Η Moody’s υποβάθμισε την κινεζική εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων Shimao Group Holdings την Τετάρτη καθώς θεωρεί ότι η εταιρεία θα δυσκολευτεί περισσότερο να αποπληρώσει εγκαίρως τους επενδυτές.

Η κίνηση αντικατοπτρίζει τα συνεχιζόμενα προβλήματα στον κολοσσιαίο κλάδο των ακινήτων της Κίνας, παρά τις ανακοινώσεις των τοπικών αρχών τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο την ενθάρρυνση περισσότερων αγορών κατοικιών.

Ο Moody’s μείωσε την αξιολόγησή του στη Shimao κατά δύο βαθμίδες, σε Caa1 από B2 , παραμένοντας στην κατηγορία «μη επενδυτικός βαθμός». Οι προοπτικές του οίκου αξιολόγησης για την εταιρεία είναι πλέον αρνητικές, ολοκληρώνοντας μια αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου.

Η Shimao εθεωρείτο κάποτε ένας από τους πιο υγιείς κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας, καθώς είχε εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις του Πεκίνου για το χρέος, σε αντίθεση με την υπερχρεωμένη Evergrande. Οι ανησυχίες των παγκόσμιων επενδυτών πέρυσι επικεντρώθηκαν στο εάν η Evergrande ήταν σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της και κατά πόσο αυτό θα επηρέαζε την οικονομία της Κίνας, εάν δεν το έκανε.

Όμως, όπως και άλλοι κατασκευαστές ακινήτων, η Shimao αποκάλυψε έκτοτε τα δικά της προβλήματα ρευστότητας.

Η εταιρεία φέρεται να χρεοκοπούσε στις αρχές Ιανουαρίου και οι προοπτικές της για μελλοντικά έσοδα έχουν μειωθεί. Οι πωλήσεις για το 2021 μειώθηκαν κατά 10,4% από το προηγούμενο έτος στα 269,11 δισεκατομμύρια γιουάν (42 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η Moody’s αναμένει ότι αυτές οι πωλήσεις θα μειωθούν «σημαντικά» εφέτος και το επόμενο έτος. Οση ρευστότητα έχει η Shimao θα χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για την αποπληρωμή χρέους σε επίπεδο έργων και δαπανών κατασκευής, αφήνοντας ανεπαρκή κεφάλαια για την αποπληρωμή των επενδυτών εφέτος.

Την ίδια ώρα μεταξύ άλλων αρνητικών πρωτοσέλιδων γύρω από εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων όπως η Shimao, η S&P Global Ratings ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελεγκτές της θυγατρικής της Shimao στην ηπειρωτική Κίνα, Hopson Development Holdings και China Aoyuan Group παραιτήθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου.