηριότητες και συμμετοχές που είχε αποκτήσει μετά τη σύστασή της. Έτσι, στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 μεταβιβάστηκε στη ΜΟΗ το σύνολο των ομολογιών (ύψους 51 εκατ. ευρώ) στη Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, η οποία σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατασκευάζει το νέο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό φυσικού αερίου ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή.
Επίσης, στις 26 Σεπτεμβρίου μεταβιβάστηκε στη ΜΟΗ η συμμετοχή της MORE στη θυγατρική Διώρυγα Gas, που προωθεί την κατασκευή του FSRU στον Κόλπο των Αγίων Θεοδώρων.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαθέτει ακόμη συμμετοχή στην Κόρινθος Power, ενώ δραστηριοποιείται και στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των θυγατρικών Strategic Energy Trading με έδρα την Ελλάδα και Sentrade RS Beograd και Sentrade Skopje σε Σερβία και Β. Μακεδονία.
Τα νέα πρόσωπα στο Δ.Σ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση της MORE, στις 27 Οκτωβρίου εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Εκτός των ήδη συμμετεχόντων, με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Ιωάννη Βαρδινογιάννη, τον Γενικό Διευθυντή Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου, τους Πέτρο Τζανετάκη, Γιάννη Κοσμαδάκη και τα άλλα στελέχη, συμμετέχουν ως νέα μέλη ο Νικόλαος Βαρδινογιάννης (του Θεοδώρου) και ο Γεώργιος Τριανταφύλλου.
Διαβάστε ακόμη:
- Ποια εταιρεία έκανε τον διαγωνισμό – παρωδία για πρόσληψη 882 ατόμων στην ΑΑΔΕ;
- Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα «κόκκινα» δάνεια, ο εξωδικαστικός, η ΑΑΔΕ και το ανύπαρκτο περιουσιολόγιο
- Ναταλία Γερμανού για Σπυροπούλου: «Κάποιος της έδωσε την ελευθερία να συμπεριφέρεται σαν βασιλοπούλα»
- Οι εργολάβοι ζητούν αναθεωρήσεις όλων των συμβάσεων, τουλάχιστον από το 2019!