Για μια δύσκολη επόμενη χρονιά με κλυδωνισμούς θα πρέπει να προετοιμάζονται οι επενδυτές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, σύμφωνα με τον Γκράχαμ Σέκερ της Morgan Stanley.

Αν και οι περισσότερες αγορές μετρούν σημαντικά κέρδη, ο στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών αγορών της Morgan Stanley εκτιμά πως αυτό δεν θα συνεχιστεί και πως το 2022 θα φέρει μια σημαντική διόρθωση και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό.

«Οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά επί 18 μήνες, σχεδόν σε ευθεία γραμμή, χωρίς καμία διόρθωση σοβαρού μεγέθους. Δεν νομίζω πως αυτό μπορεί να συνεχιστεί για άλλους δώδεκα μήνες» τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του. Εξάλλου, την ίδια ώρα οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κινηθούν σε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς, ενώ βέβαια οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν μπει σε τροχιά απομείωσης των μέτρων στήριξης.

«Οι προοπτικές σαφώς δεν είναι τόσο καλές για τους επόμενους δώδεκα μήνες, όσο ήταν τους τελευταίους δώδεκα μήνες» ξεκαθάρισε.

Επιφυλακτικές εκτιμήσεις 

Η προειδοποίηση του κ. Σέκερ έρχεται να προστεθεί σε μια αυξανόμενη σειρά επιφυλακτικών εκτιμήσεων από πολλούς αναλυτές για την πορεία των χρηματιστηρίων το 2022, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, μετά τη δυναμική ανάκαμψη που παρουσίασαν φέτος έχοντας ξεπεράσει το σοκ που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας. Αναλυτές από την Goldman Sachs και την Credit Suisse έχουν υποστηρίξει πρόσφατα πως οι μετοχές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν την ερχόμενη χρονιά, αλλά με σαφώς πιο μετριοπαθές ρυθμό.

Σε κάθε περίπτωση για τον Γκράχαμ Σέκερ η διόρθωση αυτή συνιστά ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις. «Εμείς θα είμαστε μεταξύ των αγοραστών κατά τη διόρθωση» τόνισε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως λόγω της εκρηκτικής πορείας των αγορών μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, ο κύκλος των αποδόσεων για τις περισσότερες μετοχές δεν θα είναι ο ίδιος.