Σε μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Morgan Stanley, αλλά δεν μετέβαλε την προτίμησή της για τον κλάδο, καθώς η πρόσφατη διόρθωση από τα υψηλά του Αυγούστου (-17%) έχουν δημιουργήσει ελκυστικά σημεία εισόδου.
Όπως αναφέρει, η αγορά τιμολογεί ένα τεκμαρτό RoE (αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων) 7-9% για το 2025 έναντι των στόχων του κλάδου για 12-13% και του δικού της 10-12%. Στους λόγους της διόρθωσης των μετοχών, εκτιμά ότι ήταν ένας συνδυασμός της κατοχύρωσης των κερδών ενόψει της πώλησης των συμμετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον κλάδο, της κορύφωσης του κύκλου αύξησης των επιτοκιακών εσόδων και των αυξανόμενων παγκόσμιων μακροοικονομικών ανησυχιών.
Έτσι, προχωρά σε μείωση των τιμών στόχων στα 1,99 ευρώ για την Alpha Bank, από 2,11 ευρώ προηγουμένως, στα 1,95 ευρώ για την Eurobank, από 2,10 ευρώ, στα 7,50 ευρώ για την Εθνική, από 8,33 ευρώ, και στα 4,16 ευρώ για την Πειραιώς, από 4,40 ευρώ προηγουμένως.
Τι υποδηλώνουν οι τιμές
Κατά την Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες υποχωρούν κατά 17% από τις κορυφές τους τον Αύγουστο, λόγω του συνδυασμού της κατοχύρωσης κερδών ενόψει των πιθανών πωλήσεων των συμμετοχών του ΤΧΣ, της κορύφωσης του κύκλου των ΝΙΙ με την κορύφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και των αυξανόμενων παγκόσμιων μακροοικονομικών ανησυχιών. Η ανάλυσή της υποδεικνύει ότι οι μετοχές προεξοφλούν τώρα:
- 2,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη αύξηση των δανείων κατά μέσο όρο σε σχέση με το βασικό της σενάριο,
- πιο απότομη συμπίεση των περιθωρίων έως το 2025, που συνεπάγεται σωρευτική συμπίεση του NIM (περιθωρίου) κατά 58 μονάδες βάσης το 2023-25 και
- επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, με αποτέλεσμα 13- 3 μονάδες βάσης υψηλότερο CoR (κόστος ρίσκου) στις 86-67 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο το 2024-25.
Συνολικά, αυτό δίνει ένα τεκμαρτό RoE 7-9% το 2025 για τις ελληνικές τράπεζες έναντι των στόχων της διοίκησης για 12-13% και των προβλέψεών μας για 10-12%. Με 40% μέσο περιθώριο ανόδου στις τιμές στόχους, η Morgan Stanley θεωρεί ότι αυτό είναι υπερβολικό.
Οι καταλύτες
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, αναλύοντας την αντιστάθμιση καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες, με τα επιτόκια της ΕΚΤ σε υψηλά επίπεδα, εξακολουθεί να βλέπει τη δυνατότητα θετικής έκπληξης των NII, δεδομένου του χαμηλού beta καταθέσεων. Επίσης, η εστίαση της αγοράς έχει επίσης μετατοπιστεί στο ποιες τράπεζες είναι καλά τοποθετημένες για να υπερασπιστούν τα περιθώρια κέρδους σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων.
Η ανάλυση των χαρτοφυλακίων τίτλων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών δείχνει ότι οι αντισταθμίσεις αυτές αποτελούν το 16-30% της συνολικής καταθετικής βάσης, με μέση διάρκεια ~4,5 έτη και τρέχουσα απόδοση ~3,0%. Υποδηλώνει ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να καλύψουν έως και ~38% της απώλειας του περιθωρίου καταθέσεων από αυτές τις επενδύσεις το 2024-25, κατά μέσο όρο. Η Alpha ξεχωρίζει ως η τράπεζα με την υψηλότερη κάλυψη με ~51%, ακολουθούμενη από τη Eurobank και την ΕΤΕ με παρόμοια επίπεδα 35-36% και τέλος την Πειραιώς με ~28%.