Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank αντί της Eurobank αποτελούν τις βασικές επιλογές της Morgan Stanley για το 2025, μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, για τις οποίες αυξάνει τις τιμές στόχους.

Οι συστάσεις για τις Πειραιώς και Alpha Bank είναι υπεραπόδοση (overweight), ενώ η Eurobank υποβαθμίζεται σε σύσταση ίσης απόδοσης (equalweight), ενώ η Εθνική Τράπεζα παραμένει με σύσταση ίσης απόδοσης. Οι νέες αυξημένες τιμές στόχοι είναι τα 6,14 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 4,96 ευρώ προγενέστερα, τα 2,64 ευρώ για την Alpha Bank από 2,11 ευρώ πριν. Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή στόχος αυξάνεται σε 10,66 ευρώ από 9,05 ευρώ προγενέστερα και τέλος για τη Eurobank η τιμή στόχος είναι πλέον τα 3,18 ευρώ από 2,77 ευρώ, προγενέστερα.

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φθηνότερες από τις τράπεζες της ΕΕ. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, τα βασικά σημεία που θα οδηγήσουν στη μείωση του discount για τις ελληνικές τράπεζες έναντι των τραπεζών της ΕΕ δικαιολογούνται από:

1) Την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και τις οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα με αύξηση του ΑΕΠ στο 2,2% και στο 1,8% για τα έτη 2025 και 2026 έναντι 0,8% και 0,9% για την Ευρωζώνη.

2) Την ισχυρότερη μακροοικονομική κατάσταση και αύξηση των επενδύσεων που υποστηρίζεται από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, οδηγώντας την αύξηση των εκτελούμενων δανείων με ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 7,5% με 8% την περίοδο 2025-2027 έναντι χαμηλού μονοψήφιου ρυθμού αύξησης των καθαρών δανείων για τις χώρες της ΕΕ κατά μέσο όρο.

3) Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ευαίσθητες στις μειώσεις των επιτοκίων, αλλά θα εμφανίσουν υψηλότερη αύξηση των δανείων, διαθέτουν χαμηλή διείσδυση ακόμα στα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες και μια συνεχή διαρθρωτική μείωση των προβλέψεων, με τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να εξομαλύνονται προς τα μέσα επίπεδα της ΕΕ και να στηρίζουν τα καθαρά έσοδα.

4) Η ανάλυση Dupont των ελληνικών τραπεζών δείχνει ότι οι δείκτες αποδοτικότητας RοA του 2025 για τις ελληνικές τράπεζες είναι κατά μέσο όρο άνω του 1% έναντι κάτω του 1% για τις τράπεζες της ΕΕ.

5) Τέλος, ο δείκτης αποδοτικότητας RοTE για τις ελληνικές τράπεζες είναι σε παρόμοια επίπεδα με τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ το 2025, αλλά χαμηλότερα το 2026 λόγω της χαμηλότερης μόχλευσης.

Περιθώριο ανόδου 25%

Ο οίκος χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις τους συντηρητικές σε σχέση με το guidance, ενώ η αποτίμηση τους κατά μέσο όρο είναι σε 6,5 φορές τον δείκτη P/E και 0,8 φορές τον δείκτη P/B για δείκτη αποδοτικότητας ROTE 13% περίπου το 2026. Η αμερικανική τράπεζα βλέπει 25% περιθώριο ανόδου κατά μέσο όρο για τις ελληνικές τράπεζες ενώ οι δείκτες διανομής επί των καθαρών κερδών είναι της τάξεως του 50% για τα έτη 2025-2027. Οι υπολογισμοί της τράπεζας είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μοιράσουν σε μερίσματα το 27% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης τους. Τα περιθώρια ανόδου των μετοχών τους είναι ακόμα υψηλά, καθώς τα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών μπορεί να υποθέτουν ελαφριά μείωση στο επιτοκιακό περιθώριο ΝΙΜ, το οποίο όμως αντισταθμίζεται πλήρως από την αύξηση στις χορηγήσεις δανείων για την περίοδο 2025-2027 με ρυθμούς ανάπτυξης 7,5% με 8%, αύξηση των προμηθειών κατά 8% και χαμηλότερο κόστος κινδύνου μέχρι το 2027.

Διαβάστε ακόμη: