Το ισχυρό track record στην εφαρμογή απαιτητικών μεταρρυθμίσεων, το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και τα πολύ υψηλότερα επίπεδα πλούτου σε σχέση με άλλες οικονομίες που έχουν την ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση, είναι τα ισχυρά σημεία της Ελλάδας, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Moody’s, λίγες ημέρες μετά την διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο.

Όμως, οι βασικές προκλήσεις της Ελλάδας εντοπίζονται στη μείωση του πολύ υψηλού χρέους, την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τις όλο και πιο εμφανείς επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό  πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ισχύ της Ελλάδας, την οποία η Moody’s αξιολογεί στο baa1, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει κάποιες δομικές προκλήσεις και κυρίως αυτές που συνδέονται με τις χαμηλές επενδύσεις, μειώνοντας  τους φορολογικούς συντελεστές, χαλαρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, βελτιώνοντας το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων  και προχωρώντας τις αποκρατικοποιήσεις.

Η αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την ενίσχυση των επενδύσεων και της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης.

Στα αρνητικά, η Moody’s σημειώνει ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ το μερίδιο των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας είναι σχετικά υψηλό.

Το δημογραφικό προφίλ της χώρας είναι πολύ δυσμενές και επιδεινώθηκε από το brain drain της κρίσης, με αποτέλεσμα το εργατικό δυναμικό να συρρικνώνεται ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού, οδηγώντας σε αδύναμη δυνητική ανάπτυξη.

Στο επίπεδο των θεσμών και της διακυβέρνησης, η Moody’s δίνει βαθμολογία baa2 και μιλά για ισχυρό momentum στις μεταρρυθμίσεις καθώς και στα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο οίκος διαπιστώνει πρόοδο στον εκσυγχρονισμό του συστήματος δικαιοσύνης, αλλά τονίζει ότι ο έλεγχος της διαφθοράς και η βελτίωση  της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος παραμένουν προκλήσεις.

Η αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής βαθμολογείται με a, λόγω της ισχυρής δέσμευσης της κυβέρνησης στη δημοσιονομική σύνεση αλλά και της ευρείας αποδοχής των πολιτικών αυτών από την κοινωνία.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η Moody’s σημειώνει ότι ο ελληνικός πληθωρισμός είναι χαμηλότερος του μέσου όρου της Ευρωζώνης και υποχωρεί ταχύτερα, ενώ οι προκλήσεις εντοπίζονται στη διατήρηση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, τη διαχείριση των εξωτερικών ανισορροπιών και τις εξελίξεις στην αγορά του real estate.

Η δημοσιονομική ισχύς της Ελλάδας βαθμολογείται με ba2, καθώς η χώρα έχει μεν ένα από τα υψηλότερα χρέη, αλλά πετυχαίνει και μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρεών.  Πέραν της προβλεπόμενης μείωσης του χρέους κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025, η Moody’s σημειώνει την ευνοϊκή δομή του αλλά και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, που περιορίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις από το δημογραφικό προφίλ της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Ελλάδας σε ρίσκα, αυτή βαθμολογείται στο ba, με τη Moody’s να σημειώνει ότι οι κίνδυνοι προέρχονται κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα τον συνδυασμό του σχετικά μεγάλου μεγέθους του και την ακόμα αδύναμη πιστωτική ποιότητα (παρά την πρόοδο). Αυτό δημιουργεί υψηλές πιθανές υποχρεώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Πάντως, ο οίκος ξεκαθαρίζει ότι ο κίνδυνος μιας νέας τραπεζικής κρίσης έχει υποχωρήσει.

Διαβάστε ακόμη: